EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 4 dak.

Kur cephesinde yeni zirve görülmemiş olması ise şimdilik olumlu

Kur cephesinde yeni zirve görülmemiş olması ise şimdilik olumlu

Yurtdışı piyasalarda tüm küresel risklere karşı ılımlı seyir korunmaya devam ediyor. Piyasaların klavuzu konumunda olan ABD hisse senedi endeksi S&P500 dün akşam 2167 seviyesini test ederek yeni bir zirveye imza attı. ABD hisse senedi piyasalarında yaşanan yükselişe / rekorlara rağmen, piyasaların güvenli liman olarak gördüğü ABD 10 yıllık tahvil piyasalarında düşük seyir devam ediyor.

Yayın Tarihi: 19/07/16 09:27
okuma süresi: 4 dak.
Kur cephesinde yeni zirve görülmemiş olması ise şimdilik olumlu
A- A A+
Yurtdışı piyasalarda tüm küresel risklere karşı ılımlı seyir korunmaya devam ediyor. Piyasaların klavuzu konumunda olan ABD hisse senedi endeksi S&P500 dün akşam 2167 seviyesini test ederek yeni bir zirveye imza attı. ABD hisse senedi piyasalarında yaşanan yükselişe / rekorlara rağmen, piyasaların güvenli liman olarak gördüğü ABD 10 yıllık tahvil piyasalarında düşük seyir devam ediyor. Bir taraftan risk iştahı devam ederken, diğer tarafta güvenli liman ihtiyacının da devam ettiğini ve bunun bir tezatlık yada irrasyonel bir davranış arz ettiğini düşünüyorum. Şöyle izah etmeye çalışayım: ABD hisse senedi endeksleri rekor seviyelere ulaşırken, küresel sistemi alt üst eden ve 2008 finansal krizinde görülen seviyelerin altında bir ABD 10 yıllık tahvil faizi var. Brexit öncesi % 1,75 seviyesinde olan ABD tahvilleri, son günlerde % 1,55 seviyesinde salınıyor. Bu tezat ya da irrasyonel davranış biçimini tehlikeli olarak görüyoruz.

Güvenli liman ihtiyacı, düşük faizlere sığınmak, risklerin arttığı dönemlere ait bir koruma davranışıyken, piyasalarda var olan aşırı likiditeye paralel hisse senedi piyasalarında ise sanal bir mutluluk yaşanıyor. Brexit sonrasında yaşanacak sürecin 2 yıllık bir zaman dilimine serpiştirilmiş olması nedeniyle ister istemez önem sırasındaki ilk yerini kaybetti. Japon Softbank'ın İngiliz çip üreticisi Arm's Holdings'i 24.3 milyar Sterlin'e satın alacağını açıklamasının ise Brexit'e rağmen Sterlin'e bir miktar da olsa destek olduğunu görüyoruz.

Elbette, darbe olayları ile ilk paragrafı doldurmadan biraz kafaları dağıtmak istesem de, pek de uzak duramıyorum. Darbe girişimi ardından uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin "Baa3" olan kredi notunu indirim için izlemeye aldığını açıkladı. Başarısız darbe girişiminin ekonomik büyüme ve kurumlar üzerindeki etkisini değerlendirmeye alacağını belirten Moody's in Türkiye'nin kredi notunu düşürmesi halinde, Türk varlıkları yatırım yapılabilir notunu kaybedecek.

Notun yatırım yapılabilir seviyeden "çöp" seviyesine düşmesi, haliyle mevzuatlarında çift yatırım yapılabilir notu arayan birçok yabancı fonun Türkiye'den çıkmasını tetikleyebilir. Moody's haberleri ardından kurun dün günü tamamladığı 2,97 - 2,98 bölgesinden güne başladığını görüyoruz. Kurun psikolojik 3 seviyesine doğru hareketi ve olası bir şekilde 3'ün üzerinde günü tamamlaması durumunda, yeniden tüm zamanların zirvesi olan 3,05 – 3,07 aralığının test edilebileceğini düşünüyoruz (bakınız grafik). Hisse senedi cephesinde kabine değişikliği, Brexit ve darbe girişimi ile 3 sert düşüşü ekli grafikte göstermeye çalıştım.

ABD hisse senedi endeksleri sanal mutluluk içinde rekor kırarken, iç siyasi gelişmeler, not indirim ihtimali, Gezi Parkı olaylarında patlak veren sosyal huzursuzluk ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Taskim'de Topçu Kışlasının yapılacağını açıklaması ardından iç tarafta yeniden huzursuzluğun tırmanabileceği endişesi ile borsa cephesinde dünkü sert düşüşe rağmen aşağı yönlü seyrin veya dip arayışının devam etme ihtimalini göz ardı etmiyoruz.

Son dönemlerde, yurtdışında gevşek para politikasının devam edeceği, FED'in faiz artırımını başka baharlara ötelemesi ve enflasyon cephesinde görülen geri çekilmeye paralel 25+50+50+50 olmak kaydı ile toplamda 175 baz puan faiz indiren TCMB'nin, bugün de borç verme faiz oranını 25 baz puan daha indirerek % 8,75 seviyesine çekmesini bekliyoruz. Faiz indiriminin gelmemesi durumunda kur cephesinde bir miktar sakinleme görülebileceğini de not etmek isterim.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.