EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 10 dak.

Mehmet Eziç: "Kazanıp vergi vermeyenler haksız rekabet ve maliyete neden oluyor"

Mehmet Eziç: "Kazanıp vergi vermeyenler haksız rekabet ve maliyete neden oluyor"

Kıbrıs Postası'na konuşan 2015 vergi rekortmenlerinden Mehmet Eziç, bir yığın iş yaptığı halde vergi kaçıranları gördükçe "üzüldüğünü" belirterek bu gurubun haksız rekabete yol açarak yüksek maliyetlere neden olduğunu, devletin ivedilikle küçülerek sadece "denetleyici role" girmesi gerektiğini ifade etti.

Yayın Tarihi: 29/09/16 08:06
okuma süresi: 10 dak.
Mehmet Eziç: "Kazanıp vergi vermeyenler haksız rekabet ve maliyete neden oluyor"
A- A A+
Kıbrıs Postası - Mazlum Ernez

Kıbrıs Postası'na konuşan 2015 vergi rekortmenlerinden Mehmet Eziç, bir yığın iş yaptığı halde vergi kaçıranları gördükçe "üzüldüğünü" belirterek bu gurubun haksız rekabete yol açarak yüksek maliyetlere neden olduğunu, devletin ivedilikle küçülerek sadece "denetleyici role" girmesi gerektiğini ifade etti.

Listelerde 2013'te üçüncü; 2014'te Onuncu 2015'de ise dördüncü "Vergi rekortmeni" olan Eziç Restoran İşletmelerinin Direktörü Mehmet Eziç, listelere bakıldığında birçok kişinin çok gerilerde gözlemlendiğini, vergi kaçıran ama bir sürü iş yapan firmalar bulunduğunu söyledi.

Devletin işletmecilikten çekilerek küçülmesi ve "denetleyici role" girmesi gerektiğinin altını çizen Eziç, "Türkiye ile yapılan protokollerde bunlar yazıyor ama sadece yazılı kalıyor…" diye konuştu.

Eziç, aslında siyasetçilerin de ne yapılması gerektiğini çok iyi bildiğini ancak "erki ellerinden bırakmak istemediklerini" ifade ederek "Ama artık deniz bitti, büyüklerimiz götürdü… Bizler idare ediyoruz ama çocuklarımızın bu düzende götürecek bir şeyleri kalmadı dolayısıyla bir an evvel toparlanmamız lazım…" dedi.

Kıbrıs Postası'na konuşan Mehmet Eziç, gözlemlerine göre bizdeki hizmet sektörünün Avrupa'dan da Güney Kıbrıs'tan da daha hijyenik olduğunu sözlerine ekledi.

Kıbrıs Postası Gazetesi'ne konuşan Mehmet Eziç, "Vergi rekortmeni" listesi ile ilgili olarak 2013'te üçüncü; 2014'te Onuncu 2015'de ise dördüncü olduklarını belirterek, bu durumun kendisine mutluluk, memnuniyet ve gurur verici olduğunu söyleyerek, "Hizmet veriyoruz, hizmet veriyorsak bedelini ödemelisiniz" dedi

Listelere bakıldığında birçok kişinin çok çok gerilerde olduğunu gördüğünü, vergi kaçıran ama bir sürü iş yapan firmalar bulunduğunu belirterek "Üzülüyorum… Aslında devletin devreye girmesi lazım. Piyasada haksız rekabete sebep oluyor ve maliyetlere" dedi…

Vergi rekortmenliğindeki sırasının önemli olmadığını kaydeden Mehmet Eziç, devletin işletmecilikten çekilerek küçülmesi ve "denetleyici role" girmesi gerektiğinin altını çizerek "Türkiye ile yapılan protokollerde bunlar yazıyor ama sadece yazılı kalıyor…" diye yakındı.

