EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 7 dak.

GAÜ, uluslararası zirveye ev sahipliği yapıyor

GAÜ, uluslararası zirveye ev sahipliği yapıyor

Uluslararası Diplomatlar Birliği, Avrupa İşadamları Kulübü ve Girne Amerikan Üniversitesi'nin ortaklaşa düzenleyeceği "Barışa giden yolda Kıbrıs Uluslararası İşbirliği ve Yatırım Zirvesi" 28 Kasım 2015 Cumartesi günü düzenleniyor.

Yayın Tarihi: 24/11/15 16:02
okuma süresi: 7 dak.
GAÜ, uluslararası zirveye ev sahipliği yapıyor
A- A A+

Zirveye Almanya, Polonya, Fransa, Mısır, Çin, Katar, Kazakistan, Moldova, Yunanistan, Türkiye ve Kıbrıs'tan farklı sektörlerde yatırımcılar, iş insanları, akademisyenler, Kıbrıs'ı ve Kıbrıs'ın siyasi, sosyal, ekonomik geleceğini tartışacaklar.

Akpınar "Tarihi bir toplantı"

Girne Amerikan Üniversitesi (GAU) Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar, 40 yılı aşkın süredir bölünmüş adayı barış girişimiyle birleştirmek ve dinamik bir şekilde gelişen politik ve ekonomik durumun ada içinde geniş ikili işbirliklerinin yanı sıra Türkiye, Avrupa Birliği ve diğer bölgelerden şirketlere katkı sağlamasını desteklemek amacıyla "Mavi İnci" ismini anımsatan bu tarihi toplantıya ev sahibi olmaktan onur duyduklarını söyledi.

Akpınar, Le Chateu Lambousa'da gerçekleşecek zirvede Kıbrıs'ın modern altyapı, inşaat, yenilebilir enerji, merak uyandıran çeşitlilikteki eğitim olanakları, güçlü bilimsel araştırma merkezi ve turizmin yerel koşullara uyarlanmasıyla alakalı olarak uzmanlar tarafından geliştirilen bu kavramların uluslararası yatırımcılara resmi olarak tanıtılacağını vurguladı.

Akdeniz'in mavi incisi

Bu zirvenin, Kıbrıs'ın Akdeniz'in "Mavi İncisi" olarak önemli değişimine daha da yakınlaştırmaya yardım edeceğine inandığını vurgulayan Akpınar "Adamızın yatırımcıları ile bir araya gelecek olan yabancı yatırımcılar için bu buluşmanın her iki tarafa da büyük getirileri olmasının yanı sıra, Kuzey Kıbrıs'ın potansiyelinin küresel dünya için öneminin ve rasyonelitesinin bir kez daha vücut bulacak olması yanında gelecek projelerin de doğuş anına tanıklık edecektir" dedi.

Kıbrıs'ta yeni bir döneme giriliyor

DMW Türkiye Başkanı Ferhat Bozçelik, zirveyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Doğu Akdeniz Enerji Havzası içindeki Kıbrıs'ta yeni bir döneme giriliyor. Siyasi çözüme yönelik müzakerelerin yeniden başladığı, çözüme ise bir adım daha yaklaşıldığı böyle bir iklimde Kıbrıs'ta Uluslararası İşbirliği ve Yatırım Zirvesi yapma fikri uzun zamandır gündemimizdeydi. Zira barış çabalarının yoğun bir şekilde sürdüğü Kıbrıs'ta on yıllardır süren izolasyonunun sona ermesi elbette çok önemlidir" dedi.

"Kıbrıs'la yakından ilgileniyoruz"

DMW Türkiye olarak, son üç yıldır Kıbrıs ile yakından ilgilendiklerini vurgulayan Ferhat Bozçelik, Kıbrıs'ın Uluslararası arenada hak ettiği siyasi ve diplomatik saygınlığı kazanması için Avrupa Birliği ve Avrupa Birliği üyesi ülke başkentleri nezdinde ciddi girişimleri olduğunu söyledi.

