EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 7 dak.

"2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı" görüşülmeye başlandı

"2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı" görüşülmeye başlandı

"2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı", Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi'nde görüşülmeye başlandı.

Yayın Tarihi: 13/11/15 11:56
okuma süresi: 7 dak.
"2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı" görüşülmeye başlandı
A- A A+

CTP Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer başkanlığında saat 10.25'te başlayan Komite toplantısının başına Meclis Başkanı Sibel Siber de katılarak konuşma yaptı.

Siber, yoğun bir bütçe dönemine girdiklerini belirterek, devletin bütçesinin de aile bütçesi gibi olduğunu ifade etti. Her bir kuruşun ülke için değerli olduğunu belirten Siber, "O yüzden bütçemiz hazırlanırken buna büyük bir titizlik gösterilmiştir. Biz tasarruf tedbirlerinin de önemli olduğunu bir kez daha vurgulamak isteriz" dedi.

Meclis Başkanı Siber, gereksiz harcamalar ortadan kaldırıldıkça, yatırımlara, gerekli harcamalara kaynak ayrılacağını belirterek, bunun üzerinde önemle durduklarını vurguladı.

Mali bütçeye uyulmasının denetimin çok önemli olduğunu kaydeden Siber, etkin denetimin devletin olmazsa olmazı olduğunu söyledi.

"HER KURUMUN BÜTÇESİ DENETİME AÇI OLMALI"

Demokratik hukuk devletlerinde her kuruşla ilgili şeffaflık ve hesap verebilirlik gerektiğini ifade eden Meclis Başkanı Siber, "Demokratik hukuk devletlerinde denetimsiz harcama olamaz. Ülkemizde her kurumun bütçesinin denetime açık olmasını istiyoruz" dedi.

Meclis Başkanı Sibel Siber, eğitim ve sağlıktan taviz verilemeyeceğini vurgulayarak, yaşam kalitesinin yükselmesi için özellikle bütçe çalışmalarında bunun dikkate alınmasını istedi.

Devlete güvenin etkin denetimle sağlanacağını vurgulayan Siber, bütçe çalışmalarına katılanlara teşekkür etti ve başarı diledi.

SOYER: "BÜTÇELER GELİŞMENİN VE DEMOKRATİK HUKUK DEVLETİNİN TMEL UNSURU"

Komite Başkanı Ferdi Sabit Soyer de, bütçenin bütün toplumun bütçesi olduğunu, yürütenle muhalefet edenin sentezinin, toplumsal kaynakların hangi amaçlar için, toplumu hangi hedefe ulaştıracağını belirlediğini söyledi.

Bütçelerin gelişmenin ve demokratik hukuk devleti ilkelerinin temel unsurları olduğunu ifade eden Soyer, Magna Carta'dan itibaren insanlığın demokratik süreçte gelişmesinin hep bu temelde ilerlediğini kaydetti.

Ferdi Sabit Soyer, bütçenin uzun zamandan sonra orta vadeli programla kesişmesinin en önemli gelişme olduğunu ifade ederek, bundan sonra da bunun kesintisiz bir şekilde sürdürülmesi gerektiğini belirtti.

Planlara bağlı olmayan bir bütçede yürünecek yolun görülemeyeceğine işaret eden Soyer, Meclis'in bu konuyu ilerleyen bir trende dönüştürme sorumluluğu bulunduğunu söyledi.

Soyer, orta vadeli plan ve programlarla her kesimin görüşleriyle bütünleşecek bir bütçenin toplumu ileriye taşıyacağını kaydetti.

"İÇ BORÇ STOKU YAKLAŞIK 13 MİLYAR TL"

4 milyarı iç, 8 milyarı dış olmak üzere yaklaşık 13 milyar kamu stok borcu bulunduğunu; bunun GSYH'nın yüzde 149'una ulaştığını, bunun bir felaket olduğunu belirten Ferdi Sabit Soyer, büyük kamu borç stoğuna rağmen TC'nin desteğinin, kırılma ve çökmeyi engellediğini ama ülkeyi rahatlatacak, borç stoğunu gözardı edecek noktaya iterse felaket yaşanacağını; geleceğe çivi çakılamayacağını söyledi.