"VERGİ KONUSUNDA DEVLETİN DEVREYE GİRMESİ LAZIM"

Eziç, devletin denetleyici bir rol alması gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu; "Olması gerekeni yapıyoruz, bu insana onur veriyor gurur veriyor açıkçası. Bu vergi olunca kurumsal sorumluluğumuz var, örnek olmak istiyorum. Başka bir taraftanda üzülüyorum, listelere baktığımızda birçok kişinin çok çok gerilerde olduğunu görünce birazcık üzülüyorum, Vergi vermeden kaçıran bir sürü iş yapan firmalar var böyle olmaması gerekir bunları üzülüyorum. Bu durumda aslında devletin devreye girmesi lazım. Piyasada haksız rekabetin oluşumuna sebep oluyor bu durum, bizim maliyetlerimize yansıyor ödemeyenlerin maliyetlerine yansımıyor."

"BU SADECE BENİM BAŞARIM DEĞİL; AİLEMİN ETKİSİ YADSINAMAZ"

Eziç, "Ayrıca vergi listelerine girerken 3, 5, 10, sıralamada yer alırken, bunun gerçekleşmesinde esas katkısı olanlara da söylemeden geçmek haksızlık olur başta ailem, eşim, kızım, damadım… Bu sadece Mehmet Ezic'in yaptığı bir şey değil. Tabi ki onların katkısı etkisi yadsınamaz…"

"BİZ SADECE YATIRIM YAPAN SİSTEMİ BÜYÜTEN KİŞİLERİZ"

Hizmet sektöründeki geçiş dönemleri nede değinen Eziç, "İlk 3-5 yıl belki işletmemiz küçüktü ama ondan sonra ki yıllarda özellikle son 5-6 yıldır işletmemiz kocaman bir şirket haline geldi. 250-260 çalışını ile esas burada büyük pay sahibi ailemiz kadar bizimle çalışan arkadaşlarımızındır. Biz sadece şirketi kuran yatırım yapan, büyüten, sistemi denetleyen kişileriz…"

"Bu sektörde çok zorluklar var. Siz çalışma arkadaşlarınıza bakacaksınız ki onlarda size baksın…

Eziç, çalışma arkadaşlarımızla aramızda büyük bir bağ var diyerek şöyle konuştu; "Özellikle hizmet sektöründe çok zorluklar var… Dolayısıyla eski elemana ihtiyaç duyulur. Sizi tanıyan, işletmeyi bilen elemana ihtiyaç duyulur. Bunu yapmak için siz çalışma arkadaşlarınıza bakacaksınız ki onlarda size baksın…

Biz bu konuda elimizden geleni yapıyoruz. 13 yıllık 15 yıllık arkadaşlarımız var aramızda inşallah nice yıllar onlarla devam ederiz.

"Devletin küçülüp denetleyici role girmesi lazım, işletmecilikten çekilmesi lazım. Türkiye ile yapılan protokollerde bunlar orada yazıyor ama sadece yazılı kalıyor."

Eziç, devletin vergi denetimlerini artırması yönünde çalışma yapması gerektiğini ifade ederek, "Vergi kısmına gelince, devletin denetleyici olması lazım, denetim zaman zaman yapılıyor ancak yeterlimi bilemiyorum. Zaten devletin denetleyip denetlemediği yıl sonunda açıklanan belgeler ile ilgili araştırması ortadır. Devletin küçülüp denetleyici role girmesi lazım. Devletin vergisini toplaması lazım, Devletin işletmecilikten çekilmesi lazım. Türkiye ile yapılan protokollerde bunlar orada yazıyor ama maalesef devlet kendi küçülmesini sağlayamadı sadece yazılı kalıyor. Devletin bir an evvel bu yasaları süratle geçirip, yasaların uygulanmasının denetleyici olması lazım. Aslında ne yapılacağını onlar da biliyor. Genelde siyasetçiler, x, y partisi için söylemiyorum. Genelde bu erki elinde bırakmak istemez, bu erk onlara bir güç verir, siyasi rant sağlar. Ama artık deniz bitti, büyüklerimiz götürdü bizler idare ediyoruz ama çocuklarımızın bu düzende götürecek bir şeyleri kalmadı dolayısıyla bir an evvel toparlanmamız lazım…"
"HALK TAKDİR ETTİ. BU BİZİM YAŞAM BİÇİMİMİZ OLDU, BU GÜNLERE BÖYLE GELDİK"

