EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 8 dak.

İnşaat Encümeni'nin örnek projesi; Milos Park Homes

İnşaat Encümeni'nin örnek projesi; Milos Park Homes

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde inşaat sektörü son dönemde kalite çıtasını yükselten projelerle anılıyor. Projelerin değişen mimarisi, konsepti ve kazançlı yatırım fırsatları yerli ve yabancı birçok yatırımcının ilgisini topluyor.

Yayın Tarihi: 05/05/16 11:23
okuma süresi: 8 dak.
İnşaat Encümeni'nin örnek projesi; Milos Park Homes
A- A A+
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde inşaat sektörü son dönemde kalite çıtasını yükselten projelerle anılıyor. Projelerin değişen mimarisi, konsepti ve kazançlı yatırım fırsatları yerli ve yabancı birçok yatırımcının ilgisini topluyor.

Fakat bu güzel gidişatı gölgeleyen, dönem dönem sektörün üzerine karabulut gibi çöken bir gerçek var; iş kazaları..

Günden güne artan ve ölümle sonuçlanma oranı hızla yükselen iş kazalarına karşı Kıbrıs Türk inşaat sektörü alarm seviyesini kırmızıya çekti. Hem firmalar, hem de taşeron şirketler bu kazaları en aza indirmek için sert tedbirler alıyorlar.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı İnşaat Encümeni de sektörü daha yakından bilgilendirmek ve bu çalışmalar toplum geneline yaymak için İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası sebebiyle "İnşaat Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Farkındalığı" semineri düzenledi.

Hem siyasetten, hem de sektörden katılım vardı seminere.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner, 'iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasının yolu eğitimden geçer' dedi, ısrarla eğitim vurgusu yaptı.

Daha önce o makamda görev yapan, şimdi de Yakın Doğu Üniversitesi İSG Enstitusü'nde uzman pozisyonunda yer alan Aziz Gürpınar ise verdiği rakamlarla dikkat çekti.

İş kazalarının analizini paylaşan Gürpınar'a göre iş kazalarının ekonomik dağılımında ilk sırada inşaat var. İnşaat sektöründe yaşanan kaza ve kaybedilen hayatların sayısı tüm KKTC'deki iş kazaları ve ölümlerin yarısının üzerinde. Bu kazaların da başında yüksekten düşme geliyor.

ÖRNEK PROJE: MİLOS PARK HOMES

Rakamların korkuttuğu, sektörün bir an önce bu ihmalin önüne geçmesi çağrısının yapıldığı seminerde, bir de örnek proje seçildi.

Şantiyesinde iş sağlığı ve güvenliğine üst düzey önem veren, tüm çalışmaları an be an denetleyen, hatta mevcut denetimler dışında, sık sık özel denetim hizmetleri de alan Kıbrıs Developments seminerin örnek inşaat firması, firmanın projesi Milos Park Homes da örnek proje olarak sunuldu.

Kıbrıs Developments Satış ve Pazarlama Direktörü Harper Özbirim ile Şantiye Şefi Müjdat Kol katılımcılara Milos Park Homes'da İş Sağlığı ve Güvenliği başlıklı bir sunum yaptı.

"KENDİMİZİ BİLE DENETLİYORUZ"

Yaklaşık 250 kişilik dev bir kadronun hızla inşaatını sürdürdüğü Milos Park Homes Şantiye Şefi Müjdat Kol, ekip içi eğitim ve oluşan bilincin önemine vurgu yaptı. 'Ciddiyetle çalışıyoruz' dedi ve ekledi;

"Biz kendi kendimizi denetleyerek, nasıl bir adım daha yukarı çıkarız bunu tartışıyoruz. Beklemiyoruz biri bizi denetlesin diye. İş sağlığı ve güvenliği konusunda şantiyemizde birçok dikkat ettiğimiz nokta var. Bu konuda çok ciddi çalışıyoruz, en ufak aksaklıkları dahi kurduğumuz İSG sistemi ile hemen fark edip, önlemimizi alabiliyoruz.

Personelimize devamlı eğitimler veriyoruz. Nasıl çalışmaları, hangi koruyucu ekipmanları kullanmaları gerektiği hakkında bilgilendiriyoruz. Onlar da bu konuda çok bilinçli ve bize İSG konusunda destek oluyorlar.

Bir biz ekip olarak İSG kurallarına çok önemi veriyoruz ve uyguluyoruz. Çünkü bunlar en başta bizim sağlığımız ve güvenliğimiz için konulmuş kurallar. Bunu biliyoruz ve uyguluyoruz."

"İSG SADECE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ DEMEK DEĞİL"

Projenin fikir aşamasından, geldiği son noktaya kadar her adımda Milos Park Homes'ta yer alan Kıbrıs Developments Satış ve Pazarlama Direktörü Harper Özbirim ise İSG'ye farklı bir bakış açısı getirdi.

