EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 4 dak.

Hayat pahalılığı 1 yılda yüzde 6.89 oranında arttı

Hayat pahalılığı 1 yılda yüzde 6.89 oranında arttı

Hayat pahalılığı 1 yılda yüzde 6.89 arttı. Mayıs 2016'ya göre ise artış yüzde 0.46 oranında gerçekleşti. En yüksek fiyat artışı gösteren ilk üç mal ise biber, çilek ve göz hastalıkları ilaçları oldu.

Yayın Tarihi: 01/07/16 13:35
okuma süresi: 4 dak.
Hayat pahalılığı 1 yılda yüzde 6.89 oranında arttı
A- A A+

Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü (DPÖ)2016 yılı haziran ayı hayat pahalılığı oranı / enflasyon rakamlarını açıkladı.

Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"DPÖ tüketici fiyatlarındaki gelişmeleri izlemek amacıyla 5 ilçede önceden seçilmiş perakende satış yerlerinden derlediği perakende fiyatlara göre her ay tüketici fiyatları genel endeksini yayınlamaktadır. 2016 yılı Haziran ayı Enflasyonu (Tüketici Fiyatları Genel Endeksi) bir önceki aya göre %0.46, bir önceki yılın Aralık ayına göre %2.33 ve bir önceki yılın aynı ayına göre %6.89 değişim gerçekleşmiştir. Bu bağlamda 2016 yılının ilk altı ayındaki toplam Hayat Pahalılığı oranı / Enflasyonu %2.33 olmuştur.

Bir önceki aya göre, endekste kapsanan 195 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 81 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşmiştir. En yüksek fiyat artışı gösteren ilk üç mal; %78.10 Çarliston Biber, %55.76 Çilek ve %47.78 İlaçlar (Göz Hastalıkları) olmuştur. En yüksek fiyat düşüşü gösteren ilk üç mal ise; %76.63 Kavun, %66.27 Karpuz ve %55.79 Taze Börülce olmuştur.

Ana mal gruplarına göre bir önceki aya göre değişim oranı aşağıda belirtilen şekilde gerçekleşmiştir:

  1. Lokanta ve Oteller ana grubunda %3,54 artış,
  2. Giyim ve Ayakkabı ana grubunda %2,94 artış,
  3. Ulaştırma ana grubunda %1,86 artış,
  4. Çeşitli Mal ve Hizmetler ana grubunda %1,71 artış,
  5. Konut, Su, Elektrik, Gaz ve Diğer Yakıtlar ana grubunda %1,52 artış,
  6. Sağlık ana grubunda % 0,30 artış,
  7. Mobilya, Ev Aletleri ve Ev Bakım Hizmetleri ana grubunda %0,30 artış,
  8. Haberleşme ana grubunda %0,24 artış,
  9. Alkollü İçecekler ve Tütün ana grubunda %0,18 artış,
  10. Eğlence ve Kültür ana grubunda %0,10 artış,
  11. Gıda ve Alkolsüz İçecekler ana grubunda %2,66 düşüş,
  12. Eğitim ana grubunda %0,18 düşüş.

En yüksek artış Lokanta ve Oteller ana grubunda gerçekleşmiştir. Yaz sezonu nedeniyle Otel ücretlerinde, lokantalarda ise Ayran (Plastik Kutu), Kola, Sade ve Meyveli Gazoz (Kutuda), Baklava fiyatlarında artış gerçekleşmiştir. En fazla artış gösteren ikinci ana grup olan Giyim ve Ayakabıda sezon ürünlerinin piyasaya gelmeye devam etmesiyle fiyatlardaki artışlar devam etmiştir. Ulaştırma ana grubu Uçak bilet ücretlerindeki fiyat artışları ile akaryakıt zamları nedeniyle en çok artış gösteren üçüncü ana grup olmuştur.

Çeşitli Mal ve Hizmetler'de Altın Bilezik, Deodorant (Sprey) (Erkek İçin), Kolonya; Konut, Su, Elektrik, Gaz ve Diğer Yakıtlar'da Gerçek Kira Ücreti, Düz Cam (Pencere Camı vb.), Musluk (Çift); Sağlık ana grubunda Göz Hastalıkları İlaçları, Şeker Hastalığı İlaçları; Mobilya, Ev Aletleri ve Ev Bakım Hizmetleri'nde Sıvı Deterjan (Hijyenik Zeminler İçin), Su Bardağı (Cam), Kahve Fincanı (Porselen); Haberleşme'de Cep Telefonu (Kameralı), Cep Telefonu (İnternet Bağlantılı), Telsiz Telefon; Alkollü İçecekler ve Tütün'de Biralar, Şarap (Sofra 70cl), Viski (İthal); Eğlence ve Kültür'de Yurt Dışı Tur (Kültür Amaçlı-İtalya), Yurt Dışı Tur (Kültür Amaçlı-Fransa), Bilgisayar Bakım ve Tamiri (Sistem) gerçekleşen fiyat artışları nedeniyle artış olmuştur.

En çok düşüş gösteren ana grup ise Gıda ve Alkolsüz İçecekler olmuştur. Taze meyve ve sebze fiyatlarındaki mevsimsel düşüşler nedeniyle eksi değer yansımıştır. Haziran ayında endekse yansıyan Dolar ve Sterlin kurlarının ortalaması artı iken, Euro Döviz kurunun aylık ortalaması eksi olmuştur. Eğitim'de ise Euro döviz kurundaki düşüşler nedeniyle özel okul ücretlerinde eksi değer görülmüştür.

Bu bağlamda Tüketici Fiyatları Endeks'inde yer alan 12 ana grubun 10 ana grubunda artış, 2 ana grubunda da azalış olmuştur."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.