EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 3 dak.

Nisan ayı kabak tadı verdi

Nisan ayı kabak tadı verdi

Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) Nisan ayı hayat pahalılığı oranını yüzde 0.99 olarak açıkladı. Nisan ayının zam şampiyonları ise kabak ve brokoli.

Yayın Tarihi: 04/05/16 18:29
okuma süresi: 3 dak.
Nisan ayı kabak tadı verdi
A- A A+

DPÖ Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu'nun açıklamasına göre Nisanda Tüketici Fiyatları Genel Endeksi bir önceki aya göre % 0.99, bir önceki yılın Aralık ayına göre % 1.09 ve bir önceki yılın aynı ayına göre % 7.78 değişim gösterdi.

EN FAZLA ARTAN BROKOLİ VE KABAK

Mart ayına göre, endekste 215 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 107 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

En yüksek fiyat artışı gösteren ilk üç ürün; % 64.05 brokoli, % 59.80 kabak ve % 34.13 tişört kısa kollu (penye) (kadın için) oldu.

SALATALIK YA BELEŞ

En fazla fiyat düşüşü gösteren ilk üç ürün ise; %45.89 salatalık, % 44.75 pancar ve % 44.22 patlıcan.

12 GRUPTA ARTIŞ 9 GRUPTA DÜŞÜŞ

Tüketici Fiyatları Endeksi'nde yer alan 12 ana grubun 9 ana grubunda artış, 3 ana grubunda da azalış gerçekleşti.

En yüksek artış ilkbahar-yaz sezon ürünlerinin piyasaya girmesinin de etkisiyle giyim ve ayakkabı ana grubunda gerçekleşti.

Yaz sezonunun başlaması lokanta ve oteller ana grubundaki artışlara yansıdı.

Nisan ayında endekse yansıyan Euro döviz kurunun aylık ortalaması artı iken, Dolar ve Sterlin kurların ortalaması eksi oldu.

ELEKTRİK İNDİRİMİ YÜZDE 2.25 DÜŞÜŞ OLARAK YANSIDI

Konut, Su, Elektrik, Gaz ve Diğer Yakıtlar ana grubunda özellikle elektrik tarife ücretlerinde yapılan indirimler nedeniyle %2.25 ile en çok düşüş gösteren ana grup oldu. Haberleşme ve Eğitim döviz kurlarındaki düşüşler nedeniyle eksi değer gösterdi.

Ana mal gruplarına göre bir önceki aya göre değişim oranı şu şekilde:

Giyim ve Ayakkabı ana grubunda %13.51artış, Lokanta ve Oteller ana grubunda %1.88 artış, Ulaştırma ana grubunda %1.62 artış, Sağlık ana grubunda % 0.75 artış, . Gıda ve Alkolsüz İçecekler ana grubunda %0.73 artış, Eğlence ve Kültür ana grubunda %0.51 artış, Çeşitli Mal ve Hizmetler ana grubunda %0.36 artış, Alkollü İçecekler ve Tütün ana grubunda %0.24 artış,. Mobilya, Ev Aletleri ve Ev Bakım Hizmetleri ana grubunda %0.13 artış, Konut, Su, Elektrik, Gaz ve Diğer Yakıtlar ana grubunda %2.25 azalış, Haberleşme ana grubunda %0.19 azalış, Eğitim ana grubunda %0.08 azalış.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.