EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 5 dak.

Brent cinsi petrolün varil fiyatı 50 dolar seviyesine yaklaşarak son 6 ayın zirvesini gördü

Brent cinsi petrolün varil fiyatı 50 dolar seviyesine yaklaşarak son 6 ayın zirvesini gördü

Her ne kadar içerde tırmanan siyasi risk primi fiyatlara yansımaya devam etse de, küresel mali piyasalar dünü iyimser bir görünümde tamamladı.

Yayın Tarihi: 17/05/16 09:55
okuma süresi: 5 dak.
Brent cinsi petrolün varil fiyatı 50 dolar seviyesine yaklaşarak son 6 ayın zirvesini gördü
A- A A+
Her ne kadar içerde tırmanan siyasi risk primi fiyatlara yansımaya devam etse de, küresel mali piyasalar dünü iyimser bir görünümde tamamladı.

İyimserliğin arkasında son dönemlerde piyasaların amiral gemisi olarak görülen petrol fiyatlarının yattığını söyleyebiliriz.

Hatırlanacağı üzere, Ocak ortasında, temelinde arzın talebin çok üzerinde olmasından kaynaklı aşırı satış baskısına boyun eğen ve varil fiyatı 27 dolar seviyesine kadar gerileyen brent cinsi kuzey denizi petrolü, dün Ekim ayından bu yana en yüksek seviye olan 50 dolara yaklaştı.

Petrolün yaratmış olduğu iyimserliğe paralel küresel hisse senedi endekslerinde de yükseliş eğilimli bir seyir izlendi.

Sabah saatlerinde Asya piyasalarının dünkü rüzgarı taşımaya devam ettiğini ve Japonya borsasının günü % 1 yükselişle tamamladığını görüyoruz.

Görüleceği üzere yurtdışı kaynaklı iyimserlik devam ederken, içerde ise ise Başbakan Davutoğlu'nun 22 Mayıs tarihinde görevi başka bir kişiye devredeceği ve bu bağlamda kabinede yapılacak değişim öncesinde Türk mali piyasaları tedirgin bir seyir izliyor. Özellikle, ekonomiden sorumlu başbakan yardımcısı Sn. Şimsek'in yeni kabinede yer almayacağı, muhtemelen emniyet subabı olarak görülen Sn Babacan'ın da kabinede olmayacağı ancak hükümete yakın yazarlardan olan Abdülkadir Selvi'nin dün Hürriyet gazetesinde okuduğumuz köşe yazısında ekonominin direksiyonuna Sn. Erdoğan'ın damadı olan enerji bakanı Albayrak'ın oturacağı yönünde kulislerden süzülen haberler ister istemez Türk Mali piyasalarını baskı altına alıyor.

Ekonomi yönetiminin özellikle para politikasında izleyeceği yol ve beraberinde yapısal reformlara olan hevesi son dönemlerde Türk mali piyasaları açısından çıpa görevi görüyordu. Merkez Bankası bağımsızlığı ve beraberinde ekonominin önünü uzun vadede açacak temellerden uzaklaşılması ister istemez satış baskısının artmasına neden olacaktır. Haliyle, dün yurtdışı piyasalarda günlerdir devam eden satış baskısı petrol ile dinerken, içerde ise zihinler pek de net değil.

MHP'deki güç savaşı ve HDP'nin oy kaybını hesaplayan AK Parti'nin her iki partiden birinin baraj altında kalması senaryosu ile erken bir seçim hesabına girmesi piyasaları germeye devam ediyor. Ekonomiden uzaklaşan eksen ve siyasete kayan hesaplar belki devamında anayasa değişikliği ve başkanlık yolunun açılması kısa vadede Türk Mali piyasaları için tedirgin edici gelişmeler.

Dün tüm bu cevapsız soru işaretleri ile USD/TL kuru beklentimize paralel 2,9750 seviyesini aşarak 2,9880 seviyesini test ederken, Borsa Istanbul 100 endeksi günü % 1 düşüşle 76,999 puan seviyesinden tamamladı. Satış baskısının tahvil ve bono piyasasına da yansıdığını görüyoruz. Elde ettiğimiz izlenim, özellikle kurun psikolojik 3 seviyesinden 2,80 seviyesinin altına kadar indiği son 2 ayık dönemde döviz alan yurtiçi yerleşiklerin ciddi anlamda döviz bozduklar, yabancı yatırımcının ise döviz aldığını görüyoruz.

TL ve TL cinsi yatırım araçlarının özellikle haftasonu yapılacak AK Parti olağanüstü kongresi ve devamında açıklanacak kabine sonrası dalgalı bir seyir izleyebileceğini düşünüyoruz. Özellikle USD/TL kuru, 2,9880 seviyesinin üzerinde daha derin sulara yönelecektir. Siyasi tansiyonun yanısıra haftaya düzenlenecek ve yeniden tartışmaya açılan para politikası özelinde TCMB olağan PPK toplantısını da takip edeceğiz. TCMB üzerinde var olan faiz indir yönünde telkinlerin devam ettiğini not etmek gerekiyor.

Mali piyasaların gündeminde bugün özellikle de FED'in para politikasına yön verebilecek kadar önemde TÜFE enflasyon verisini TSİ 15:30'da açıklanacak. Beklentilerin üzerinde gelecek manşet veya çekirdek enflasyon, ister istemez Haziran ve Temmuz aylarında faiz artıma isteğini ön plana alabilir.

Altının dolar ile fiyatlanan ve uluslararası piyasalarda kote olan ons fiyatı (XAU/USD) dün 1,280 dolar seviyelerine yükselirken, içerde de siyasi belirsizlik ile 2,99 seviyesine dayanan USD/TL kuru gram altı fiyatın tüm zamanlarnı zirvesine taşıdı. Altın dolar bazında ons fiyatının 1,305 seviyelerinde hız keseceğini düşünüyoruz.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.