EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 8 dak.

AB'den KKTC'deki KOBİ'lere 1,3 milyon Euro'luk proje

AB'den KKTC'deki KOBİ'lere 1,3 milyon Euro'luk proje

Avrupa Birliği, (AB) KKTC'deki KOBİ'lere teknik destek sağlamak üzere bütçesi 1,3 Milyon Euro olan bir proje finanse ediyor.

Yayın Tarihi: 25/01/16 12:36
okuma süresi: 8 dak.
AB'den KKTC'deki KOBİ'lere 1,3 milyon Euro'luk proje
A- A A+

Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Küçük Orta Boy İşletmeleri Geliştirme Merkezi (KOBİGEM) ile işbirliği içinde yürütülecek proje kapsamında AB uzmanları bakanlıkta kendilerine tahsis edilen ofislerde 2 bin 400 gün geçirecek ve projeyi tamamlayacak.

3 Kasım 2015'te başlanan ve 17 ay sürecek projeyle, kamu ve özel sektördeki iş destekleme kurumlarının kapasitesinin geliştirilmesi hedefleniyor. Projede, eko turizm stratejisi geliştirmekle ilgili çalışmalar da var.

Adını "Technical Assistant Private Sector" den alan "TAPS Projesi" bugün Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndaki basın toplantısında basına tanıtıldı.

Etkinklikte, Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, TAPS Ekip Başkanı Jean Claude Duplouy ve KOBİGEM Genel Koordinatörü Ebru Kaptan Sertoğlu birer konuşma yaptı.

Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, KOBİGEM'in laik olduğu kurumsal kapasitede, siyasi iradeden arındırılmış, özgün ve bağımsız şekilde çalıştırılmasının son derece önemli olduğunu kaydetti.

Atun, "KOBİGEM son 2 yılda sorun yaşadı. Siyaseten sahip çıkılmayan kurumun pasivize edilmeye çalışılmasını üzülerek izledik. KOBİGEM'in çalışmalarının siyaseten yönetilmeye ve yönlendirmeye çalışılması dışarıdan bakan ve KOBİGEM'in kuruluşunu sağlayan insanlar olarak bizleri üzdü" dedi.

"Bugün gelinen noktada ben KOBİGEM'i oldukça başarılı görüyorum" ifadesine yer veren Bakan, "Bugün itibarıyla 828 milyon TL'lik finansman paketinden 6 bin 166 işletme, esnaf, KOBİ, küçük esnaf faydalandı" ifadesine yer verdi.

Avrupa Birliği'nin (AB) KKTC'deki KOBİ'lere teknik destek sağlamak üzere bütçesi 1,3 Milyon Euro olan projenin basına tanıtıldığı toplantıda konuşan Bakan Atun, hem TAPS projesi ile ilgili hem de KKTC'deki KOBİ'lerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Bakanın yanı sıra basın toplantısında TAPS Ekip Başkanı Jean Claude Duplouy, KOBİGEM Genel Koordinatörü Ebru Kaptan Sertoğlu da birer konuşma yaptı.

"KKTC'NİN KOBİ POLİTİKASI ÇOK DA GENİŞ ALANA HİTAP ETMELİ"

Atun, Ekonomi Bakanlığı olarak 2010'dan bu yana küçük esnaf, mikro işletme ve KOBİ'lerin finansman ihtiyaçları doğrultusunda faiz destekli geri ödemesiz veya geri ödemeli birçok programı hayata geçirdiklerini kaydetti

"KKTC'nin KOBİ politikasının çok da geniş alana hitap etmeli ve küresel sistemi de okuyabilen bir içeriğe sahip olmalı çünkü küresel ekonomideki gelişmelerin etkisi buralara kadar geliyor" diyen Atun, ülkelerarası rekabetin işletmeler arası rekabete dönüştüğünü söyledi.

"BU, AVRUPA BİRLİĞİ İLE İKİNCİ İŞBİRLİĞİ"

Özel sektörün teşvik, kapasite geliştirme gibi programlarla desteklenmesinin önemine de değinen Atun, TAPS projesiyle bakanlığın Avrupa Birliği Proje Ofisi ile ikinci kez işbirliği yaptığını, her ikisinin de kendi bakanlık dönemlerine denk geldiğini kaydetti.

Atun, "Bu projeyle ilk kez bir Avrupa Birliği birimi bakanlığımızın çatısı altına yerleşerek çalışmalarını binamızda yapacak" dedi.

2016-2018 döneminde KOBİ gelişim ve destek programları konusunda yeni projeler üzerinde çalışacağını kaydeden Atun, KOSGEB, TC Ekonomi Bakanlığı, TC Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TAP teknik desteğiyle birtakım konulara odaklanacaklarını ifade etti.