Bu günlere çok zorlu yollardan geçerek geldiklerini belirten Eziç, işletmelerin sistem sorununa önem vermesi gerektiğini belirtti. Nasıl bir sistem kovaladıklarını da açıklayan Eziç, "Her şey sistem ile alakalıdır. Ben tabi 0'dan kendi işletmemi kurdum, o zamanlar kendi yaşam mücadelemizi veriyorduk, hedef koymadık şöyle olsun böyle olsun falan, koyduk dersek yalan olur. Kazandığımızı hep işimize yatırdık öyle büyüdük. Halk takdir etti. Bu bizim yaşam biçimimiz oldu, bu günlere böyle geldik. Ne yaptık? Ben özellikle kendi yapım icabı sistem taraftarı biriyim. Sistem analiz etmeyi, sistem takip etmeyi, sistem kurmayı ve sistem takipçisi olma yolunda ilerledim. Başarımızın sırrı zannederim budur.

Sistemi kovalıyoruz, sisteme uygun şekilde, uygun kişilerle yola devam ediyoruz. Biraz da çalışma arkadaşlarınıza hakkını verdikçe, o sizi tanır, gelen misafiri tanır ve memnuniyet şekli hal alır…"

"BU MAKAM KKTC'NİNDİR BİZ SADECE YARATICISI DENETLEYİCİYİZ"

Eziç, bu günlere gelmemizde halkın büyük bir önem taşıdığını ifade ederek, "Böyle bir şey hissediyor ve algılıyorum, bizi halk yarattı. Eziç kâğıt üstünde bizimdir, ama aslında halkındır. 'Benim evim gibi Eziç' gibi bir sloganımız var, küçük yaştan beri misafirimiz olan insanlarımız var. Bu makam KKTC'nindir biz sadece yaratıcısı denetleyiciyiz…"

"BİZİM GİBİ ÜLKELER CEO FALAN KALDIRAMAZ…"

Profesyonel şirket yapılanmasının bizim gibi küçük ülkelerde iş yapamayacağını belirten Eziç şöyle devam etti; "Ülkedeki nüfus sayısı az. Belli bir miktarda profesyonel yönetici koyabilirsiniz. Fazlasını koymaya kalksanız işletme dönmez zaten. Dolayısıyla profesyonellikle aile işletmeciliğini kıyaslaya bilmelisiniz. Özellikle bizim gibi ülkeler CEO falan kaldırmaz yani…"

"ANLAŞMA OLUR SÖZÜ BİLE ÜLKEYE HAREKETLİLİK KATTI"

Eziç, olası bir çözüm konusuna da değinerek, "Tabi ki Kıbrıs'ta çözümün ekonomiye katkısı olacaktır. Bende çözüm taraftarıyım bir an evvel olması için canı gönülden istiyorum, ama bunu gözüm kapalı istemiyorum. Kendi güvencemizi almadan güvenmeden kuru kuruya hiçbir şeyin altına imza atmam. İnşallah anlaşma olur. Anlaşma olur sözü bile ülkeye hareketlilik kattı…"

"AB DEMEK, SİSTEM, VERGİ, KURAL DEMEK"

Eziç, önce AB düzenine uyacak sistemi oluşturmak gerekir diyerek düzen ve uyulması gerek kuralların bu nokta da önemli olduğunu belirtti "AB konusunda en büyük zorluğu özel sektör ya da kamu çekecektir. AB için denetleyici sorunlarını giderirsek çok da güzel olur neden olmasın. Bizim sektör olarak bizler bu duruma hazırız…"

"HİJYEN KONUSUNDA ONLARDAN DAHA İYİYİZ"

Ülke olarak, Hizmet ve hijyen konusunda gelişerek devam ettiğimizi ifade eden Eziç, "Özellikle Belediyeler, gıda mühendisleri odasının 8-10 yıldır inanılmaz denetmeleri ve eğitimleri var. Ben Avrupa'yı da Güneyi de geziyorum, hijyende onlardan daha iyiyiz…" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.