EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 6 dak.

Moodys'in 5 Ağustos tarihindeki değerlendirmesi önemini korumaya devam ediyor

Moodys’in 5 Ağustos tarihindeki değerlendirmesi önemini korumaya devam ediyor

Türk mali piyasalarında darbe girişimi ardından tansiyonun kademeli olarak düşmeye devam ettiğini görüyoruz.

Yayın Tarihi: 26/07/16 10:09
okuma süresi: 6 dak.
Moodys’in 5 Ağustos tarihindeki değerlendirmesi önemini korumaya devam ediyor
A- A A+
Türk mali piyasalarında darbe girişimi ardından tansiyonun kademeli olarak düşmeye devam ettiğini görüyoruz.

Haftasonu CHP'nin Taksim mitingine katılan diğer parti temsilcilerinin yanısıra dün Beştepe'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daveti ile gerçekleştirilen liderler zirvesi oldukça başarılı geçti. Her anlamda zorlu bir dönemden geçen Türkiye'nin siyaset anlamında özlenen tabloya doğru ilerlemesi elbette tüm kesimlerce olumlu olarak değerlendiriliyor.

Dün Cumhurbaşkanı Külliyesinde yapılan liderler zirvesi ardından Bakanlar Kurulu toplantısı takip edildi. Toplantı ardından mikrofon karşısına geçen Başbakan Yıldırım, yeni anayasa konusunda liderlerin mutabakata vardığı hatta HDP'nin de çalışmalara katılabileceğini bildirdi.

Son yıllarda birçok konuda kutuplaşmanın yaşandığı Türkiye'de darbe girişimi ardınan demokrasinin ön plana çıkması, parti bayraklarının değil Türk bayraklarının dalgalanması ile başlayan ortak hareket, siyasette de kendini gösterdi.

Siyasetteki normalleşmenin Türk Mali piyasalarında da yansıdığını görüyoruz. Dün sabah erken saatlerde, güne 3,06'lı seviyelerden başlayan USD/TL kurunda gün boyu devam eden geri çekilme hareketi bu sabah saatlerinde 3,02 seviyesine kadar devam etti. Muhtemelen gün içinde kurumsal alımların azalması ile psikolojik 3 ve devamında teknik bir seviye olan 2,98'e doru hareketin devam edebileceğini düşünüyoruz.

Kur cephesinde görülen düzeltme hareketi diğer piyasalara da aksetti. Borsa'nın % 15 değer kaybetmesi ardından dünkü işlemlerde % 3'ün üzerinde değer kazancı dikkat çekiciydi. Muhtemelen bugün de alımların ivme kazanarak devam edeceğini düşünüyoruz. Benzer bir şekilde Türkiye'nin risk algısını yansıtan 5 yıl vadeli CDS risk primi de 300 puandan 270 baz puana kadar gerilediğin not etmek gerekiyor. İyimser havaya tahvillerin de eşlik edeceğini düşünüyoruz.

Elbette, yukardaki parakrafı okuyan değerli yatırımcılar herşeyin toz pembe bir tablo büründüğünü düşünmemli. Riskleri göz ardı etmek istemiyoruz. Sadece, her şerde bir hayır vardır sözünden hareketle, toplumsal kucaklaşmanın siyaset cephesinde de vuku bulmasını oldukça önemsiyoruz.

Bu bağlamda, dikkatler bundan sonraki günlerde kredi derecelendirme kuruluşlarının bu iyimser kıpırdanmayı görüp görmeyeceğine çevrilecektir. 5 Ağustos tarihinde olağan değerlendirmesini yapacak olan kredi derecelendirme kuruluşu Moodys's dün yaptığı telekonferansta Türkiye ile ilgili risklerin altını çizerek 1-3 ay içerisinde karar vereceğini açıkladı. 5 Ağustos tarihi her ne kadar olağan değerlendirme tarihi olsa da, Moody's söz konusu tarihte hele hele OHAL'ın yürürlükte olduğu bir ortamda bir müddet daha bekleyip gelişmleri veya darbe girişimin ekonomi üzerindeki etkilerini ölçmek ve açıklanacak makroekonomik verileri görmek isteyebilir.

Madalyonun diğer tarafında ise, 5 Ağustos tarihinde not indiriminin de gelebileceğini düşünüyoruz. Türkiye'nin yatırım yapılabilir notunun junk / çöp seviyesine çekilmesi durumunda, tüzükleri gereği 2 yatırım yapılabilir not arayan yabancı fonların 6 ay içinde Türkiye pozisyonlarını likidite etmeleri gerekebilir ki yapılan bir çalışmaya göre bu tutarın 10 milyar dolar civarında Türk varlıklarından çıkış anlamı taşıyabileceğini; böyle bir hareketin borsa ve faizler üzerinde arzu etmediğimiz satış baskısı ve haliyle kur cephesinde yükselişi tetikleyebileceğini düşünyoruz.

Bugüne döndüğümüzde, sabah saatlerinde Asya borsalarında satış baskısı görüyoruz. Piyasaların yada risk iştahının göstergesi konumunda Japon Yen'i, Dolar karşısında 106 seviyesinden 104 seviyesine kadar gerilemesine paralel Japonya borsası da % 1,5 değer kaybetmiş. Mali piyasaların gündeminde bugün ABD'de açıklanacak konut fiyatları, PMI verileri ve devamında tüketici güven endeksi takip edilebilir. Dün de bültenimizde belirtiğimiz üzere, Tükriye'deki normalleşmenin yanısıra yurtdışı açısından önemli bir haftanın içindeyiz.

Bugün başlayan ve yarın sonuçlanacak olağan FED FOMC toplantısından her ne kadar faiz artırım beklemesek de, FED yetkililerinin özellikle Brexit ardından görüşlerine bakmakta fayda var. Haftasonuna doğru yapılacak Japonya Merkez Bankası toplantı ise şu anda gizemini korumaya devam ediyor. Piyasaları hareketlendirecek ölçüde yeni bir teşvik paketi risk iştahını tırmandırabilir.

USD/TL kurunda 3,02 seviyesinin altında psikolojik 3 devamında ise 2,98 seviyesi hedeflenebilir

Teknik bir bakış açısı ile, 3,09-3,10 aralığına kadar yükselerek rekor tazeleyen USD/TL kuru, göreceli olarak gündemin sakinleşmesi ile az önce 3,02 seviyesini test etti. Borsa cephesine gelecek alımların da yardımı ile TL ve TL cinsi yatırım araçlarında normalleşmeye paralel aşağıda kademeli olarak sırası ile psikolojik 3 ve devamında 2,98 seviyesi hedeflenebilir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.