EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 13 dak.

Göksel Saydam: "Vergi Dairesi beyanname yapmayanların peşine düşerek ceza kesmeli"

Göksel Saydam: "Vergi Dairesi beyanname yapmayanların peşine düşerek ceza kesmeli"

Vergi Dairesi eski Müdürü, Kıdemli Mali Müşavir Göksel Saydam, ülkemizde yüzde 60 oranında bir vergi kaybı olduğunu, kayıt dışılığın korkunç boyutlara ulaştığını ve Vergi Dairesi'ninbeyanname yapmayanların peşine düşerek ceza kesmesi gerektiğini ifade etti.

Yayın Tarihi: 17/10/16 07:50
okuma süresi: 13 dak.
Göksel Saydam: "Vergi Dairesi beyanname yapmayanların peşine düşerek ceza kesmeli"
A- A A+
Kıbrıs Postası - Ahmet Vamık
  • Vergi Dairesi eski Müdürü, Kıdemli Mali Müşavir Göksel Saydam, ülkemizde yüzde 60 oranında bir vergi kaybı olduğunu, kayıt dışılığın korkunç boyutlara ulaştığını ve Vergi Dairesi'ninbeyanname yapmayanların peşine düşerek ceza kesmesi gerektiğini ifade etti.

  • Kıbrıs Postası'na konuşan Göksel Saydam, devletin her işletmeye "vergi vasıtası ile" ortak olduğunu, en önemli şeyin ise "doğru ve gerçek vergi beyanı yapmak" olduğunu dile getirerek "Eğer vatandaş vergisinin, devlet memurlarının maaşlarına, yurtdışı seyahatlerine, ya da farklı lüks tüketimlere harcandığını görürse, en az vergiyi vermenin yöntemlerini arar" dedi.

  • Kıdemli Mali Müşavir Saydam, her vatandaşın en azından vergi hukukunun temelini bilmesi gerektiğini ancak devletin bu konuda bilgilendirmek için hiçbir adım atmadığını "Ne bir sempozyum, ne bir panel, ne etkinlik, ne duyuru, ne bir broşür, ne de kamu spotu..." sözleriyle dile getirdi.

  • Ülkemizde beyan edilen vergilerin ya da zararların yılsonunda kamuoyuna açıklanmasınedeninin "vergi mükellefleri üzerinde baskı yaratmak" amacını güttüğünü kaydeden Saydam, ancak özellikle Avrupa ve gelişmiş ülkelerdeki'vergi gizliliğine' dikkat çekerek ülkemizde olduğu gibi kişi ve kurumlara ait binlerce vergi beyanının resmi gazetede yayımlanmasının "iktisadi rekabeti bozduğunu" da sözlerine ekledi.

Vergi Dairesi eski Müdürü, Kıdemli Mali Müşavir Göksel Saydam, ülkemizde yüzde 60 oranında bir vergi kaybı olduğunu, kayıt dışılığın korkunç boyutlara ulaştığını ve Vergi Dairesi'nin beyanname yapmayanların peşine düşerek ceza kesmesi gerektiğini ifade etti.

Kıbrıs Postası'na konuşan Göksel Saydam, devletin her işletmeye "vergi vasıtası ile" ortak olduğunu, en önemli şeyin ise "doğru ve gerçek vergi beyanı yapmak" olduğunu dile getirerek "Eğer vatandaş vergisinin, devlet memurlarının maaşlarına, yurtdışı seyahatlerine, ya da farklı lüks tüketimlere harcandığını görürse, en az vergiyi vermenin yöntemlerini arar" dedi.

Maliye Bakanlığı, 2015 gelir yılı ile ilgili gerçek kişi ve kurumların, Gelir ve Vergi Dairesi'ne sundukları beyanlara göre hazırlanan vergi listelerini açıkladı. Özellikle vergi rekortmeni olan kurum ve kişilerin önemli bir çoğunluğunun Mali Müşavirlik görevini yürüten Vergi Dairesi eski Müdürü ve Göksel Saydam&Co. Şirketi kurucu direktörü Kıdemli Mali Müşavir Göksel Saydam, ülkemizdeki vergi sistemi ile ilgili Kıbrıs Postası'na önemli değerlendirmelerde bulundu. Ülkede %60 oranında bir vergi kaybı olduğunu dile getiren Göksel Saydam, kayıt dışılığın korkunç bir boyutta olduğunu dile getirdi.

