EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 5 dak.

AB Stratejik Yatırım Fonu'nu onaylandı

AB Stratejik Yatırım Fonu’nu onaylandı

AB'nin Bahar Zirvesi'nden önce son kez gerçekleştirilen maliye bakanları toplantısında AB Komisyonu'nun geçen yılın sonunda ileri sürdüğü Avrupa Stratejik Yatırım Fonu'na ağırlık verildi.

Yayın Tarihi: 13/03/15 08:14
okuma süresi: 5 dak.
AB Stratejik Yatırım Fonu’nu onaylandı
A- A A+

Taraflar söz konusu yatırım planının bir an önce başlatılması konusunda fikir birliğine vardı.

Aylarca Yunanistan sorununu ele aldıktan sonra dün yapılan maliye bakanları toplantısı yeniden Avrupa Stratejik Yatırım Fonu'na odaklandı.

Geçen yılın sonunda yeni dönem AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker Avrupa ekonomisini canlandırmak için söz konusu fonun oluşturulmasını ileri sürdü.

Fon AB' nin mevcut bütçesi ve Avrupa Yatırım Bankası'nın para desteğiyle enerji, internet, ulaşım, telekomünikasyon ve inovasyonel araştırma gibi alanlara yatırım yapacak.

Juncker'in planına göre, söz konusu fon 315 milyar avro tutarlı kişisel yatırım çekecek.

Dünkü maliye bakanları toplantısında katılımcılar söz konusu yatırım planının detaylarını ele aldı ve fikir birliğinde bulundu.

AB Komisyonu'nun Büyüme, Yatırım ve Rekabet İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı olan Jyrki Katainen yaptığı basın toplantısında üye ülkelerin söz konusu yatırım planını bir an önce hayata geçirmeye hazır olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Tüm üye ülkeler ve AB Komisyonu fikir birliğinde bulundu, yani şu anda AB yatırıma büyük ihtiyaç duyuyor. Taraflar Avrupa Stratejik Yatırım Fonu'nun kurulması için yeterli hazırlık yaptı. Yatırım planı en kısa zamanda başlatılırsa iyi olur."

Avrupa Stratejik Yatırım Fonu bilhassa özel işletmelere yönelik yatırım için risk eşik seviyesini düşürdü. Böylece risk seviyesi yüksek olan projeler de fondan yatırım alabilir.

Şu anda fondan sorumlu olan Avrupa Yatırım Bankası, üye ülkelerden yaklaşık 2 bin projeyi inceliyor. AB'nin gelişmiş bölgeleri ve ülkelerinden gelen projelerin tercih edileceği tahmin ediliyor.

Bu tahmine karşın Katainen, AB'nin tüm üye ülkelerinin özel işletmelerinin fondan faydalanmasını güvence altına alacağını vurguladı. Katainen bu konuda şöyle konuştu:

"Tüm üye ülke özel işletmelerinin yeni fırsattan faydalanmasını sağlamamız gerekiyor. Bu da bizim danışmanlığımızın çok önemli olduğunun sebeplerden biri. Avrupa Yatırım Bankası, AB Komisyonu ve üye ülkelerinden uzmanlar birlikte sunulan yatırım projelerini değerlendirecek. "

Juncker söz konusu fonla ilgili kavramı ileri sürdükten sonra çeşitli kanallardan üye ülkeleri fona para destek vermeye çağırdı.

Dünkü toplantıda İtalya, Ulusal Promosyon Bankası aracılığıyla fona 8 milyar avro yatırılmasını teyit etti. Bundan önce Almanya ve Fransa 8'er milyar avro yatırdı, İspanya ise 1,5 milyar avro yatırmaya karar verdi.

Ancak söz konusu para doğrudan fona yatırılmayacak, ülkedeki bankalardan seçilen projelere verilecek.

AB Komisyonu'nun Avro İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis bunu olumlu karşıladı. Dombrovskis Avrupa Parlamentosu'nun yasama düzeyinde fonu ele alacağına işaret etti. Dombrovskis şunları söyledi:

"İtalya'nın Ulusal Promosyon Bankası aracılığıyla yatırım projelerine 8 milyar avro sağlama kararından çok memnunum. Bugün katılımcıların aldıkları karar, sonraki prosedür için büyük önem taşıyor. Avrupa Parlamentosu fonun kurallarını görüşecek. Görüşme zamanında başarıyla yapılırsa yatırım projeleri en erken bu yaz başlatılacak."

EURO GRUBU GÜNEY'E 24 NİSAN'A KADAR SÜRE TANIDI

Euro Grubu, önceki gün yaptığı toplantıda Rum tarafına, memorandum programındaki eksiklikleri tamamlaması ve Troyka tarafından 6'ncı gözden geçirme işleminin başlaması için 24 Nisan'a kadar süre verdi.

Rum tarafında batan "Laiki Bank"ın "Kıbrıs Bankası"ndaki yüzde 18 hissesine Rothschild, City Group, UBS ve Jefferies gibi büyük yatırım kurumlarının talip olduğu; ancak şu ana bu hisselerin ne satıldığı ne de -memorandumda öngörüldüğü gibi- idaresi için bir para-finans kurumu atandığı haber verildi.

Fileleftheros "Yüzde 18 Hissenin Alıcıları Görmezden Gelindi… Yabancı Kurumlar Laiki'nin 253 Milyon Euo'luk Payına Talip Oldu" başlıklı manşet haberinde talip kuruluşların son iki yıldır, özellikle de 2014'de yatırım ilgilerini hem sözlü hem yazılı ilettiklerini ancak ilgili Rum mercilerden cevap alamadıklarını yazdı.

ÇR

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.