EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 4 dak.

Dolar 2.57'yi aşarak rekor kırdı

Dolar 2.57'yi aşarak rekor kırdı

Dolar 2.57'yi aşarak rekor kırdı. İktisat Bankası Hazine Grup Müdürü Emre Değirmencioğlu Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamada, dövize olan talebin yeninden tırmanışa geçtiğini ve en son verilere göre $155,6 milyar seviyesine yükseldiğini ifade ederek, faiz indirim furyasına Hindistan Merkez Bankası'nın da katıldığını belirtti.

Yayın Tarihi: 05/03/15 08:02
okuma süresi: 4 dak.
Dolar 2.57'yi aşarak rekor kırdı
A- A A+

Kıbrıs Postası - Deniz ABİDİN

Dolar 2.57'yi aşarak rekor kırdı. İktisat Bankası Hazine Grup Müdürü Emre Değirmencioğlu Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamada, dövize olan talebin yeninden tırmanışa geçtiğini ve en son 13 Şubat 2015 verilerine göre $155,6 milyar seviyesine yükseldiğini ifade ederek, faiz indirim furyasına Hindistan Merkez Bankası'nın da katıldığını belirtti.

Hindistan Merkez Bankası, enflasyondaki gerileme ve ekonomideki bazı zayıflıklar nedeniyle politika faizini 25 baz puana düşürerek % 7,5'e çektiğini ifade eden Değirmencioğlu, bu yıl ikinci defa olağan dışı toplantı düzenleyerek faiz indirimine giden Hindistan Merkez Bankası'nın, bu kararı ile de piyasaları şaşırttığını söyledi. Hindistan Merkez Bankası Başkanı Rajan'ın yaptığı yazılı açıklamada, "Kapasite kullanım oranının düşük, imalat ve kredi kullanımı göstergelerinin zayıf olduğu göz önüne alındığında Merkez Bankası'nın önleyici bir adım atarak para politikasında gevşemeye imkan veren alanı kullanması uygundur" dediğini belirtti.

"Ciddi bir tahribat etkisi oluştu"

Doların önde gelen para birimlerine göre sepet bazında değeri gösteren endeks, 95 seviyesinin üzerine yükselerek 2003 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını anlatan Değirmencioğlu, Türkçe meali doların dünyada da değer kazanmaya devam ettiğini dile getirdi. Şu anda herkesin ortak konuştuğu konunun "ne olacak bu doların hali?" olduğunu belirten Değirmencioğlu, Ocak ayına iyi başlayan, Şubat'ta faiz indirim baskısı ile sıkıntılı bir hal alan, son günlerde ise TCMB'nin enflasyonla mücadelesinde araç bağımsızlığına leke sürelecek kadar sertleşen ve artan sert eleştirilere haliyle Türk Lirası finansallarının üzerinde ciddi bir tahribat etkisi yarattığını kaydetti.

"Kendi krizimizi yarattık"

Değirmencioğlu şunları söyledi: "Türk Mali piyasalarında ritmin bozulduğu bir dönemden geçiyoruz. Kurun gelmiş olduğu seviye kesinlikle Türk Mail piyasalarının hak ettiği bir seviye değil. Enflasyon faiz tartışmaları ve bununla birlikte artan tedirginlik haliyle yatırımcıların TL'den uzaklaşmasına neden oluyor. Türk Lirası'nın gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en fazla değer kaybeden para birimi olmasını anlamak pek de mümkün değil. Hele seneye petrol fiyatlarında yaşanan muzzam düşüşün olumlu havasını arkasına almışken. Yine aslında kendi krizimizi yarattık. Agresif faiz indirim talep eden siyasi erkin mutlak surette bir bildiği olduğunu düşünüyorum. Bu kadar yüksek faiz ile benim esnafım, zanaatkarım nasıl iş yapacak, ekonomi nasıl büyüyecek diyen Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aslında şirketlerin maliyet kalemleri arasında kur maliyetinin yaklaşık % 60 ile faiz maliyeti olan % 20 ye göre çok daha ağırlıklı olduğunu neden göz ardı ediyor tam anlayamadık. 1 puan faizin hatırlayamadığım kadar dolar maliyet yarattığını söyleyen Cumhurbaşkanı, kurda % 10 yükselişin yaklaşık olarak mal ve hizmet fiyatlarına % 1,5 katkı sağladığını neden göz ardı ediyor anlayamıyorum. Haziran'da yapılacak seçimler ardından ispatlanmış ve 12 yıldır güven veren ekonomi yönetimini ve merkez bankası kredibilite ve bağımsızlığını savunan kişilerin yerine hızla faiz indirimi savunan yeni bir ekonomi yönetiminin gelmesi, kur cephesi için bugünden bakarsak pek de hayra alamet durmuyor. Her siyasetçinin elbette, ekonomik büyüme ve istihdam yaratmak için faiz, vergi, af vs..gibi konularda populist yaklaşım sergilemesini bir noktaya kadar anlayışla karşılayabiliyorum.Algı yönetimini iyi yapamadığımız müddetçe piyasa her daim istediğini alacaktır..."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.