EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 6 dak.

'Çek yasağı' enflasyonu!

'Çek yasağı' enflasyonu!

2013 yılında çek yasağına girenlerin sayısı 2 Bin 910 iken 2014 yılı sonunda bu rakam 3 Bin 368'e yükseldi… KKTC Merkez Bankası, geçtiğimiz günlerde 2014 yılının son çeyreğine ait bülteni yayımlandı. Kredilerin ödeme kabiliyetini gösteren veriler, özellikle esnafın zorda olduğu sinyalini verirken; hem çek yasağına giren kişi sayısının hem de donuk kredilerin miktarının arttığını gösteriyor…

Yayın Tarihi: 06/03/15 11:16
okuma süresi: 6 dak.
'Çek yasağı' enflasyonu!
A- A A+

Kıbrıs Postası – Vatan Mehmet

Kıbrıs Postası'na değerlendiren Ekonomist Okan Veli Şafaklı, "Ocak-Mayıs ayları arasında 2013 yılında çek yasağına girenler 2014 yılına göre daha fazla iken dramatik bir şekilde Haziran ayından itibaren Aralık ayına kadar 2014 yılında çek yasağına girenlerin sayısı 2013 yılına göre önemli miktarda arttığına işaret ediyor" dedi.

2013 yılında çek yasağına girenlerin sayısı 2 Bin 910 iken 2014 yılı sonunda bu rakam 3 Bin 368'e yükseldi…

KKTC Merkez Bankası, Geçtiğimiz günlerde 2014 yılının son çeyreğine ait bülteni yayımlandı. Kredilerin ödeme kabiliyetini gösteren veriler, özellikle esnafın zorda olduğu sinyalini verirken; hem çek yasağına giren sayısının hem de donuk kredilerin miktarının arttığını gösteriyor…

Kıbrıs Postası'na değerlendiren Ekonomist Okan Veli Şafaklı, "Ocak-Mayıs ayları arasında 2013 yılında çek yasağına girenler 2014 yılına göre daha fazla iken dramatik bir şekilde Haziran ayından itibaren Aralık ayına kadar 2014 yılında çek yasağına girenlerin sayısı 2013 yılına göre önemli miktarda arttığına işaret ediyor" dedi.

Şafaklı şöyle dedi; "Geçtiğimiz günlerde KKTC Merkez Bankası 2014 yılının son çeyreğine ait bülteni yayınladı. Bu bülten ekonomi hakkında birçok istatistiki veri içermektedir. Ancak, kredilerin ödeme kabiliyetini gösteren bazı veriler özellikle esnafın zorda olduğu sinyalini vermektedir. Şöyle ki, hem çek yasağına giren sayısı hem de donuk kredilerin miktarı artmıştır."

"Çek kullanımı esnafın can simidi olmaya devam ediyor"

Son zamanlarda alınan önlemler bireysel çek kullanımını sınırlarken kredi kartı kullanımını yaygınlaştırmıştır. Bu çerçevede, kredi kartlarına ilişkin yasal düzenleme yerinde olmuştur. Ancak, çek kullanımı esnafın can simidi olmaya devam etmiştir. Şöyle ki, ileri tarihli yazılan çekler esnafın kredili mal alımlarında önemli bir finansman aracı olup ekonomik zincirin ayrılmaz bir parçasıdır. İşte bu zincir halkalarından birinin bozulması ekonomik aktiviteyi akamete uğratmaktadır. Farklı nedenlerle ödeme kabiliyetini yitiren esnafımız ise çaresiz bir şekilde çek yasağına girebilmektedir. Dolayısıyla, çek yasaklarında meydana gelen artışı esnaf açısından olumlu yorumlamamız mümkün değildir. Aşağıdaki Tablo ve Şekilde 2013 yılına göre 2014 yılında çek yasağına giren kişi ayısında artış olduğu görülmektedir."

KKTC'DE ÇEK YASAĞINA GİREN KİŞİ SAYISI


Dramatik artış
Kaynak: KKTC Merkez Bankası 4. Çeyrek Bülteni, Sf. 56.

