EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 8 dak.

Göksel Saydam; "Döviz hamlesi yapmayın, Sterlin borçlanmayın"

Göksel Saydam; "Döviz hamlesi yapmayın, Sterlin borçlanmayın"

Kıdemli Mali Müşavir Göksel Saydam, İngiltere'nin AB'den çıkışı sonrası döviz ve özellikle Sterlin'de yaşanan düşüş ve belirsizliği Kıbrıs Postası için değerlendirdi ve içinde bulunduğumuz geçiş dönemi içinde döviz hamlelerinden uzak durulmasını; özellikle de Sterlin borçlanılmaması gerektiğini söyledi…

Yayın Tarihi: 30/06/16 07:55
okuma süresi: 8 dak.
Göksel Saydam; "Döviz hamlesi yapmayın, Sterlin borçlanmayın"
A- A A+
Kıbrıs Postası - Emel Doğan

Kıdemli Mali Müşavir Göksel Saydam, İngiltere'nin AB'den çıkışı sonrası döviz ve özellikle Sterlinde yaşanan düşüş ve belirsizliği Kıbrıs Postası için değerlendirdi ve içinde bulunduğumuz geçiş dönemi içinde döviz hamlelerinden uzak durulmasını; özellikle de Sterlin borçlanılmaması gerektiğini söyledi…

Saydam, "Bu bulanıklık düzelebilir, değişebilir ve günün sonunda vatandaşları zor günler bekleyebilir. Fırsatçılar ve borçlanacak olan vatandaşlara önerim bulanıklık netleşmeden döviz olarak borçlanmamalıdırlar. Bu belirsizlikte döviz üzerinden herhangi bir hamle yapılmamalı düşüncesindeyim" dedi.

"İNGİLTERE'NİN BU FIRTINAYI ATLATABİLMESİ İÇİN"

Kıbrıs Postası'na konuşan Göksel Saydam şöyle konuştu; ''özellikle şunu söyleyeyim zaten İngiltere'deki referandumdan önce özellikle son haftalarda yapılan kamuoyu yoklamaları başa baş gidiyordu, reddedenler ile kabulcülerin.

Sonuç olarak ise %52'ye %48 çıkma kararı galip geldi. Ogünler de kuruş kuruş biraz düşüyordu STG, ama netice belli değildi diye çok fazla düşmüyordu. Referandum öncesi ağır ilerleyen STG daha sonra 24 haziranda 4,28 civarından 3,88-3,87 ye indi. Tabi bu çok doğaldır. Finans dünyasında istikrarsızlık daima ülkelerin kullandıkları para birimlerini etkiler. Bazılarını menfi yönde bazılarını da müspet yönde etkiler. Yalnız burada bir de beklenen bir durum da doların fırlaması beklenirken, dolarda 24 Haziranda 2,90 dan 2,98 e yükseldi.

Ama 26 Haziranda bir düşüş yaşadı. Yani beklenen hızlı artış olmadı. Bunun nedeni ise FEB (Federal Merkez Bankası)' in faiz açıklaması yapması gerekirken bu açıklama yapılmadı. Yatırımcılar veya finansörler bu açıklamayı bekliyorlar ama benim kanaatime göre Amerika bir faiz indirimi veya yükseltmesi yapmayacak. İngiltere'nin bu fırtınayı atlatabilmesi için yani bir erteleme olacaktır…"

"EURO BEKLENEN YÜKSELİŞİ YAŞAMADI…"

"Öte yandan İngiltere Maliye Bakanı rezervlerinin herhangi bir krizi karşılayabilecek güçte olduğunu, para sıkıntısı ya da güçsüzlüğü hissedilmeyeceğini açıkladı. Kurların yanında işin diğer bir tarafı Euro da aynı dönemde stabil kaldı ve hafif hafif inmeye başladı. Bu istikrarsızlık onu da etkiledi.

Avrupa'nın üç güçlü devletinden biri olan İngiltere'nin çıkma kararı alması ve bunu başarması, geriye kalan 27 AB ülkesi de bir istikrar sorunu yaşayabilir. Dolayısıyla Euro da beklenen yükselişi yapmadı üstelik hafif hafif te değer kaybetti. Referandum sonrası 24 Haziranda 3,27 iken 25'inde 3,23 e 26'sında ise 3,22 ye doğru bir düşüş yaşamış oldu. Bu nedenle eksi yönde EURO u etkiler…"

"AB FONLARINA İLİŞKİN YÜK ALMANYA VE FRANSA'NIN SIRTINA BİNECEK"

Dövizdeki belirsizliğin Güney Kıbrıs açısından ise daha da belirsiz olduğunu kaydeden Mali Müşavir Göksel Saydam, öte yandan İngiltere'nin birlikten çıkışı ile AB Fonlarındaki yükün Almanya ile Fransa'nın sırtına bineceğini ifade etti.

