EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 5 dak.

Dolar 3 lirayı test etti bugün düşüyor

Dolar 3 lirayı test etti bugün düşüyor

ABD'de Fed'in faizleri önümüzdeki ay artırabileceği beklentilerinin kuvvetlenmesiyle gelişmekte olan ülke para birimleri sert satış baskısı altında kalırken Türkiye piyasaların tatil olduğu dönemde yurt dışındaki işlemlerde 3 seviyesini test eden dolar/TL güne 2.98'in hemen üzerinde işlem görüyor.

Yayın Tarihi: 20/05/16 11:32
okuma süresi: 5 dak.
Dolar 3 lirayı test etti bugün düşüyor
A- A A+
ABD'de Fed'in faizleri önümüzdeki ay artırabileceği beklentilerinin kuvvetlenmesiyle gelişmekte olan ülke para birimleri sert satış baskısı altında kalırken Türkiye piyasaların tatil olduğu dönemde yurt dışındaki işlemlerde 3 seviyesini test eden dolar/TL güne 2.98'in hemen üzerinde işlem görüyor.

AK Parti'nin 22 Mayıs'ta düzenlenecek olan olağanüstü kongresi için yeni genel başkan adayı Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım olarak belirlenmesi ardından piyasalar başta ekonomi yönetimi olmak üzere yeni kabinenin nasıl şekilleneceğini, ekonomi politikalarında değişiklik olup olmayacağını takip edecek.

Yıldırım pazar günü gerçekleşecek kongrenin ardından AK Parti Genel Başkanlığı ve Başbakanlık görevlerini Ahmet Davutoğlu'ndan alacak ve yeni hükümeti kurmakla görevlendirilecek.

DÜN 3 TL'Yİ TEST ETMİŞTİ

İşlemlerin likit piyasada son olarak gerçekleştiği 18 Mayıs'ta saat 17.30'da 2.97 civarında işlem gören dolar/TL Fed açıklamaları ve sonrasında takip edilen siyasi gelişmeler ile 28 Ocak'tan beri ilk kez 3.0005 seviyesine yükseldikten sonra bugün güne saat 09.05'te 2.9820/2.9825 seviyesinden başladı.

Yıldırım isminin beklenen bir isim olması nedeniyle piyasalarda anlamlı bir tepki görülmediğini belirten bir bankanın döviz masası müdürü, "Ekonomi politikalarına ilişkin soru işaretleri devam ederken Fed Haziran'da faiz artırabilirim mesajı verdi. Bizde ise faiz indirimi istekleri devam ediyor. Böyle bir ortamda yapılacak faiz indirimleri TL'nin kırılganlığını artıracaktır" dedi ve ekledi:

"Enflasyonun kalıcı olarak yönünü aşağı çevirdiği piyasalarca tam olarak kabul görmemişken atılabilecek faiz adımları soru işaretlerini de beraberinde getiriyor. Ekonomi yönetiminin nasıl şekilleneceği önümüzdeki döneme ilişkin en büyük soru işareti olacak. Piyasalar bu ismi ve ardından olası icraatlarına yönelik yeni fiyatlamalar yapmak isteyebilir.

DÖVİZDE SON DURUM

İşlemlerin likit piyasada gerçekleştiği 18 Mayıs'ta 3.16 civarında işlem gören sepet bazında TL bu sabah aynı saatte 3.1682/3.1703 euro/TL ise 3.3477/3.3501 seviyesinde işlem görüyor.

Fed'in Nisan ayında yaptığı toplantı tutanaklarına göre banka yetkilileri, ABD ekonomisinin Haziran ayında bir faiz artışı için daha hazır olabileceğine inanıyor. Haziran ayında faizleri artırma ihtimalinin masada olması, Fed'in yeniden para politikasını sıkılaştırmaya, Wall Street'in tahmin ettiğinden daha yakın olabileceğini gösteriyor.

CME Group'a göre Çarşamba akşamı açıklanan tutanaklar öncesinde yatırımcılar Haziran ayında bir faiz artışına yüzde 19 ihtimal verirken, bu oran tutanakların ardından yüzde 34'e çıktı.

Fed faiz artışının tahmin edilenden yakın olabileceğine yönelik beklentilerle Doların diğer büyük para birimleri karşısındaki hareketini izleyen endeks neredeyse son iki ayın zirvesine çıktı.

DOLAR ENDEKSİ YÜKSELİYOR

Dolar endeksi 95.502 seviyesine kadar çıkarak 29 Mart'tan bu yana zirveyi görmesinin ardından 95.289'a geriledi. Endeks bu hafta yüzde 0.8 yükselirken, geçtiğimiz üç haftada yüzde 2.4 artış kaydetti.

EKONOMİ YÖNETİMİ VE FAİZ ADIMLARI

Bankacılar son iki haftada lokallerin yoğun döviz satışlarına karşın TL'de kırılgan seyrin sürmesini, aslında piyasadaki risklerin ne kadar kuvvetli olduğuna dair önemli bir işaret olarak görüyorlar.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yerini Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın işaret ettiği Binali Yıldırıma bırakacak olması ve sonrasında ekonomi yönetiminin ve politikalarının nasıl şekilleneceğine ilişkin belirsizlikler, TL'de son dönemdeki satış baskısını kuvvetlendiren en önemli iç neden olarak ön plana çıkıyor.

KÜRESEL PİYASALARDAKİ YÜKSELİŞ EN BÜYÜK NEDEN

Küresel piyasalarda doların gelişmekte olan para birimleri karşısında değerlenme eğilimi ise kurdaki yükselişte belirleyici olan dış etken olmayı sürdürüyor.

Önümüzdeki dönemde kabinenin nasıl oluşacağı, ekonomi yönetiminin, ekonomi politikalarının nasıl şekilleneceğine ilişkin gelişmeler piyasalarca yakından izleniyor ve zaman zaman yön belirleyici oluyor. Ekonomi yönetiminin ve buna paralel olarak ekonomi politikalarının değişme ihtimali piyasada yeni bir satış baskısı riski olarak görülmeye devam ediliyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.