EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 6 dak.

Son 20 günlük zaman diliminde Borsa Istanbul % 15,4 prim yaptı

Son 20 günlük zaman diliminde Borsa Istanbul % 15,4 prim yaptı

Geride bıraktığımız hafta para politikasını daha da gevşeten Avrupa Merkez Bankası, FED'in nazik küresel dengeleri gözetmeye devam ettiğini açıklayarak daha dengeli bir seyre geçmesi, düşük petrol fiyatları ve BREXIT riski nedeniyle İngiltere'nin faiz artışını ötelediği, Avrupa ve Japonya Merkez Bankaları'nın faiz oranlarını negatife çekerek piyasaları likiditeye boğmaya devam ettikleri bu konkonktürde, bol ve ucuz ve uzun vadeli paranın yardımı ile artan risk iştahı haliyle yüksek getiri sunan gelişmekte olan ülke para birimlerine park etmeye devam ediyor.

Yayın Tarihi: 15/03/16 09:37
okuma süresi: 6 dak.
Son 20 günlük zaman diliminde Borsa Istanbul % 15,4 prim yaptı
A- A A+
Avrupa Merkez Bankası, FED'in nazik küresel dengeleri gözetmeye devam ettiğini açıklayarak daha dengeli bir seyre geçmesi, düşük petrol fiyatları ve BREXIT riski nedeniyle İngiltere'nin faiz artışını ötelediğini bildirdi.

Görüleceği üzere, ABD'de 2008'de konut sektörü öncülüğünde patlak veren ve devamında likidite krizine dönen ve tüm dünyayı sarsan küresel finansal krizin yaralarını tamir etmek halen daha merkez bankalarının ve dolayısıyla para politkasının sırtında kalmaya devam ediyor. Hal böyle olunca, geride bıraktığımız hafta Perşembe günü sonuçlanan Avrupa Merkez Bankası olağan faiz toplantısında gerek politika faizi, gerekse bankalara uygulanan mevduat faizini daha da düşüren, aylık tahvil alım yolu ile EUR likiditesini daha da artıran, EUR'nun değerini düşürerek rekabet avantajı elde etmeye ve büyüme ve enflasyonu tetiklemeye çalışan Avrupa Merkez Bankası'nın yaratmış olduğu likiditenin ne kadar tehlikeli bir boyuta ulaşabildiğini hep birlikte gördük.

Toplantı öncesinde 1,0970 seviyesinde işlem gören EUR, Başkan Draghi'nin beklentileri karşılaması ve 1,0820 seviyesine kadar inmesi ardından dakikalar içerisinde daha fazla faiz indirimi olmayacağı yönünde bir ibare ile 1,1220 seviyesine varan bir yükselişe sebebiyet vererek büyük bir oynaklığı da beraberinde getirmiş oldu. Tüm bunların dakikalar içerisinde Başkan Draghi'nin basın toplantısı esnasında olduğunun altını çizmekte fayda görüyoruz.. Görüelceği üzere, reel ekonomiye yatırım yaparak para kazanmaya çalışan iş adamının, fabrika sahibi ve sanayicinin 1 yıllık emeği kadar dakikalar içerisinde oluşabilecek bu denli oynaklık sistemin halan daha ne kadar çarpık ve aslında ne kadar uçurumun kenarında olduğunun açık bir göstergesi olarak kabul edilebilir. İşe yaramadığı belli olsa da, halen daha küresel merkez bankalarının likidite enjekte ederek tıpkı hastaya morfin verir gibi sanal bir mutluluk yaratmaya devam ettiklerini görüyoruz.

Halbuki aslında görülen köy klavuz istemiyor. Dünyada var olan aşırı kapasite ve üretimin artık tüketici bulamadığı, dünya ticareti ve büyümesinin git gide küçüldüğü bir ortamda, ülkeler devasa borçları çevirmek ve hatta çarkların dönmesini sağlamak adına para politikası kapsamında kur savaşlarını tetikleyerek günü kurtaramaya çalışıyorlar. Durum böyle olunca, dolar karşısında değer kaybeden para birimleri haliyle FED'in de gaz pedali ile fren arasında kararsız kalmasına neden oluyor.