Bozçelik, "Bu desteğin bir devamı olarak, DMW Uluslararası Diplomatlar Birliği (DMW Türkiye) - Avrupa İş Kulübü (EBCA) - Girne Amerikan Üniversitesi ile ortaklaşa düzenlediğimiz Barışa Giden Yolda Kıbrıs Uluslararası İşbirliği ve Yatırım Zirvesi'ni 28 Kasım 2015 tarihinde Girne'de yapacağız. Kıbrıs, uluslararası su yollarının önemli geçiş noktası olan Akdeniz'de jeo-stratejik öneme sahip bir adadır. Kıbrıs son dönemde ise Doğu Akdeniz enerji koridoru içinde yer alması ve çıkarılması muhtemel enerji kaynaklarının varlığı sebebi ile daha da önem kazanmıştır. KKTC'de böyle bir İşbirliği ve Yatırım Zirvesi'nin yapılması, dünya kamuoyunda dikkatleri KKTC'nin üzerine çekecektir. Zira ticaret, para ve sermaye global dünyada sınır tanımamaktadır. Kıbrıs bir yandan adil ve kalıcı siyasi çözüm yolunda iken, bir yandan da ekonomik büyümeyi öncelik haline getirmiştir. Yeni dönemde yaratılacak ekonomi, Kıbrıs'taki toplumların entegre olmasına doğrudan etki yapacaktır" diye konuştu.

Zirve, büyük ilgi gördü

Kıbrıs Uluslararası İşbirliği ve Yatırım Zirvesi'nin Kıbrıs'tan büyük ilgi ve destek gördüğünü kaydeden DMW Türkiye Başkanı Ferhat Bozçelik, "Özellikle KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu'nun zirveyi himayesine alması ve ilgili tüm bakanların destekleri, barışa olan inancı perçinlemektedir. Kıbrıs Uluslararası İşbirliği ve Yatırım Zirvesi, bir panel veya konferans havasında değil, doğrudan yatırımcıların, Kıbrıs'ta yapacağı yatırımları, geleceğe yönelik ortaklıkları değerlendireceği ve karşılıklı iş görüşmelerinin yapılacağı iş insanları sunumu şeklinde olacaktır" dedi.

Siyasi ve ekonomik durum

Zirvede, halen devam eden barış süreci ışığında Kıbrıs'taki siyasi ve ekonomik durumun analizi, Akdeniz'de keşfedilen doğalgaz ve ham petrolün müşterek yönetiminin tartışılması, 50 milyar Dolar tutarında planlanan yatırımların arka planındaki Maraş bölgesinin canlandırılması vizyonu, finans ve yatırım güvenliği, AB kalkınma programları ve adanın yeniden birleşmesi kapsamında bankacılık sektörünün gelişimi, boru hattı ile bağlantılı olarak su temini ve dağıtımı, KKTC'nin gelişim programının tanıtımı, sürdürülebilir kalkınma kavramının dikkate alınması, altyapı, yol, telekomünikasyon, kanalizasyon, arıtma tesisleri ve atık projeleri, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı enerji kaynakları, hibrid ve elektrikli tahrik araçlar odaklanarak taşıma, tarımsal üretimde yenilikler ve ihracatın optimizasyonu gibi önemli konuların ele alınacağını vurgulayan Ferhat Bozçelik, bunun yanısıra yeni nesil turizm çevre koruması ve kültürel miras ile eğitim, sağlık, Ar-Ge, bilgi ve teknoloji transferinin geliştirilmesi gibi konuların ele alınacağını kaydetti.

GAU'den misafirler onuruna yemek

27 Kasım'da Girne Amerikan Üniversitesi'nin yerli ve yabancı misafirler onuruna vereceği akşam yemeği ile başlayacak olan Barışa Giden Yolda Kıbrıs Uluslararası İşbirliği ve Yatırım Zirvesi'ne 28 Kasım'da Zirve Programıyla tam gün olarak devam edecek. Resmi açılışı Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Başbakan Ömer Kalyoncu tarafından yapılacak zirve, 28 Kasım akşamı Başbakanı Ömer Kalyoncu'nun misafirler onuruna vereceği "Gala Yemeği" ile sona erecek.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.