EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 3 dak.

Kredi Kartı tamam, 'Faiz Yasası' duruyor

Kredi Kartı tamam, 'Faiz Yasası' duruyor

Yeni yasa gereği KKTC Merkez Bankası, kredi kartı işlemlerine uygulanacak azami faiz oranlarını ilk kez belirledi. Ekonomist Ünal Akifler ve Okan Veli Şafaklı gelişmeyi "olumlu" ve "yerinde" şeklinde nitelerken aynı zamanda kredi kartlarının 'krediler sisteminde' yalnızca yüzde 3-4'lük bir kısmı kapsadığını, Faiz Yasası problemi nedeniyle esas olan Tüketici Kredilerindeki sorunun yerinde durduğuna işaret ettiler.

Yayın Tarihi: 12/01/15 09:10
okuma süresi: 3 dak.
Kredi Kartı tamam, 'Faiz Yasası' duruyor
A- A A+

Kıbrıs Postası - Vatan MEHMET

Banka ve bankacıların hassas olduğu "Bileşik Faiz" uygulaması, kredi kartları özelinde Türkiye'den 8 yıl sonra KKTC'de de tamamen kaldırıldı…

Böylece KKTC Merkez Bankası, Banka Kartları ve Kredi Kartları Yasası'nın kendisine verdiği yetki uyarınca, kredi kartı işlemlerine uygulanacak azami faiz oranlarını ilk kez belirlemiş oldu.

Buna göre TL işlemlerde azami aylık akdi faiz oranı yüzde 1,96; döviz işlemlerinde azami aylık akdi faiz oranı yüzde 1,34; azami aylık gecikme faiz oranları ise yasa gereği bu oranların yüzde 0,5 üzerinde…

Kıbrıs Postası'na değerlendiren Ekonomist Ünal Akifler ve Okan Veli Şafaklı gelişmeyi "olumlu" ve "yerinde" şeklinde nitelerken aynı zamanda kredi kartlarının 'krediler sisteminde' yalnızca yüzde 3-4'lük bir kısmını kapsadığını esas olan Tüketici Kredilerindeki sorunun hala yerinde durduğuna işaret ettiler

Ünal Akifler: "Yüksek faiz nedeniyle hem banka hem de tüketici için risk vardı"

Kıbrıs Postasına konuşan Ekonomist Ünal Akifler, Kredi kartlarına ilişkin bir düzenlemenin zaten şart olduğunu çünkü bu konuda hem banka hem de tüketicinin mağdur olabildiğini söyledi.

Geçen yasa ve tabloları incelediğini kaydeden Akifler, "yüksek faiz nedeniyle hem banka hem de tüketici için risk vardı. Bu giderildi. Dünyada esasen kredi kartlarında faiz bizden daha yüksektir. Bileşik Faizin (kredi kartlarında kalkışıyla) son derece olumlu, makul bir şekilde değerlendirilmesi gereken bir gelişme. Tabi faiz yasasıyla ilgili açık duruyor" dedi.

Okan Veli Şafaklı: "Yerinde ama eksik…"

Kıbrıs Postası'na değerlendiren Ekonomist Okan Veli Şafaklı ise yasa ile gelen uygulamanın yerinde ancak yetersiz olduğunu kaydetti.

Toplam kredilerin yüzde 3-4'lük bir kısmının Kredi Kartları olduğunu hatırlatarak konuşan Şafaklı, "Faizle ilgili esas sorun tüketici kredilerindedir. Bizde faiz yasası banka istismarına hâlâ tâbidir. Kredi kartlarına özel yeni gelişme olumlu ama bu anlamda yeterli değil… Bilhassa mazbata mağdurları olarak bilinene kesim geçmeyen Faiz Yasası'ndan mağdur" değerlendirmesini yaptı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.