"BÜTÜN MESLEK MENSUPLARIMIZ AYNI DÜZEY VE KALİTEDE DEĞİL"

Vergi beyanı listelerinde yer alan kişi ve kumların %35'lik bir oranda Göksel Saydam&Co. Şirketi ile çalıştığını belirten Kıdemli Mali Müşavir Göksel Saydam, "bizim görevimiz hem vatandaşın vergisel haklarını korumak hem de devletin de vergi alacağı haklarının korunmasını sağlamaktır. Bizim asli görevimiz budur. Bütün meslek mensuplarının aynı düzeyde ve kalitede olduğunu söyleyemem. Her meslekte olduğu gibi mesleğine ciddi anlamda saygı duyarak işini yapanlar da var iş ola bu mesleği yapanlarda var" dedi.

"ÜLKEMİZDE VERGİ GİZLİLİĞİNİN OLMAMASI SIKINTILARA NEDEN OLUR"

Özellikle Avrupa ve gelişmiş ülkelerde vergi gizliliği olduğunu belirten Saydam, ülkemizdeki gibi kişi ve kurumlara ait binlerce vergi beyanının resmi gazetede yayınlanmadığını ifade etti. Ticarette ve ekonomide gizlilik olması gerektiğini kaydeden Göksel Saydam, bu gizlilik olmadığı takdirde rakip firmalarında birbirlerine karşı tedbir alabileceğini ve böylelikle iktisadi rekabetin bozulacağını dile getirdi.

"VERGİ DAİRESİ MÜKELLEFLERİNİN GELİR GİDERLERİNE DAİR BİLGİ PAYLAŞIMI YAPAMAZ"

"Ben şu an gidip birisinin banka hesabındaki durumu kontrol etmek istesem banka bana bilgi vermez. Benim eşim, çocuğum dahi gitse banka ona benim hesabım hakkında bilgi vermez. Bu gizlilik ilkesi tüm kamusal ve finansal işletmelerde vardır. Bugün tapuya gidip herhangi bir yerdeki arsanın araştırma belgesini isteyemezsiniz. Ya mal sahibi kendisi gidip bu belgesi alabilir ya da bir avukat aracılığıyla bunu talep edebilirsiniz" diyen Göksel Saydam, Vergi Usul Yasasında yer alan madde 6/1'de vergi gizliliği olduğunu ve vergi dairesinin mükelleflerin gelir giderlerine dair bilgi paylaşımı yapamayacağını vurguladı.

"VERGİ MÜKELLEFLERİNİN ÜZERİNDE BASKI YARATMAK İÇİN VERGİ BEYANNAMELERİ YAYINLANIR"

Vergi Usul Yasası'nda yer alan vergi güvenliği maddelerine de değinen Saydam, vergi güvenliğini sağlamak için var olan maddelere ülkemizde bir madde daha eklendiğini dile getirdi. Uluslararası vergi hukukunda yer alan ve vergi kaybını önlemek ya da en aza indirmek için alınan önlemleri; denetleme, vergi incelemesi, vergi yoklaması ve ceza kesme olarak sıralayan Göksel Saydam, bunlara ilaveten ülkemizde beyan edilen vergilerin ya da zararların yılsonunda kamuoyuna açıklandığını kaydetti. Saydam, "bu ekstra önlemin nedeni, vergi mükelleflerinin üzerinde baskı yaratmak içindir. İşadamı ne diyecek "vergi beyanımı doğru yapmazsam, herkes beni eleştirecek." Bu ilan edilen listeler vatandaşların 2015 yılında gelir üstünden ödedikleri vergiler veya beyan ettikleri zararları gösterir" dedi.

"KAR GİBİ ZARARDA TİCARETİN BİR PARÇASIDIR"

Vergi beyan listeleri açıklandıktan sonra en çok eleştirilenlerin zarar beyan edenler olduğuna vurgu yapan Göksel Saydam, ülkemizde ve dünyadaki tüm vergi yasalarında zararında ticari faaliyetlerin bir parçası olduğunu ifade etti.

