EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 2 dak.

Bağımsız muhasip ve murakıplara belgeleri verildi

Bağımsız muhasip ve murakıplara belgeleri verildi

Maliye Bakanlığı'nın ilgili sivil toplum örgütlerinin de katılımıyla oluşturduğu Muhasebe Sınav Komitesi'nin düzenlediği sınavda başarılı olan kişilere "Bağımsız muhasip ve murakıp hesap tutma ve teftiş etme belgeleri" önceki gün dağıtıldı.

Yayın Tarihi: 06/07/15 14:24
okuma süresi: 2 dak.
Bağımsız muhasip ve murakıplara belgeleri verildi
A- A A+

A yetkisi kazanan 4 kişiye ve B yetkisi kazanan 6 kişiye belgeleri, Maliye Bakanı Zeren Mungan ve komite yetkilileri tarafından verildi.

Maliye Bakanlığı'nın açıklamasına göre, değiştirilmiş şekliyle 24/82 sayılı Gelir Vergisi Yasası'nın 60 (1). maddesine istinaden; yükümlülerin hesaplarını tutması, teftiş veya kontrol etmesi için vermeye yetkili olduğu "Bağımsız Muhasip ve Murakıp'ın hesap tutma ve teftiş etme belgeleri"ni alan hak sahipleri sınavla belirlendi.

Açıklamada, 9 Mayıs 2014'te muhasebe mesleğinin Avrupa Birliği normlarında sürdürülebilir bir yapıda icra edilebilmesini sağlamak amacıyla; Kuzey Kıbrıs Muhasebe ve Denetim Meslek Yasa Tasarısı'nın Cumhuriyet Meclisi'ne iletildiği ancak Meclis'in yoğun gündemi nedeniyle ilgili yasanın gündeme alınamadığı belirtildi.

Diğer meslek örgütlerinde olduğu gibi bu meslekte de ortaya çıkan yeni eleman ihtiyacını karşılayabilmek için, bakanlığın, objektif, şeffaf kriterler ve herkese eşit mesafede durma prensibinin yanı sıra yasa tasarısındaki yapıyla benzeşen bir formatta Muhasebe Sınav Komitesi'ni oluşturduğu da ifade edilen açıklamada, "Bağımsız Muhasip ve Murakıp'ın hesap tutma ve teftiş etme belgesi" vermek için ikinci kez sınav gerçekleştirerek yeni yetki belgesi almaya hak kazananların belirlendiği kaydedildi.

Sınavın, Vergi Dairesi çalışanları yanında Kuzey Kıbrıs Hesap Uzmanları Birliği ve Kuzey Kıbrıs Chartered Certified Accountants ve Yeminli Mali Müşavirler Derneği üyelerinin katılımıyla oluşturulan Muhasebe Sınav Komitesi'nce düzenlenerek Bağımsız Muhasip ve Murakıp hesap tutma ve teftiş etme A yetkisi ile B yetkisi verilecek kişilerin belirlendiği ifade edildi. 4 Haziran 2015'te A yetkisi için yapılan sınava katılan 11 kişiden 4'ü; B yetkisi için yapılan sınava giren 34 kişiden 6'sı başarılı oldu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.