EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 6 dak.

Coşar: "Mümkün değil, Kimse dalga geçmesin"

Coşar: "Mümkün değil, Kimse dalga geçmesin"

Maliye Eski Bakanı Salih Coşar, Erçin Şahmaran'ın sunduğu Gündeme Bakış programının konuğu oldu. Coşar, 'ekonomi de sorunlar var' dedi.

Yayın Tarihi: 28/12/14 13:11
okuma süresi: 6 dak.
Coşar: "Mümkün değil, Kimse dalga geçmesin"
A- A A+

Maliye Eski Bakanı Salih Coşar, Erçin Şahmaran'ın sunduğu Gündeme Bakış programının konuğu oldu. Ülke ekonomisini değerlendiren Coşar, 'ekonomi de sorunlar var' dedi. Dünya genelinde petrol fiyatlarının düştüğüne dikkat çeken Coşar, bunun bir avantaj olduğunu ancak dezavantajının ise döviz fiyatlarının artış göstermesi olduğunu kaydetti. Son günlerin gündem konusu olan hayat pahalılığının silinmesi konusuna da değinen Coşar, iki kararnamenin aynı anda alınmasını eleştirdi.

"MİLLİ HASILAMIZI ARTTIRAMIYORUZ"

Ekonomide sorunlar var diyen Coşar, "bir türlü bu ekonomiyi büyütemiyoruz" dedi. Coşar, sözlerini şöyle sürdürdü; "Milli hasılamızı arttıramıyoruz. Yapılan bütün anlaşmalar, çalışmalar hakkında, iki-üç veri dahi yok. Bu ülke de veri problemi var. İstatistik dairemiz yılların çeşitli faaliyetlerini rakamlarla sağmıyor."

"PİYASADA AKARYAKIT DAHA UCUZA SATILMALI"


Dünya genelinde petrol fiyatlarında bir düşüş başladığını belirten Coşar, aynı zamanda döviz fiyatlarında bir artış olduğunu bu sebep ile petrol fiyatındaki düşüşün, Kuzey Kıbrıs'ta tam olarak hissedilemediğini şu sözlerle ifade etti; "Petrol fiyatlarında düşme var. Bundan bir süre önce varilin kıymeti 120'lerdeydi şimdi bu yüzde 50'nin altına düşüyor. Bu büyük bir düşüş, aynı durumda Ukrayna ve Rusya'nın da sıkıntısı var. Petrol üretenler sıkıntıdadır. Piyasada akaryakıtın daha ucuz satılması gerekir, bunu bekliyoruz biraz çekildi aşağıya ama düşüş ile orantılı değil. Bunun aşağı çekilerek düzelmesi lazım. Tüm dünyada aşağı çekilirken bizde de ne olması lazım? Bir varil petrolün fiyatı değişmeseydi bile döviz değiştiği sürece bizde değişirdi. Bir taraftan avantajımız diğer taraftan da dezavantajımız var. Avantajımız akaryakıt fiyatının düşmesidir. Dezavantajımız nedir? Döviz yukarıya çıktı."

"BUNU HÜKÜMET YAPTI"

Basında 'hayat pahalılığı mevzuatını sildik' haberlerinin çıkması üzerine değerlendirme yapan Coşar, "Hem bunu kaldırırken daha önceden masaya koyup parlamentoya götürmedik ki, bir yasa koyup da değiştirilelim. Ne yapıldı? Kanun
gücünden kararname ile aldı. Bunu hükümet yaptı." dedi.

"İKİ KARARNAME ARKA ARKAYA YAPILDI"

"Kararname çok acil bir şey varsa yapılır, meclise gitmeye zamanı yok ise yapılır' şeklinde konuşan Coşar, "Kararname alındıktan sonra parlamentoya gidilir, meclis onayladıktan sonra geçilir. Parlamentoya daha evvelden yasa tasarısı gönderilmeden bir kararname yaptılar. 2015'i kaldırdılar. Daha sonra da diyorlar ki; biz bir kararname ile var olanı kaldırdık ama hayat pahalılığı tahsilatı için yeni bir tane kurduk. Yani iki kararname arka arkaya yapıldı" dedi.