"Şekilden daha net görülebileceği gibi Ocak-Mayıs ayları arasında 2013 yılında çek yasağına girenler 2014 yılına göre daha fazla iken dramatik bir şekilde Haziran ayından itibaren Aralık ayına kadar 2014 yılında çek yasağına girenlerin sayısı 2013 yılına göre önemli miktarda artmıştır.

KKTC'de ÇEK YASAĞINA GİREN KİŞİ SAYISI (2013-2014)

2013 ve 2014 Aralık ayları itibari ile çek yasağına girenlerin toplamına bakıldığında; 2013 yılında bu rakam 2910 iken 2014 sonunda 3368 olarak gerçekleşmiştir. Bu artışın gerçek nedeni mutlak araştırılmalı ve ekonomik rasyonaliteye ters düşmemek kaydı ile gerekli önlem alınmalıdır.

"Esnafın durumuna gösteren diğer veri ise hiç kuşkusuz donuk krediler miktarıdır. Maalesef faiz yasası ve icra-iflas gibi düzenlemeler yerine sisteme yapılan makyaj niteliğindeki düzenlemeler işe yaramamış ve donuk kredilerde düşüş yerine artış gerçekleşmiştir. Tablo ve şekilden net olarak da görüldüğü gibi özellikle makyaj niteliğinde önlem alındığı zannedilen 2012 yılı sonrası donuk kredilerde inadına düşüş yerine artış gerçekleşmiştir."

KKTC TAHSİLİ GECİKMİŞ ALACAKLAR (BİN TL)

Şafaklı sözlerini şöyle sürdürdü; "Sözde yasal önlem alınmaya başlanan 2012 yılında donuk krediler sektör toplamı için 491.9 Milyon TL iken 2014 Aralık'ında bu rakam 617.5 Milyon TL'ye yükselmiştir. Özel bankalarda benzer şekilde 307.4 Milyon TL olan donuk krediler 340.9 Milyon TL'ye çıkmıştır. En kurumsal ve profesyonel yönetildiği bilinen şube bankalarında ise 44.7 Milyon TL olan donuk krediler ise iki katında fazla artış göstererek 92.7 Milyon TL'ye yükselmiştir. Kamu bankalarında ise aynı yıllar için 165,7 Milyon TL olan donuk krediler 183.9 Milyon TL'ye yükselmiştir."

Bankaları memnun eden olgular…

"Donuk kredilerdeki artış karşısında vermiş olduğu kredileri kâğıt üzerinde tahsil edemeyen bankaların donuk kredileri yaratan gerçek nedenleri ortadan kaldırmak için gerekli çabayı sarf etmemesi fevkalade manidardır. Acaba mevcut yapı borçluyu/vatandaşı ezerken bankaları memnun eden olgular mı arz etmektedir? Bu sorulara gereken yanıtı bulacak ve hem vatandaşı hem de sektörü sağlıklı bir çalışma ortamına kavuşturacak hiç kuşkusuz ülkeyi yöneten hükümet ve devlet yetkilileridir."

TAHSİLİ GECİKMİŞ ALACAKLAR (BİN TL)

"Vatandaşın boğazına ilmik"

Kıbrıs Postası'na değerlendiren Ekonomist Okan Veli Şafaklı sözlerini şöyle tamamladı; "Veriler başta esnaf olmak üzere borçları ödeyemeyen insanımızın boğazına ilmik asıldı anlamına gelmektedir. Bu da göstermelik önlem yerine yapısal önlemlerin vaktinin gelip geçtiğini göstermektedir. Ancak, baskı ve çıkar gruplarının siyasiler üzerindeki etkisinden midir bilinmez böylesi sorunlar için cumhuriyet meclisi mesai yapmak yerine toplumun gündeminde olmayan yasalarla uğraşmayı marifet saymaktadır."

Kaynak: KKTC Merkez Bankası 4. Çeyrek Bülteni, Shf. 37.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.