EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 4 dak.

Besim: "Stres testini biz zaten talep ediyoruz"

Besim: "Stres testini biz zaten talep ediyoruz"

Ekonomist Mustafa Besim, Güney Kıbrıs Maliye Bakanı Harris Georgiades, Kıbrıs'ın federal bir çalı altında yeniden birleşmesi olasılığı noktasında Kıbrıs'ın Kuzeyi'nde bulunan bankalarda şimdiden stres testi yapılması gerektiği yönündendeki açıklamasını değerlendirdi.

Yayın Tarihi: 19/03/16 09:00
okuma süresi: 4 dak.
Besim: "Stres testini biz zaten talep ediyoruz"
A- A A+
- Besim, Kıbrıs Türk tarafı olarak stres test ve aktif kaliteyi güçlendirme ve geliştirme testi konusunda talepkar olduğuna değinerek, Türk tarafındaki bankacılık sisteminin küresel krize karşı ayakta durduğuna dikkat çekti.

- Besim, Kıbrıs'ın Kuzeyi'ndeki bankaların tahsili geçmiş borçlar konusunda Rum tarafından daha iyi noktada olduğuna da değinerek "Bizdeki kötü krediler tüm kredilerin %7'sini oluştururken, Güney Kıbrıs'ta %50'nin üzerindedir" şeklinde konuştu.

Kıbrıs Postası – Canan Onurer

Doğu Akdeniz Üniversitesi öğretim üyesi Ekonomist Mustafa Besim Güney Kıbrıs Maliye Bakanı Harris Georgiades'in Kıbrıs'ın kuzeyindeki bankaların çözüm öncesinde stres testi yapması gerektiği ve mali konuların çözümden önce netleşmesi konusunda yaptığı açıklamayı değerlendirdi.

Kıbrıs Postası'na konuşan Besim, Güney Kıbrıs Maliye Bakanı'nın yaptığı açıklamada söylediği konuların Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde oluşturulan Ekonomi Komitesi'nde de gündeme geldiğini söyledi.

Euro'ya geçiş, bankacılık sektörü ve genel mali durumlar ile ilgili durum tespitlerinin yapıldığını belirten Besim, Türk tarafının süreci yakından takip ettiğini stres test de dahil olmak üzere aktif kaliteyi güçlendirme ve geliştirme süreçlerinden geçme konusunda talepkar olduğunu söyledi.

Besim, "Türk tarafı olarak biz tüm testleri talep ediyoruz. Uluslararası kuruluşlara da bu durumu bildirdik. Bizim durumumuz iyi olmasına rağmen biz bu testlerden kaçmıyoruz" dedi.

"KÖTÜ KREDİLER KIBRIS TÜRK TARAFINDA KREDİLERİN %7'Sİ İKEN GÜNEY'DE %50'NİN ÜZERİNDE"

Ekonomist Mustafa Besim, küresel krizin tüm dünyayı etkisi altına alırken Kıbrıs'ın Kuzeyi'ndeki bankacılık sektörünün bu durumdan etkilenmediğini söyleyerek; "örneğin, Kıbrıs Türk tarafıda tahsili gecikmiş borçlar, yani kötü krediler tüm kredilerin %7'si iken Güney Kıbrıs'ta bu rakam %50'nin üzerindedir. Bankacılık sektöründe güney ile karşılaştırıldığımızda daha iyi bir noktada olduğumuzu söyleyebiliriz" dedi.

"BU SÜREÇTE DAHA YAPICI DEĞERLENDİRMELER YAPILMALI"

Güney Kıbrıs Maliye Bakanı Harris Georgiades'in yapmış olduğu açıklamaya da değinen Besim, "bu süreçte yapılacak açıklamaların daha yapıcı ve daha süreci destekleyici olması gerektiğine inanıyorum. Kıbrıs'ın Kuzeyi'ndeki sektörde risk unsuru yoktur. Biz buna rağmen her türlü testin yapılmasını istemekteyiz. Gerçekleşebilecek bir anlaşma sonrasında durumumuzu önceden görmek önemlidir" dedi.

Öte yandan Güney Kıbrıs Maliye Bakanı Harris Georgiades, DİSİ partisi tarafından düzenlenen Kıbrıs`ta olası bir çözümde ekonomik beklentiler konulu toplantıda konuşmuş ve Kuzey'de faaliyette bulunan bankalarda Avrupa Merkez Bankası`nın geleceğe yönelik gereksinimlerine bu bankaların uyumluluğunu teyit etmek için bağımsız bir kuruluş tarafından değerlendirme ve stres-testleri yapılması gerektiğini vurgulamıştı. Georgiades "ve eğer tedbir almak gerekiyorsa bu tedbirlerin en kısa sürede tasarlanması ve uygulanması gerekir" diyerek aksi takdirde bu bankaların birleşecek ekonominin güvenilirliğini baltalayabileceği yönünde bir açıklama yapmıştı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.