EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 3 dak.

Obama: "Çin'in yükselişinden memnunuz"

Obama: "Çin'in yükselişinden memnunuz"

ABD Başkanı Barack Obama, "Çin'i zapt etmeye çalışmıyoruz. Müreffeh Çin'in yükselişinden memnunuz" dedi.

Yayın Tarihi: 11/11/14 11:52
okuma süresi: 3 dak.
Obama: "Çin'in yükselişinden memnunuz"
A- A A+

Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (APEC) Liderler Zirvesi'ne katılmak için Pekin'de bulunan Obama, Çin'in resmi haberajansı Xinhua'ya verdiği mülakatta, ikili ilişkiler, bazı bölgesel ve uluslararası meselelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüşmesinin iki ülkenin farklı alanlardaki yeni işbirliği fırsatlarının önünü açacağını kaydeden Obama, "İstikrarlı ve müreffeh bir Çin'in, tüm dünyanın güvenliği ve refahı için önemli olduğunu" vurguladı.

Obama, ABD ile Çin arasındaki büyük ticaret hacminin hem iki ülke için istihdam ve hem de küresel ekonomik büyümeye katkı sağladığının altını çizerek, Ar-Ge alanındaki ikili işbirliğinin de birçok bilimsel keşif ve buluş getirdiğini söyledi. Kore Yarımadası ve İran meselesi gibi birçok uluslararası konuda dünya barışı ve güvenliği için Çin ile ortak hareket ettiklerini aktaran Obama, iklim değişikliği ve Ebola virüsü gibi problemlerde de sonraki nesillere daha iyi bir gelecek bırakmak adına yine Çin ile ortak mücadele halinde olduklarına işaret etti.

'HALEN FİKİR AYRILIĞI VAR'

Obama, ABD ve Çin arasında halen "bazı fikir ayrılıkları" olduğunu dile getirerek, Xi Jinping ile "açık ve samimi" bir şekilde görüşmeyi beklediğini belirtti. "ABD'nin, Çin'i yavaşlatarak zapt altında tutmaya çalıştığı" yönündeki iddiaları kesin bir dille yalanlayan Obama, "Kalkınan, barışçıl ve müreffeh bir Çin'in yükselişinden memnuniyet duyuyoruz" diye konuştu. Obama, IŞİD ve siber tehditler gibi konularda da Çin ile ortak mücadele etmeye devam edeceklerinin altını çizdi.

Çin Devlet Başkanı Xi'ye APEC Zirvesi'ne katılan konuklara karşı sıcak ve içten ev sahipliği için teşekkür eden Obama, zirvede ticaret ve kadınların ekonomik hayattaki rolünü artırma ile yolsuzlukla mücadele gibi konuların görüşüleceğini sözlerine ekledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.