Saydam sözlerine şöyle devam etti; "En önemlisi de İngiltere, AB fonlarına çok büyük katkıda bulunmaktaydı. Bu fonlarla güçsüz ve kalkınma çabasında olan diğer AB ülkeleri de bu durumdan sosyal, kültürel ve ekonomik bakımdan pay alıyorlardı. Bu durumda İngiltere AB'den çıkınca bu yük Almanya ve Fransa'nın sırtına yüklenecek diye düşünüyorum."

"ÖĞRENCİLERİMİZ AVANTAJLARINI HEMEN KAYBETMEZLER"

"Bu olaya bizi ilgilendiren taraftan bakacak olursak biz de AB pasaportu olan öğrenciler, Avrupa'da özellikle İngiltere'de çünkü koloni döneminden kalan İngiltere'ye bir lisan yatkınlığı ve ya aşinalığı olduğu için eksiden ya buradaki üniversitelere ya da Türkiye'ye öğrenci gönderilirdi.

Çünkü mali güç yeterli değildi. 2004'te Avrupa Birliğine giren Kıbrıs Cumhuriyeti sonrası buradaki Kıbrıslı Türk vatandaşlar da Avrupa vatandaşı sıfatıyla çocuklarını çok daha düşük okutma fırsatını bulmuşlardır.

Bu avantajı hemen kaybedecekleri görüşünde değilim… Çünkü İngiltere'nin çıkış görüşmeleri en az 2 yıl sürecektir. Yani anlaşma mı olacak? Özel anlaşmalar mı yer alacak? Vs. Bu da bizi etkileyebilir ama uzun vadede… Mesela Kıbrıslı öğrencileri pek etkilemeyecek ama 2018'te bu çıkış işlemi tamamlandıktan sonra belki de eskiden olduğu gibi Kıbrıslı öğrenciler İngiltere'de 3. Ülke vatandaşı olarak muamele görecektir okul ve diğer haklar bakımından…"

"STERLİN BORÇLANANLAR BİRAZ AVANTAJLI DURUMA GELDİ…"

Düşüşün yıl sonuna kadar devam etmesi durumunda ise bankaların ödedikleri kazanç vergisinin azalacağını ve dolaysıyla zarar edeceklerini kaydeden Saydam, bankaların kârının düşeceğini dolaylı olarak da devletin de vergi geliri kaybedebileceğine dikkat çekti.

Saydam şöyle konuştu; "Yine bizim ülkemizi ilgilendiren bir başka konu, bilindiği üzere bankalar kredilerini, işletmeler veya şahıslar kredi alırken bazı hallerde STG olarak borçlanır. Ve kur yükselişe geçtiğinde hep bu kur üzerinden bankalar kazançlı çıkardı. Borçlular ise zararlı olurdu çünkü her ay ödediği taksiti daha yüksek ödemeye çalışırdı. Şimdi ise bu durum biraz tersine döndü. Yani kredi olarak Sitelin borçlananlar biraz avantajlı duruma geldiler.

Ama benim kişisel kanaatim şu anki bu belirsizlik ve bulanıklık içerisinde, ki ben buna geçiş dönemi diyorum, bu durumda iken kesinlikle vatandaşlarımızın STG olarak borçlanmaları çok riskli ve yanlış bir davranış olacaktır. Bu bulanıklık düzelebilir, değişebilir ve günün sonunda zor günler bekleyebilir kendilerini. Fırsatçılar ve borçlanacak olan vatandaşlara önerim bulanıklık netleşmeden döviz olarak borçlanmamalıdırlar. Bu belirsizlikte döviz üzerinden herhangi bir hamle yapılmamalıdır.

Aslında bir yandan da şunu söylemek istiyorum; her ne kadar referandum ışıkları yanıp sönse de bu durum beklenmeyen bir durumdu. İngiliz kamuoyunun bunu yapacağı beklenmiyordu ve oldu. Bu da AB tarihinde ilk kez bir birlik üyesi ülke ve en güçlü üyesi olan ülke referandum ile kararı belirtmiştir.

Artık bankaların, döviz kurları düzelene kadar zarar etmeye başlayacak ve bu düşüş yılsonuna kadar devam ederse bankaların ödedikleri kazanç vergisi azalacak ve zarar edeceklerdir. Bu zarar bankaların karını düşürecek, devletin de vergi gelirleri düşmüş olacak yılsonunda…"

"Güney Kıbrıs için bu durum daha da belirsizdir"

Saydam sözlerini şöyle tamamladı; "Güney Kıbrıs için bu durum daha da belirsizdir çünkü güneyde yaşayan İngilizler otomatik olarak AB'den çıkmış olacak. Dolayısı ile İngilizler tekrar yabancı muamelesi mi görmeye başlayacaklar? Bunlar teker teker ele alınması gerekir ve 2018e kadar bu statüler bilinmesi gerekecek.

İngiltere buraya satış yaparken, güney Kıbrıs vergi uygulayacak çünkü bu topluluğun üyesi olmayacak. Türkiye ekonomisi de bundan etkilenecek. Tansu çiler in yaptığı anlaşma ile AB gümrüğüne dâhil olan Türkiye de bu durumdan zarar görecektir…"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.