EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 7 dak.

Günlük Piyasa yorumunuz Kıbrıs Postası'nda...

Günlük Piyasa yorumunuz Kıbrıs Postası'nda...

Günlük Piyasa yorumunuz Kıbrıs İktisat Bankası farkıyla Kıbrıs Postası'nda...

Yayın Tarihi: 23/11/15 09:46
okuma süresi: 7 dak.
Günlük Piyasa yorumunuz Kıbrıs Postası'nda...
A- A A+

USD/TL kurunda 2,86 seviyesinin kırılıması ile ilk hedefimiz olan 2,80 – 2,82 aralığı test edildi

Devamı bugün açıklanacak hükümetin reformist kimliği ile ilintili olacaktır. Her iki yöne de sert hareket olabilir

Aralık ayında adım atması beklenen ECB ve FED, EUR/USD paritesini aşağıya itmeye devam ediyor

Türk Lirası için şu anda arkadan esen olumlu rüzgarın itici gücünü içsel ve dışsal faktörlere bağlamak gerekiyor. Geride bıraktığımız hafta açıklanan ve FED'in faiz artırımından daha fazla sonrası ile ilgili güvercin bir sürecin bizi beklediğini gösteren tutanaklar küresel anlamda iyimserlik yarattı. Dahası, aşaıdaki grafikten de görüleceği üzere, enerji ithaltçısı konumunda olan Türkiye'nin düşen enerji fiyatlarına paralel cari işlemler açığı üzerinden sağlayacağı fayda ile yavaş da olsa olumlu anlamda ayrıştığını görüyoruz. Siyasi risk primini üzerinden atan Türkiye'nin haliyle olumlu taraflarının göze batmaya başladığını söyleyebiliriz. Bu bağlamda, hükümet kurulma sürecinde ekonomi, hukuk ve innovasyon anlamdında Türkiye'yi reformlar ile sağlıklı ve kalıcı bir büyüme patikasına oturtması beklenen reformist vizyonla ve inşaat sektörü dışında modellerle göreve gelmesi beklenen kabinenin de iyimserliğe katkı sağladığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Elde edilen izlenine paralel, arge ve innvosyon yerine inşaat odaklı bir büyüme modeli seçen Türkiye'nin yarattığı hızlı çarpan etkisinin artık daha ilerisi için ümit vaadetmemesi ve yabancı yatırımcıyı ürküten özellikle TCMB'nin araç bağımsızlığını her platforma ayaklar altına alan kısır tartışmaları bir kenara bırakarak, işi, gücü ve vizyonu sağlıklı kalıcı ve yapısal reformlara odaklı bir ekonomi takımının muhtemelen bu akşam açıklanarak göreve gelmesi bekleniyor. Haliyle, uzunca bir süredir kendisini hem içeriye hem de dışaraıya karşı izlediği tutarlı tavıraları ve merkez bankası bağımsızlığını savunan politikaları ile isbatlayan Babacan ve devamında Şimsek gibi isimler piyasalar tarafından kabinede aranacaktır. Bu bağlamda kabinenin kimler tarafından oluştuğu başta kur cephesinde olmak kaydı ile yankı bulacağını düşünüyoruz.

Aşağıdaki grafikten de görülebileceği üzere, emtia cephesinde görülen sert düşüşün arkasında Amerikan Doların'daki değer kazanım süreci yatıyor. ABD Dolar endeksi 100 seviyesine yaklaşarak Mart ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış durumda. FED'den beklenen faiz artırımının yarattığı dolar enerjisi ve benzer bir şekilde 3 Aralık'ta tüm silahlarını kullanabileceğini her fırsatta dile getiren Avrupa Merkez Bankası (ECB) arasında sıkışan EUR/USD paritesi, 1,06 seviyesine yeniden haftabaşında gerilediğini görüyoruz. ECB Başkanı Draghi'den gelen geride bıraktığımız haftadaki güçlü yorumlar, ECB'nin deflasyonist süreçten oldukça çekindiği ve enflasyonun % 2 hedefe gelmesi için ne gerekiyorsa yapılacağı açık bir şeikilde belirtiliyor. Bu bağlamda varlık alım programının vadesinin 6 ay uzatılması ve borçlanma faiz oranını % -0,20 seviyesinden % - 0,30 seviyesine çekilmesini bekliyoruz. EUR/USD paritesi açısından aşağıda en önemli seviye 1,0540 seviyesinde bulunuyor. Gerek FED'in gerekse ECB'nin Aralık ayında atacağı adım(lar), genelde hareketsiz geçen Aralık ayına renk katacağını, zayıf piyasa katılımı nedeniyle sert hareketin görülebileceğini düşünüyoruz.

Türkiye cephesinde ise yukarda da belirttiğimiz üzere, siyasetin normale dönmesi ile birlikte TL ve TL cinsi yatırım araçlarında değer artışlraı görülüyor. Türk Lirası'nın gerek dolara karşı Cuma günü tahmin ettiğimiz üzere 2,8150 seviyesine varan bir geri çekilme kaydetmesi veya EUR/TL kurunun 3,0150 seviyesine gerilemesi aslında TL'nin sepet karşısında değer kazandığına işaret ediyor. Olumlu havanın korunması için bugün açıklanması gereken hükümet kabinesinin süpriz yapmaması gerekiyor. Bu bağlamda, günlerdir ve yukarda da belirttiğimiz üzere, icraat yapan, toplumu kutuplaştırmayan, her platformda merkez bankası ile uğraşmayan işi ekonomi olan ve en temelinde işe yarayan isimlerden kurulması gerekiyor. Bugün akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesi beklenen Davutoğlu'nun kabineyi açıklması bekleniyor. Kabinenin reformist vizyonu, hükümet programı ve elbette kişilere paralel özelikle piyasa kapanışı ardınan kur cephesinde her iki yöne de sert harekelerin görülebileceğini düşünüyoruz.

Brent cinsi petrol fiyatı 359 günde % 64 gerileme kaydetti...

Petrol fiyatlarında arz fazlasının yarattığı aşağı yönlü baskı korunmaya devam ediyor. Piyasa payı kaybetmemek isteyen üreticilerin üretimi azaltmaması bir tarafta; Çin'de görülen yavaşlamanın yarattığı düşük büyüme diğer tarafta etkili oluyor. Bu bağlamda enerjiye olan talebin azalması, petrol fiyatlarını baskılamaya devam ediyor. Brent cinsi petrolün varil fiyatının 40 dolara kadar gerilemesi her ne kadar ihracatçı ülkeleri zorlasa da, ithalatçı ülkeleri de destekliyor. UBS'in yaptığı bir çalışmaya göre, enerji fiyatlarının gerilmesinden en fazla destek sağlayacak üçüncü ülkenin Türkiye olduğu düşünülüyor. Petrol tarafında gerileme eğilimin devam etmesi, ihraçatcı ülke veya şirketleri iflasa sürüklememesi durumunda, Türkiye'nin cari işlemler dengesine vereceği fayda nedeniyle olumlu algılanmaya devam edecektir. Aşağıdaki grafikten de ayrıca görüleceği üzere, gri kesik çizgi de Dolar endeksini gösteriyor. Emtialardaki fiyat düşüşünün en önemli diğer bir nedeni olan güçlü Amerikan Doları kendini net bir şekilde gösteriyor. ABD Doları endeksinin 100 seviyesine yaklaşarak bu yılın Mart ayından itibaren en yüksek seviyede olduğunu not edelim.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.