"İSG bizim için çok önemli bir konu. Yakın zamanda bir lansman yaptık, Milos Park Homes'ta. İnşaat şantiyesine yüzlerce insan davet ettik. Aslında bu riskli bir konuydu ve tüm önlemlerimizi aldık. Sadece çalışanlar için değil, ziyaretçiler için de tüm önlemler alınmıştı ve hiçbir sıkıntı yaşanmadan bu sınavı geçtik.

Şantiye alanında çalışanların ve ziyaretçilerin güvenliği gerçekten çok önemli bir konu ve biz bu konuda çok hassasız. Şantiyemizde İSG sistemimiz daha inşaat başlamadan kuruldu ve yeni gelişmelere karşı devamlı revize ediliyor.

İSG aslında bizim için sadece 'iş sağlığı ve güvenliği' değil. İnşaat bittikten sonra da 'insan sağlığı ve güvenliği' demek."

"KIBRIS'TA BİR İLK OLACAK"

Dikkat çeken bu tanımın altını, Milos Park Homes'u özel kılacak bir diğer yenilikle doldurdu Özbirim. Sitede yaşam başlarken uygulanacak kart sistemini anlattı.

"İnşaat alanında tüm önlemleri aldık ama inşaat bittikten sonra da yaşayanlar için tüm önlemleri almaya devam ediyoruz. Kıbrıs'ta ilk kez uygulanacak bir uygulamamızdan bahsetmek istiyorum önce. Milos Park Homes yaşam kitapçığı oluşturacağız. İçeriği çok fazla olacak ama site içerisinde insanların sağlık ve güvenliklerini, sadece insanları değil aynı zamanda çevremizdeki diğer canlıları da, evcil hayvanları, sokak hayvanları, doğal bitki örtüsünü olsun korumaya yarayacak bir kitapçık olacak bu.

Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse, Milos Park Homes'ta yaşayacak olan her birey için bir kart açacağız. Bu kartta ismi-soy ismi, kan grubu, kullandığı ilaçlar ve geçirdikleri veya devam eden hastalıklar yer alacak, tabi bizimle paylaşmak istedikleri kadar. Sitede yaşam başladıktan sonra, kapıdaki güvenliğin ambulansı araması ve yardım talebinde bulunması esnasında paylaşacağı bilgiler olacak bunlar, ki onlar da önceden kan grubu gibi detayları biliyor olsunlar. Hazırlıklı olmaları çok büyük avantajdır."

"ENGELSİZ KONUT KONSEPTİNİNİ DAHADA GELİŞTİRECEĞİZ"

Birçok konut tipi ve konsept sunan Milos Park Homes'un en dikkat çeken ayrıntılarından biri de engelsiz yaşam eviydi. Ulaşımından girişine, ev içindeki tüm yerleşim detaylarına kadar her şey engelsiz bir şekilde dizayn edildi bu konutlarda ve çok kısa sürede büyük talep gördü. Kıbrıs Developments Satış ve Pazarlama Direktörü Harper Özbirim, toplumun bu konsepte gösterdiği ilgiyi yorumladı ve yeni projelerde daha çok yer ayıracaklarını söyledi..

"Bir diğer kısım ise engelsiz yaşam evi tasarladık site içerisinde, adını da 'Solo' koyduk. Bu ev gerçekten çok büyük ilgi gördü, sayısı o kadar çok değil. Sanırım bundan sonraki projelerimizde oldukça fazla sayıda olacak. İç ve dış tasarım uygulamalarında uluslararası engelli standartlarını baz alarak çalıştık."

"MİLOS PARK HOMES PROJEMİZDE ATIK AYRIŞTIRMA SİSTEMİ KURULACAK"

Milos Park Homes'un örnek proje seçildiği seminerde yapılan sunumda, dikkat çeken bir diğer başlık da atık ayrıştırma sistemi oldu. Milos Park Homes sakinleri, projede yaşam başlarken çevreci bir adımla tanışacak..

"Üçüncü bir kısmı ise site içerisinde ve evlerde atık ayrıştırma yapacağız. İnsanlar diyorlar ki 'Evde ve sitede atık ayrıştırma yapsak ne olacak? Belediye gelip hepsini birlikte alıyor!' Evet belediye gelip hepsini birlikte alıyor ve atıyor ama atık ayrıştırma sistemini kurmak çok uzun zamanlar alacak bir iş değil. Biz buna evlerde başlamalıyız ve bu konuda kendimizi eğitmeli ve alışkanlıklarımızı değiştirmeliyiz diye düşünüyorum.

Bunun gibi birçok detay daha var uyguladığımız ve yaşam başladıktan sonra uygulamak istediğimiz. Neticede biz bir yaşam alanı oluşturuyoruz. "

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı İnşaat Encümeni tarafından düzenlenen İnşaat Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Farkındalığı semineri, soru cevabın ardından sona erdi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.