EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 4 dak.

Kalkınma Bankası iddialara karşı açıklama yaptı

Kalkınma Bankası iddialara karşı açıklama yaptı

Kalkınma Bankası yayınladığı açıklama ile son dönemde basında haklarında çıkan iddialara cevap verdi. Açıklama şöyle:

Yayın Tarihi: 17/12/14 13:33
okuma süresi: 4 dak.
Kalkınma Bankası iddialara karşı açıklama yaptı
A- A A+

Son günlerde, bazı yerel yayın organlarında yer alan ve kurumsal imajımızı zedelemeyi hedefleyen kasıtlı haberlerde, Bankamızın yatırımcılara sağladığı kredilendirme faaliyetleri ile ilgili asılsız iddialarda bulunulmaktadır. Bu nedenle Bankamız kamuoyunu bilgilendirmeyi gerek görmektedir.

KKTC Kalkınma Bankası, yasal mevzuat çerçevesinde özel kişilere ve şirketler mukayyitliğine tescillenmiş tüzel kişiliklere finans sağlamaktadır. Bankamız, konusunda uzman çalışan kadrosuyla yalnızca ülke ekonomisine ilave katma değer kazandıracak projelere kredi sağlamaktadır. Bankamız faaliyetleri itibarıyla Sayıştay denetimine açık bir kurumdur.

Yatırımcıların kredi başvuruları Bankamızca mali, ekonomik ve teknik olarak değerlendirilirken, kredi başvurusunda bulunan özel ve tüzel kişiliklerin siyasi görüşleri değil, sektörel bazda 47/2000 sayılı Teşvik Yasasının öngörüsü, ilgili resmi kurumların onay izinleri ve Bankamızın yasal mevzuatı dikkate alınmaktadır.

Bankamız, proje bankacılığı alanında ülkemizde ilktir ve uluslararası temsiliyeti olan uzman bir kuruluştur. Dünyada tüm kalkınma bankalarında olduğu gibi, KKTC Kalkınma Bankası'nda da projelerde öngörülen yatırımların sadece belirli bir kısmı finanse edilmektedir. Kredilendirilen her projede yatırımcının öngörülen yatırımın genelde %50sini kendi özkaynakları ile karşılaması esastır. Onaylanan hiçbir kredi limiti, yatırım gerçekleştirilmeye başlanmadan kullandırılmamaktadır. Kredilerimiz, projede öngörülen işler gerçekleştirildikten sonra, hakediş esasına göre, teminat karşılığında ve kontrollu olarak kullandırılmaktadır.

Banka Yönetim Kurulumuz Nisan 2014 itibarıyla toplantı yapmaya başlamıştır. Bu dönem içerisinde Yönetim Kurulumuz 21.190.282,- Amerikan Doları kredi onaylamış, bu kapsamda 3.451.411.- Amerikan Doları tutarında kredi kullandırmıştır. Bu dönemde eğitim sektörümüzün ihtiyaçlarına bakılarak değerlendirilen ve kredi onayı verilen yurt projelerinin yaratacağı ek yatak kapasitesi 3767 yatak ve ek istihdam sayısı 251'dir. Kasım 2013 - Kasım 2014 döneminde, önceki yıllarda kullandırılan kredilerin geri dönüşünden 15.301.019 USD tahsilât elde edilmiştir. Bankamızın kredi tahsilât oranı %76.74'tür.

Son bir yılda yapılan çalışmalarımız neticesinde, Bankanın KOBİ kredilerine yönelik geliştirdiği yeni teşvik politikaları ve kredilendirme alanının geliştirilmesi sonucunda Kalkınma Bankası kredilerini kullanan yatırımcı sayısı, geçmiş yıllara göre artış göstermiştir.

Bu çerçevede, KOBİ'lere sunduğumuz yatırım ve işletme kredilerinin limiti yüzde elli oranında artırılmış, kredi vadesi uzatılmıştır. Kredi yelpazemiz genişletilerek, ekonomimizde çok önemli yeri olan mikro ölçekli işletmelerin de Kalkınma Bankasının uygun koşullardaki kredilerinden yararlanması sağlanmıştır.

Bankamızda ilk kez kadın girişimcilere pozitif ayrımcılık uygulaması getirilmiştir. Bu kapsamda, kendi işini kuracak olan kadın girişimcilere Bankamızın yasal faizinden daha düşük bir faiz uygulaması başlatılmıştır.

Kalkınma Bankası ve Yönetim Kurulu olarak bu ülkede proje bankacılığına şiddetle ihtiyaç olduğunun, bu doğrultuda ülke kalkınmasında Bankamızın üstlenmiş olduğu kritik rolun farkındayız. Bugüne dek Bankamızın sürdürdüğü kredi uygulamalarına şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerimize sadık kalarak devam edeceğimizi ve ülkemize katma değer sağlayacak, devletin teşvik politikası çerçevesinde onaylanan yatırımları destekleyeceğimizi kamuoyunun bilgisine getirmeyi görev biliriz.

Hüseyin Sayılı

Yönetim Kurulu Başkanı

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.