EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 2 dak.

Dolar tarih yazdı!

Dolar tarih yazdı!

Merkez Bankası'nın faiz indirim sinyali, Fed'in Amerikan ekonomisinin sağlamlığına vurgu yapması, risk algısının artması ve bankaların ay sonu döviz pozisyonlarını kapatması üst üste gelince, dolar 2.4188 TL ile tarihi zirveyi gördü.

Yayın Tarihi: 30/01/15 08:07
okuma süresi: 2 dak.
Dolar tarih yazdı!
A- A A+

Dolar, Merkez Bankası'nın 4 Şubat'ta 75 baz puana ulaşabilecek erken faiz indirimine gidilebileceği beklentisi ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Amerikan ekonomisindeki sağlam seyre vurgu yapmasının ardından dün 2.4188 TL ile tarihi zirvesini gördü.?Dolar bir önceki rekorunu geçen yıl 16 Aralık'ta 2.4140 TL ile kırmıştı. ?Önceki gün 2.39'lu seviyelerde işlem gören dolar/TL dün güne 2.40'ın altında başladı. Daha sonra yüzde 1'in üzerinde değer kaybı yaşayarak 2.4188 TL ile zirve yaptı.

Dolar/TL, daha sonra 2.4022 seviyelerine döndü. Tarihi zirvede dünyadaki risk algısının artışı ve bankaların ay sonu dolar pozisyonlarını kapatmaları da etkili oldu. Türk Lirası euro karşısında da yüzde 1.5 değer kaybederek 2.73'e geldi.??Borsa yüzde 2 düştü?Reuters'a bilgi veren bankacılar, FED'in mevcut duruşunun, euro gibi diğer para birimlerinin baskı altında olduğu bu dönemde dolara destek verdiğini bunun da gelişmekte olan para birimlerinin değer yitirmesine neden olduğunu belirttiler.

Bankacılar diğer taraftan ise TL'nin dolar karşısında diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden daha çok değer kaybetmesinin ise siyasilerin taleplerinin ardından Merkez Bankası'nın erken bir faiz indirimi yönündeki istekliliği olduğu yorumunu yaptı.?Fed'in faiz artırım planında değişiklik olmadığına işaret eden değerlendirmesinin ardından global hisse senetleri piyasasındaki düşüş eğilimi ve TL'de gözlenen düşüşle borsa İstanbul'daki hisse senetleri de değer kaybetti. BIST-100 endeksi yüzde 1.97 kayıpla 88.557 puandan kapandı. Endeks üzerinde ağırlığı yüksek hisselerden oluşan bankacılık endeksi yüzde 2.81 geriledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.