Bakan Atun, bu alanları "KOBİGEM'in kurumsal yapısının güçlendirilmesi", "Üniversite-İşletme İşbirliği Destek Programı", "Araştırma Geliştirme (Ar-Ge) ve "İnnovasyon Programı", "ilk Girişimcilik destek programı", "Genç girişimci Destek Programı" olarak sıraladı.

"EKONOMİK PLANLAMA 2014-2015 DÖNEMİNDE PEK UYGULANMADI"

Ekonomik planlamanın 2014-2015 döneminde pek uygulanmadığını da söyleyen Bakan Atun, "İşletmelerin mali alanda hareket edebilmesini sağlamak için Sosyal Sigorta, İhtiyat Sandığı ve vergi borcu olan işletmelere 'can suyu destekleri' altında borçlarını yönetebilecek ve işlerini devam ettirebilecek nitelikte bir program düşünüldü" şeklinde konuştu.

"MUHTEMEL BİR ÇÖZÜME HAZIRLIK YAPILMASI"

Basın toplantısındaki konuşmasında Kıbrıs sorununa ve çözüm sürecine değinen Atun, "Muhtemel bir çözüme hazırlık yapılması, KOBİ programlarının şimdiden buna adapte edilebilmesi bizler için önemli. Uluslararası standartlara uyum ve dijital ekonomi gibi konularda yeni alanlar açmayı planlıyoruz" dedi.

"BİZDEKİ İŞLETMELERİN DE YÜZDE 99'U KOBİ"

AB'deki işletmelerin yüzde 99'unun KOBİ olduğunu söyleyen Atun, "Bizdeki işletmelerin de yüzde 99'u KOBİ'dir" dedi.

Atun, KKTC ekonomisinin gelişmesi için ortaya konan programların, bakanlığın ortaklık projelerinin Güney Kıbrıs'a kıyasla rekabet avantajı kullanabilecek alanlar yarattığını da sözlerine ekledi.

SERTOĞLU

KOBİGEM Genel Koordinatörü Ebru Kaptan Sertoğlu sivil toplum örgütleriyle devlet arasında köprü görevi gören KOBİGEM'in 2010'dan itibaren bakanlık bünyesinde faaliyet gösterdiğini kaydetti.

Sertoğlu, "KOBİGEM, KOBİ'lerimizin geliştirilmesi adına pek çok destek programında aktif rol oynadı, koordinasyon sağladı. AB ile yapılan bu ikinci çalışmada bir uzman ekiple birer bir bakanlık bünyesinde çalışmak bizim için önemli bir katkı. Bu yılın KOBİGEM'in hem kurumsal hem de ürün kapasitesinin geliştirilmesi adına önemli olacağını düşünüyoruz" dedi.

DUPLOUY

TAPS Ekip Başkanı Jean Claude Duplouy, Teknik Destek Programı'nın amaçlarına ulaşmasına olanak sağlamak için projeyi sahiplenilmesi ve konsorsiyuma destek verilmesi gerektiğini söyledi.

"Kobiler, bir ekonominin bel kemiğidir" diyen Duplouy, "Her ülke, ekonomisinin sürdürülebilir gelişimini besleyebilmek için bu alanda desteğini esirgememekle yükümlüdür" şeklinde konuştu.

Özel sektör, devlet kuruluşları, akademik kuruluşlar ve sivil toplum arasında sağlam bir diyalogun kurulmasının elzem olduğunu vurgulayan Duplouy, basın toplantısındaki konuşmasında makro-ekonomi, meso-ekonomi, mikro-ekonomi konularında değerlendirmelerde bulundu.

Duplouy, "Hangi sektörden olursa olsun, tüm KOBİ'lerin başta mikro finans olmak üzere tüm finansmanlarına erişebilecekleri etkili finansal araçların yapılandırılması önemlidir; her girişimcinin başlangıç aşamasından gelişim aşamasına, çeşitli finansal destek araçlarına ihtiyacı vardır" dedi.

AB'DEN 1.3 MİLYON EURO'LUK FİNANS

AB, KKTC'deki KOBİ'lere teknik destek sağlamak üzere bütçesi 1,3 Milyon Euro olan bir proje finanse edecek.

Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Küçük Orta Boy İşletmeleri Geliştirme Merkezi (KOBİGEM) ile işbirliği içinde yürütülecek proje kapsamında AB uzmanları Bakanlıkta kendilerine tahsis edilen ofislerde 2 bin 400 gün geçirecek ve projeyi tamamlayacak.

3 Kasım 2015'te başlanan, 17 ay sürecek projeyle, kamu ve özel sektördeki iş destekleme kurumlarının kapasitesinin geliştirilmesi hedefleniyor. Projede, eko turizm stratejisi geliştirmekle ilgili çalışmalar da var.

TAPS, adını "Technical Assistant Private Sector" den alıyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.