"İlle de iş yeri açtınız, şirket kurdunuz diye kar elde edecek değilsiniz. Özellikle ilk bir kaç yıl sürekli yatırım yaptığınız için vergi sizi tutmayabilir böylelikle zarar beyan edersiniz" diyen Saydam, şirketlerin beyan ettikleri zarar miktarının bir sonraki yıl kar elde etmeleri durumunda vergilerinden düşürüldüğünü ve böylelikle zarar durumlarının sıfırlandığını ifade etti.

"VATANDAŞ ÖDEDİĞİ VERGİYİ HİZMET OLARAK GERİ ALMAK İSTER"

Devletin her işletmeye vergi vasıtası ile ortak olduğunu belirten Göksel Saydam, en önemli unsurun doğru ve gerçek vergi beyanı yapmak olduğunu vurguladı. Vatandaşın doğru ve gerçek vergi beyanı yapmasını sağlayanın da yine devlet olduğunu dile getiren Saydam, "Vatandaş devletine güvenebilmelidir. Vatandaş ödediği verginin kendisine, yol, su, sağlık, eğitim ve benzeri gibi unsurlarda geri döndüğünü görürse, yani devlet vatandaşlarına bunu hissettirse, herkes vergisini daha gönüllü verir. Eğer vatandaş vergisinin, devlet memurlarının maaşlarına, yurtdışı seyahatlerine, ya da farklı lüks tüketimlere harcandığını görürse, en az vergiyi vermenin yöntemlerini arar" diyerek Avrupa ile en önemli farkımızın bu olduğunu ve Avrupa'da vatandaşların ödedikleri verginin her kuruşunun kendilerine hizmet geri döneceğini bilincinde olduğunu sözlerine ekledi. Vatandaşın hakları ile devletin haklarının eşit olması gerektiğini savunan Göksel Saydam, vatandaşın yanlış ya da fazla ödediği vergi miktarını ancak 6 ay sonra devletten geri alabildiğini ifade etti.

"DEVLET VERGİ KONUSUNDA VATANDAŞI BİLİNÇLENDİRMİYOR"

Devletin vatandaşlarından topladığı verginin halka geri dönüşünü sağlaması gerektiğini vurgulayan, Göksel Saydam, buna vergi hukukunda "vergi uyumu" denildiğini dile getirdi.

Saydam, "her vatandaş en azından vergi hukukunun temelini bilmelidir. Bizim ülkemizde devlet, vatandaşları vergi konusunda bilgilendirmek için hiçbir adım atmıyor. Ne bir sempozyum, ne bir panel, ne etkinlik, ne duyuru, ne bir broşür, ne de kamu spotu yayınlıyor. Yani vatandaş vergi konusunda bilinçlendirilmiyor" dedi.

"VERGİ DAİRESİ, VERGİ BEYANNAMESİ YAPMAYANLARIN PEŞİNE DÜŞMELİ"

Vergi beyannamesi yapmamanın suç olduğunu söyleyen Saydam, bazı işletmelerin; zarar ettiği için, vergi vermemek için, devlete güvenmediği için, çok kazanç elde ettiyse re'sen vergi ile az vergi vermek için bu yolu seçtiğini ifade etti. Devletin beyan vermeyenlerin peşini bırakmaması gerektiğini vurgulayan Göksel Saydam, vergi beyan süresinin dolmasının hemen ardından vergi dairesinin beyanname vermeyen şirketlerin peşine düşerek, ceza kesmesi gerektiğini dile getirdi.