ABD ekonomisinin güçlü görünen yanları (sağlam makroekonomik veriler, tam istihdam seviyesine yaklaşan işsizlik oranı) faiz artırımlarını desteklerken, düşük petrol fiyatlarının baskıladığı enflasyon ise gerek manşet gerekse çekirdek verilerin FED'in hedeflediği seviyelerden uzak kalmasına neden oluyor. Denizi aşırı ülkelerde görülen sıkınıtıları da yakından takip eden FED'in faiz artırımlarını tedbirli ve 2015'de projekte ettiği üzere 4 kere (4x25bsp) yapmayacağı varsayımından hareketle, FED'in faiz artırması durumunda en çok etkilenecek para birimleri arasından adı geçen gelişmekte olan ülkeler hatta dış finansman ihtiyacı içinde olan Türkiye'nin, FED'in faiz artırmaması durumunda en çok olumlu yönde etkilenecek ülkeler arasında yer almaya başladığını görüyoruz. Manşetlerden de görülebileceği üzere, neredeyse son 20 günde 69bin seviyesinde başlayan alınmların eşliğide BIST100 endeksi dün 80,114 puan seviyesine ulaşarak önemli bir teknik seviyeden günü tamamlamış oldu. Borsa cephesinde, özellikle teknik göstergelerin de yardımı ile 80-81 bin seviyesinin önemli bir bölge olduğunu, söz konusu seviyelerden hisse senedi pozisyonunun küçültülerek kademeli olarak dolar pozisyonların artırılabileceğini düşünüyoruz.

Haftasonu Ankara'yı bir kez daha hedef alan elim terör olaylarının yarattı moral bozukluğunun finansal piyasalara dün pek de uğradığını söyleyemeyiz.

Yukarda da değindiğimiz üzere, bol ve ucuz paranın yarattığı getiri elde etme arayışı sonrası TL'nin vermiş olduğıu çift haneli getiriler yatırımcı ilgisinin korunmasına ve kısa vadeli risklerin göz ardı edilmesine neden oluyor. Yine yukarda da söz ettiğim üzere, önde gelen merkez bankalarını elini taşın altına bir kez daha soktuğu ve piyasayı likiditeye boğdu bir ortamda gözler bugün başlayan ve yarın sonuçlanacak olağan FED faiz toplantısına (FOMC - Federal Açık Piyasa Komitesi) çevrilmiş durumda. Faiz oranlarının sabit bırakılmasının beklendiği toplantı ardından mikrofon karşısına geçecek Başkan Yellen basın toplantısı önemle takip edilecektir. Yarın açıklanacak toplantı ardından FED yetkililerinin ileriye dönük faiz beklentilerini yansıtan nokta grafiği yakında izleyeceğiz. 2015 Aralık ayında 2016 için 4 kere olmak kaydı ile faiz artırımına gideceği tahmin edilen FED'in yarın akşamki projeksiyonu 2 x 25bsp mi ya da 3 x 25bsp mi olacağı önem arzedecektir.

Sabah saatleride sonuçlanan Japon Merkez Bankası'nın (BOJ) olağan toplantısı beklenildği üzere yeni bir adım içermedi. Yeni gün başlangıcında Asya piyasalarının hafif de olsa satıcılı bir seyir ile başladığını görüyoruz. Makroekonomik gündemde ABD'de açıklanacak perakende satışlar, ÜFE enflasyonu ve Empire imalat sanayi endeksi yakından izlenecektir. Türkiye cephesinde ise Hazine'nin düzenleyeceği 10 yıllık tahvil ihalesi önemli olabilir. Dün akşam saatlerinde Putin'in Suriye'deki askeri gücünü geri çekeceği yönünde basına yansıyan haberleri bugün yakından takip etmekte fayda var.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.