EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 3 dak.

Asgari ücretli 'mucize' yaratıyor!

Asgari ücretli 'mucize' yaratıyor!

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yine sonuçsuz biten toplantısının ardından İşveren tarafının yaşadığı ekonomik zorluklardan yakınması üzerine, 1,675 TL ile ayı geçirmeye mahkûm bırakılan asgari ücretlinin, kendisi ve ailesinin yeterli beslenme, sağlık, konut, giyim, aydınlatma ve ısıtma gibi temel gereksinmelerini karşılayabilmesi 'mucize' olarak yorumlandı.

Yayın Tarihi: 07/07/15 07:50
okuma süresi: 3 dak.
Asgari ücretli 'mucize' yaratıyor!
A- A A+

Kıbrıs Postası – Filiz SEYİS

Son aylarda dövizde yaşanan artış ve hayat pahalılığındaki artı seyir, her şeyin dövize endeksli olduğu Kuzey Kıbrıs'ın asgari ücretli çalışanlarının belini iyice bükerken, işvereni de ekonomik olarak sıkıntıya sokuyor. Asgari ücretin günün koşullarına göre belirlenmesi bir zorunluluk olarak karşımızda dururken, Asgari Ücret Saptama Komisyonu, asgari ücreti yine belirleyemedi.

İlk olarak 30 Haziran'da toplanarak sonuçsuz dağılan Asgari Ücret Saptama Komisyonu'nun dünkü toplantısından da bir uzlaşı çıkmadı.

Asgari Ücret Saptama Komisyonu Başkanı İsmet Lisaniler, Komisyon'un 9 Temmuz Perşembe günü saat 10.00'da yeniden bir araya gelme kararı aldığını duyurdu, binlerce çalışanın gözü bu tarihe çevrildi.

Dün gerçekleşen 'sonuçsuz' toplantının ardından ise, devlet, işveren ve işçi tarafı temsilcileri geçmiştekilerden pek de farklı olmayan açıklamalar yaptılar.

Asgari Ücret Saptama Komisyonu Başkanı İsmet Lisaniler, tarafların asgari ücretin belirlenmesinde dikkate alınması gerekli kıstasları tartıştığını belirtirken, işçi tarafı temsilcileri "Asgari Geçim İndeksinin" temel alınması ve buna bağlı olarak ekonomik durum göz önünde tutularak asgari ücretin belirlenmesi gerektiğini savundu.

İşveren temsilcileri ise, işverenlerin yaşadığı zorluklardan yakınarak, kendilerinin önündeki engeller kaldırılmadan asgari ücretin belirlenmesinin doğru olmadığını vurguladı.

İşveren tarafı bile yaşadığının ekonomik zorluklardan yakınırken, 1,675 TL ile ayı geçirmeye mahkûm bırakılan asgari ücretlinin, kendisi ve ailesinin yeterli beslenme, sağlıklı konut, giyim, aydınlatma ve ısıtma, ulaşım, sağlık servisi, eğitim kültür, dinlenme, eğlence ve benzeri temel gereksinmelerini karşılayabilmesi 'mucize' olarak algılanıyor.

Asgari Ücret Saptama Komisyonu Başkanı İsmet Lisaniler yaptığı açıklamada, İşveren tarafının, devletin, işverenlerin iş yapma kapasitelerini geliştirecek önlemleri almadan, işverenlerin önündeki engelleri kaldırmadan ve ekonomideki sorunları dikkate almadan asgari ücret belirlemesinin doğru olmayacağını ileri sürdüğünü bildirdi.

Lisaniler, öne sürülen görüşler üzerine karşı tarafların görüşlerini sunması şeklinde devam eden toplantı sonucunda Komisyon'un 9 Temmuz Perşembe günü saat 10.00'da yeniden bir araya gelme kararı aldığını duyurdu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.