"BİRİBİRİMİZİ KANDIRMAYALIM"

İhtiyat Sandığı'nın ortadan kalktığına değinen Coşar, Sosyal Sigortaların da ortadan kalkmak üzere olduğunun altını çizdi. Coşar, "Sigorta Titaniği de battı. Devlet sigortalardaki açığı da bütçeden karşılamaya çalışıyor. Sigortalardaki açığın bütçeden kapatılması sonunda da bu kez; bütçe açığı ortaya çıkıyor." dedi. "Ortalıkta sanki bunlar yaşanmıyormuş gibi, bir de bravo, onu yaptık, bunu yaptık diye konuşuluyor. Lütfen birbirimizi kandırmayalım." şeklinde konuştu.

"MÜMKÜN DEĞİL"

Göç Yasası ve hayat pahalılığı konusuna da değinen Coşar, bu noktada da yapılan haksızlıkların altını çizdi. Coşar, yasanın çıkması ile birlikte, 100 TL alan vatandaşla aynı işi yapan ancak; yasadan sonra işe başlayan vatandaşın 40 TL aldığını vurguladı. Coşar, hükümetin şimdi ise, 20 TL'lik bir hayat pahalılığı verilmesi ile bu büyük açığın kapanacağını düşündüğünü vurgulayarak, "Mümkün değil. Kimse dalga geçmesin." yorumunu yaptı.

"ÜLKEDE KAYIT DIŞILIK VAR"

Kamuda memur olarak çalışan kişi sayısının 18 bin olduğunu dile getiren Coşar, nüfusa oranla bu rakamın, yüzde altı olduğunu ve bunun da, fazla bir rakam olmadığını kaydetti. Coşar, bunun yanında, memur sayısının sürekli arttırılması karşısında, gelirlerin ise arttırılmaması durumunda, "terslik yaşanır" şeklinde konuştu. Coşar, "Tüm bunların yanında, ülkede kayıt dışılıkta var. Vergi beyanı yok. Beyan eden ancak dörtte birdir. Hükümetler de bunun peşine düşmüyor. Ben iddia ederim ki en az yüzde elli kayıt dışılık vardır bu ülkede. Dua edelim ki farklı vergilerimiz var ve bir nebze de olsa buradan katkı oluyor." İfadesinde bulundu.

"TERS PİRAMİT YAKINDIR"

Gelir artışının da olmadığının altını çizen Coşar, Mahalli Gelirlerde geçen yıl 1 milyar 876 milyon TL, 2015 tahminlerinde ise bu rakamın, 2 milyar 80 milyon TL olduğunu belirtti. Coşar, "Bu da yaklaşık yüzde on birlik bir artış demektir. Eğer yüzde on birlik bir artış olursa, enflasyon nasıl olacak?" dedi. 2015 bütçesinin, Türkiye'nin yaklaşık 1 milyar TL'lik yardımı karşısında, 386 milyon TL'lik bir açığın öngörüldüğünün altını çizdi. 1993 yılına kadar alınan bütün borçların silindiğini hatırlatan Coşar, "10993 yılı itibarı az miktarda yerel borcu olan KKTC'nin, Türkiye'den aldığı yardımlar ise sürekli arttı. Ama nedense sürekli bir bütçe açığı sorunu var. Bunun nedeni, müşavir, müdür gibi ihtiyaçtan çok daha fazla sayıda olup ta, maaş çeken sistemdir." dedi. Coşar, Şuanda ülkedeki sistemi ele aldığımızda, çalışan tabakanın da, yöneten tabakanın da neredeyse aynı sayıda olduğunu görüyoruz. Ekonomide verilen piramit örneği ise, altı geniş, üstü dar olandır. Ama ben şunu da söyleyebilirim ki; yakında bu da tersine dönecektir. Üst geniş, alt ise dar kalacaktır yorumunda bulundu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.