"DEVLET YATIRIMCILARDAN TEŞVİK AMACIYLA BELLİ BİR SÜRE VERGİ ALMIYOR"

Bu yıl vergi listelerinde şampiyon olan ya da ilk sıralara yer alan firmaların bir anda nasıl vergi şampiyonu olduğuna dair spekülasyonlar oluştuğunu belirten Saydam, "ülkemizde olanaksızlıklar ve ambargolardan dolayı yatırım konusunda ciddi sıkıntılarımız var. Devletimizde yatırımcıyı teşvik etmek adına, yatırım yapanlardan belli bir süre vergi almama ya da tüm vergi indirimlerinin yanı sıra ekstra bonus olarak vergi bağışlaması yapıyor. Bazı oteller ve firmalarında bu muafiyet süresi bittiği için artık vergi kapsamına girdiler. Bugüne kadar ilan edilen vergi beyanlarının içinde otellerin ve kumarhanelerin vergi beyanları ayrı tutuluyordu. Aynı şirket fakat ayrı hesaplama olduğu için vergi listelerinde yukarı sıralarda görünmüyorlardı. Bu hesapların birleştirilmesi otelleri vergi beyanlarında üst sıralara taşımış oldu" diyerek sonuçların bu şekilde daha gerçek çıktığını belirtti.

"ÜLKEMİZDE GİRDİ MALİYETLERİ SÜREKLİ DEĞİŞİKLİK GÖSTERİYOR"

Kıbrıs gibi ekonomisi dar ve kırılgan olan bir ülkede sabit geliri olmayan işletmelerin bir anda durumlarının ne olacağının belli olmadığını söyleyen Göksel Saydam, dövizin bir anda yükselmesiyle borcu iki katına çıkan bir işletmenin Kardayken bir anda zarar eder hale gelebileceğinin unutulmaması gerektiğini vurguladı. Akaryakıt zammı, elektrik zammı gibi unsurların işletmelerin girdi maliyetlerini fazlasıyla etkilediğini kaydeden Saydam, bilinçli olarak ta zarar beyan edenler olduğu gibi zararında ticaretin bir parçası olduğunun unutulmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

"VERGİ BEYANLARI ÜZERİNDEN KİMSENİN HAYSİYETİ İLE OYNAYAMAZSINIZ"

Vergi Usul Yasası'nın 6'ncı maddesinin 3'üncü fıkrasında yer alan maddeye değinen Saydam, "herhangi bir kişi resmi gazetede yayınlanan bilgileri tamamen ya da kısmen gazetelerde yayınlayabilir veya bir kitapta toplayabilir. Ancak bu bilgiler ele alınarak yükümlülerin haysiyet, şeref ve haklarına tecavüz edilemez. Yani bazı yazarlar, köşe yazarları ya da gazeteler bu bilgileri ele alarak yükümlülerin haysiyetleriyle oynayamaz. Eleştiri yapılabilir fakat az vergi ödedi ya da zarar beyan etti diye kimse kimsenin itibarını zedeleyemez" dedi.

"T&T'NİN VERGİ ŞAMPİYONU OLMASI HERKESİ ŞAŞIRTTI"

"Bu yıl en çok vergi ödeyen firmaların arasında bizim ofisimizin müşterilerinin yüzde %35 civarında yer alması bizim içinde bir onur kaynağıdır. Bu da demek oluyor ki, bizim ikaz, telkin ve önerilerimize uyuyorlar ve yasalara da gerekli saygıyı gösteriyorlar. Örneğin T&T Ercan Havaalanı işletmesi. Havaalanı özelleştirildiği günden beridir bu firma ve yöneticileri eleştiriliyor. Bu adamlar kimsenin kafasına silah dayayarak Ercan Havaalanı'nın işletmesini almadı. Devlet, Ercan Havaalanı'nı özelleştirmeye karar verdi, bu adamlarda ihaleye girerek en uygun rakamı teklif verdiler ve havaalanın işletmesini aldılar. T&T firması mevcut Ercan Havaalanı'nda önemli yatırımlar yaptı, geliştirdi değiştirdi. Daha Ercan'a girmeden devlete 100 Milyon Euro artı 16 Milyon Euro'da KDV ödediler. Ercan Havaalanı'na yeni pist inşaatı yapıyorlar, yatırım yapıyorlar, elbette ki bu kişi yaptığı yüksek giderlerden dolayı vergi ödemesi imkansızdı çünkü zarar ediyordu. Bu yıl giderlerini karşılayıp artıya geçtiklerinden dolayı vergi şampiyonu oldular ve devlete büyük miktarda vergi ödediler."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.