EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 4 dak.

Georgiades: "Çözümden önce Kuzey'deki bankalarda stres testi yapılmalı"

Georgiades: "Çözümden önce Kuzey'deki bankalarda stres testi yapılmalı"

Kıbrıs Cumhuriyeti Maliye Bakanı Harris Georgiades, Kıbrıs`ın federal bir çalı altında yeniden birleşmesi olasılığı ışığında, Kıbrıs`ın Kuzeyi'nde bulunan bankalarda şimdiden stres testi yapılması gerektiğini söyledi.

Yayın Tarihi: 18/03/16 12:35
okuma süresi: 4 dak.
Georgiades: "Çözümden önce Kuzey'deki bankalarda stres testi yapılmalı"
A- A A+
İktidardaki DİSİ partisi tarafından düzenlenen Kıbrıs`ta olası bir çözümde ekonomik beklentiler konulu toplantıda konuşan Georgiades, Kuzey'de faaliyette bulunan bankalarda Avrupa Merkez Bankası`nın geleceğe yönelik gereksinimlerine bu bankaların uyumluluğunu teyit etmek için bağımsız bir kuruluş tarafından değerlendirme ve stres-testleri yapılması gerektiğini vurguladı.

"Ve eğer tedbir almak gerekiyorsa bu tedbirlerin en kısa sürede tasarlanması ve uygulanması gerekir" diyen Bakan, aksi takdirde bu bankaların birleşecek ekonominin güvenilirliğini baltalayabileceğini kaydetti.

Ada genelinde güvenilir bir yapının, işletme sermayesinin ve bankacılık sisteminin denetiminin önemine dikkati çeken Georgiades, bir çözüm durumunda hem federal hem de yerel düzeyde mali kuralları netleştirmenin çok önemli olduğunu, açık yaratıp denetimde herhangi bir engellemenin halkı ve büyüme beklentilerini sıkıntıya sokacağını ifade etti.

Maliye Bakanı, "Bu yeniden birleşmiş bir devletin temellerine ekonomik ve siyasi dinamit koymak olacaktır" dedi.

Maliye Bakanlığı Kıbrıs`ın yeniden birleşme müzakerelerinde, belirli mali kuralların uygulanmasını sağlayacak bir iç istikrar anlaşması oluşturulması ilkesinde yakınlaşma olduğunu bildirmişti.

Harris Georgiades konuşmasına şöyle devam etti:

"Bununla birlikte, söz konusu anlaşmanın içerikten ve azimden yoksun olmama, Avrupa İstikrar ve Büyüme Anlaşması`na mükemmel uyum göstermesi önemlidir."

"Daha görüşülmesi gereken, hükümetin her düzeyinde sorumluluklarının kararlılığını kesinleştirmek, vergi uyumu ve kaynakların paylaştırılması, ada genelinde ortak Avrupa para biriminin kabul edilmesi, sosyal güvenlik ve sağlık sistemlerinin uyumu gibi büyük miktarda konu vardır ve herhangi bir anlaşma öncesinde çözülmelidir."

Maliye Bakanı, müzakere sürecinde Uluslararası Para Fonu ve Merkez Bankası`nın dahil olmasının çok önemli olduğuna, şimdi teknik destek sağlanmakta olduğuna da dikkati çekti.

Kıbrıs`ın bir AB ve Avro bölgesi üyesi olması, yeniden birleşmeden sonra üye olmaya devam edecek olması dolayısıyla Avrupa kurumlarının mevcudiyetinin de önemine işaret eden Georgiades, birleşmiş bir Kıbrıs`ın, Avrupa müktesebatının bütün ülkede uygulanacak olmasıyla `bir büyüme sıçramasına kalkışabileceği` görüşünü ortaya koydu.

Kıbrıslı Türklerin elde edeceği faydalar konusunda da Harris Georgiades, "Ortak piyasaya, Avrupa yapısal fonlarına girmek, ayrıca uluslararası piyasalara yasal erişim gibi Avrupa Birliği üyeliğinin sağladığı her şeyden yararlanacaklardır" şeklinde konuştu.

Kıbrıslı Rumların da Türk piyasasına açılma, bu bağlamda ekonominin turizm, ticari deniz nakliyatı ve iş hizmetleri gibi ana verimli sektörlerde en büyük faydayı elde edeceğini, ayrıca bölgesel düzeyde Türkiye`nin katılımıyla işbirliğinden faydalanacağını vurguladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.