EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 5 dak.

Brexit konusunda kafalar net değil

Brexit konusunda kafalar net değil

İngiltere'nin Avrupa Birliği referandumu ardından ortaya çıkan siyasi ve diplomatik karışıklık, son günlerde piyasalarda farklı bir yansıma buldu.

Yayın Tarihi: 30/06/16 10:07
okuma süresi: 5 dak.
Brexit konusunda kafalar net değil
A- A A+
İngiltere'nin Avrupa Birliği referandumu ardından ortaya çıkan siyasi ve diplomatik karışıklık, son günlerde piyasalarda farklı bir yansıma buldu. Birleşik Kırallık Parlementosu'nun tavsiye niteliğinde olan ve bağlayıcılığı bulunmayan referandum kararını geçirmesi ve AB'dan çıkış işlemleri için Lizbon Antlaşmasının 50. Maddesini yürürlüğe koyması gerekiyor. Ancak, İngiltrere cephesinde henüz böyle bir adım görülmedi. İngiltere'nin dün katılmadığı 27 üyeli toplantı ardından açıklamalarda bulunan Başkan Tusk, İngiltere'yi çıkış işlemlerine ivedi bir şekilde başlamaya davet etti. İngiltere içerisinde siyasi bir belirsizlik, AB cephesinde ise diplomasinin çalıştığına hiç şüphem yok. Piyasalar ise, İngiltere'nin bir ihtimal ile de olsa, AB içinde kalacak yeni bir formül bulacağını düşünüyor ki, dün itibarı ile piyasa fiyat davranışı bizlere bunu göstermeye başladı.

Özellikle hisse senedi piyasaları, Brexit sonrası düşüşlerinin önemli bir kısmını geri almış durumdalar. Piyasaların korku endeksi olarak görülen oynaklık endeksi (VIX) kritik bir seviye olarak görülen 18 seviyesinin altına gerilemesi ile piyasalarda son 1-2 günlük zaman diliminde risk artışında yükseliş var. Brexit ile 100 seviyesinin altında gerileyen USD/JPY paritesi yeniden 103 seviyesine yaklaşırken, altının ons fiyatı da 1,350'li seviyelerden 1,315 seviyesine kadar geriledi. Görüleceği üzere, Brexit ardından rağbet gören Japon Yeni, Altın ve ABD tahvilleri, son günlerde risk iştahının artması ile yatırımcılar yeniden güvenli limanlardan çıkıp riskli varlıklara yöneldi. Brexit kararı ile Cuma sabah erken saatlerde psikolojik 3 seviyesini test eden USD/TL kuru, dün terör eylemlerinin neden olduğu moral bozukluğuna rağmen gün boyu 2,89 – 2,90 dar bandında salınırken, Borsa İstanbul ise günü sınırlı da olsa düşüşle tamamladı.

Ancak, dünyanın geriye kalanında durum pek de aynı değil. Mesela dün bir çok gelişmekte olan ülke para birimi ve başta Güney Afrika Rand'ı Dolara karşı günü % 3'e yakın değer kazancı ile tamamlarken, USD/TL kuru gün boyu yerinde saydı. Küresel hisse senedi endekslerinin % 1-2 civarın genele yayılan bir yükseliş kaydetmesine rağmen Borsa Istanbul günü hafif gerileme ile tamamladı.

Elbette, onlarca masum canının yitirldiği, yüzlerce kişinin hastahanede tedavi altında olduğu bir günde elime olayın piyasa yansımalarını anlatmanın insani boyutu çok zor. Yine de, işimiz gereği yatırımcılara bilgi vermeye çalışıyoruz.

Bugün özellikle, dönem ve yarı yıl sonu olması nedeniyle bilanço makyajlama eğiliminin ağır basacağını düşünüyoruz. USD/TL kurunda aşağıda en önemli teknik bölge 200 günlük ortalamaların geçtiği 2,8791 olarak ön plana çıkıyor. Döviz alma ihtiyacı olan yatırımcıların 2,88 seviyesine yaklaşmalarda ihtiyaçlarını giderebileceğini düşünüyoruz.

Kısa vadede, piyasalar, son yıllarda alıştığımız üzere, Merkez Bankalarının her durumda imdada yetişme halinin devam edeceğine de yüksek ihtimal veriyor. Mesela, Brexit nedeniyle, İngiltere Merkez Bankası'nın Temmuz olağan toplantısında faiz indirimine gideceği, pamuk ipliğine bağlı olan ve buluttan nem kapan FED'in 2016 yılında faiz artırım ihtimalinin artık rafa kalktığı, Avrupa ve Japonya Merkez Bankalarının ise ilave teşvikler sağlayacağı beklentisi iyimserlik yaratıyor. USD/TL kurunda kısa vadeli bir strateji olarak 2,8750 - 2,9650 aralığı takip edilebilir.

EUR/USD açısından, her ne kadar FED faiz artırmayacak olsa da, Brexit'in AB ve İngiltere'ye vurduğu darbe nedeniyle EUR/USD paritesinde 1,1140 ve 1,1250 seviyelerinin aşılmasını beklemiyoruz. Sterlin cephesinde ise, 2009 yılının dibi olan 1,35 seviyesinin üzerine yükseliş görmeden toparlanmadan söz etmek zor görünüyor. Türkiye açısından, her ne kadar terör olayları insan davranışı ve psikolojisini tahrip etse de, olayın ekonomi açısından da boyutu oldukça yüksek. Bu bağlamda, Türkiye'nin son dönemde atağa kalktığı komşular ile ilişkileri düzeltme yönünde açılım, negatif havayı bir nebze de olsa dengeleyebilir.

USD/TL kurunda 200 günlük ortalamaların geçtiği 2,8791 seviyesine doğru hareket radar menzilinde görülüyor

Mavi kesik çizgiler ile görülen sıkışma alanın dikkat çekiyor. Kısa vadede 2,8791 seviyesine doğru geri çekilmeler (200 günlük ortalama yeşil çizgi) alım yönünde bekleyen yatırımcılar tarafından kollanabilir. Büyük resimde ise, olası olumsuzlukta yukarda 3,03 ; iyimserlikte ise aşağıda 2,82 seviyesi takip edilebilir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.