Soyer, iç borç stoğunu bilerek ekonomiyi ve geleceği planlamak gerektiğini vurguladı.

Sosyal adaleti ve demokratik hukuk devletini bozmadan nasıl tedbirler alınabileceğinin konuşulması gerektiğini de ifade eden Ferdi Sabit Soyer, Kıbrıs'ta eşit ortak olmak isteyen halkın bunu göz ardı etmemesi gerektiğini belirtti.

Bütçe Komitesi Başkanı Soyer, bütçeye katkıda bulunanlara teşekkür etti ve hayırlı olmasını diledi.

BÜTÇE

KKTC'nin 1 Ocak-31 Aralık 2016 arasında uygulanacak bütçesiyle ilgili "2016 Bütçe Yasa Tasarısı", hizmet ve faaliyetlerin yürütülmesi için 4 milyar 476 milyon 452 bin TL öngörüyor. KKTC'nin 2015 bütçesi 4 milyar 96 milyon 720 TL'ydi.

Komitedeki bütçe görüşmeleri 8 gün sürecek ve 25 Kasım Çarşamba günü tamamlanacak. Bütçe yasa tasarısı daha sonra Meclis Genel Kurulu'nda görüşülecek.

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi'nin bütçe görüşmeleriyle ilgili toplantısı, Komite Başkanı Ferdi Sabit Soyer'in açılış konuşması ile başladı.

Soyer'in ardından Maliye Bakanı Birikim Özgür sunuş konuşması yaptı.
Bütçe görüşmelerinin ilk günü olan bugün bütçenin bütünü ele alınacak ve komite üyesi milletvekilleri yanında, toplantıya katılacak diğer milletvekilleri de söz alarak görüş ve eleştirilerini dile getirecek.

KOMİTE 8 TOPLANTIDA ÇALIŞMALARINI TAMAMLAYACAK

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı'yla ilgili görüşmelerini, hafta sonları ve Meclis Genel Kurulu'nun toplanacağı Perşembe günü hariç, 8 gün boyunca sürdürecek ve 25 Kasım'da tamamlayacak.

2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı, komitedeki 8 toplantının ardından Meclis Genel Kurulu'nda da görüşülecek ve kabul edilirse 1 Ocak 2016'dan itibaren yürürlüğe girecek.

BÜTÇE GÖRÜŞME PROGRAMI

Komitedeki bütçe görüşmelerinin bugünden sonraki programı şöyle:
"16 Kasım Pazartesi Cumhurbaşkanlığı, Cumhuriyet Meclisi ve Başbakanlık bütçeleri

17 Kasım Salı: Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) ve Sayıştay Başkanlığı bütçeleri

18 Kasım Çarşamba: Hukuk Dairesi ve Milli Eğitim Bakanlığı bütçeleri

20 Kasım Cuma: Polis Genel Müdürlüğü, GKK, Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı bütçeleri

23 Kasım Pazartesi: Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı bütçeleri

24 Kasım Salı: Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı ile İçişleri ve Çalışma Bakanlığı bütçeleri

25 Kasım Çarşamba: Mahkemeler, Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanlığı, Maliye Bakanlığı ve Gelirler bütçeleri ve tasarının bütününün oylanması.

KOMİTEDE KİMLER VAR?

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer başkanlığında, Başkan Vekili, DPUG Milletvekili Hasan Taçoy ve üyeler UBP Milletvekili Dursun Oğuz, UBP Milletvekili Hamit Bakırcı ve CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları'ndan oluşuyor.

Komite toplantısına Meclis Başkanı Siber yanında DP UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, diğer bazı milletvekilleri, Sayıştay Başkanı Osman Korahan, DPÖ Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu ve diğer bazı bürokratlar katılıyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.