EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 4 dak.

Toros'tan uyarı: "Dövizle bir şey almayın, dövizle borçlanmayın!"

Toros'tan uyarı: "Dövizle bir şey almayın, dövizle borçlanmayın!"

Cenevre'de Kıbrıs Postası'na konuşan Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros, "Dövizle bir şey satın almayın, dövizle borçlanmayın, azami bir tasarrufa gidin" uyarısı yaptı.

Yayın Tarihi: 11/01/17 07:50
okuma süresi: 4 dak.
Toros'tan uyarı: "Dövizle bir şey almayın, dövizle borçlanmayın!"
A- A A+
Kıbrıs Postası - İsviçre - Cenevre - Rasıh Reşat – Ulaş Barış

Cenevre'de Kıbrıs Postası'na konuşan Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros, "Dövizle bir şey satın almayın, dövizle borçlanmayın, azami bir tasarrufa gidin" uyarısı yaptı.

Toros, Kuzey Kıbrıs'ta Türk lirası kullanan ve üzerinde etkisi bulunmayan bir konumda olduklarını belirterek, "Bizim tek yapabileceğimiz, hükümetin alabileceği bazı tedbirlerdir. İthalat esnasında, gümrükleme esnasında sabit kur uygulaması çok önemli. Aksi halde maliyetler, döviz fiyatlarıyla birlikte devamlı dalgalanacak ve bu da hane halkının alım gücünü ciddi olarak bir belirsizliğe itecek ve baltalayacak. Bunu üstlenebilecek refahta değiliz" dedi.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros, dövizdeki dalgalanmayı ve yükselişi, Kıbrıs Postası'na değerlendirdi.

Cenevre'de Kıbrıs Postası'na konuşan Toros, Kuzey Kıbrıs'ta Türk lirası kullanan ve üzerinde etkisi bulunmayan bir konumda olduklarını belirterek, "Bizim tek yapabileceğimiz, hükümetin alabileceği bazı tedbirlerdir. İthalat esnasında, gümrükleme esnasında sabit kur uygulaması çok önemli. Aksi halde maliyetler, döviz fiyatlarıyla birlikte devamlı dalgalanacak ve bu da, hane halkının alım gücünü ciddi olarak bir belirsizliğe itecek ve baltalayacak. Bunu üstlenebilecek refahta değiliz" dedi.

"SABİT KUR UYGULAMASI GEREKLİ"

Toros, sözlerine şöyle devam etti: "Hane halkının sabit giderleri döviz olacak ancak geliri TL olacak... Bu, zaten kabul edilemez noktadaki gelir-gider dengesini daha da kötüye sürükleyecek. Sabit kur uygulaması, devletin aldığı harçlarda kullanılan bazların döviz endeksli değil; TL endeksli kullanılması, harcamaların TL bazında olması için devletin yönlendirmesi gerekiyor…"

"DÖVİZLE BİR ŞEY SATIN ALMAYIN, DÖVİZLE BORÇLANMAYIN, AZAMİ BİR TASARRUFA GİDİN!"

TL kazanan bir tüketicinin dövizle borçlanmaması gerektiği uyarısında bulunan Toros, "Tüketiciler, dövizle bir şey satın almamalı: Bu şekilde tedbir alınması ve herkesin, her seviyede azami bir tasarrufa gitmesi lazım. Enerji, şu anda hane halkının en büyük sabit giderlerinden birisi haline geldi. Bu sabit ve gerekli giderlerden kendi özelleri için harcamaya pek bir bütçeleri kalmıyor. Bu da bizi endişelendiriyor" ifadelerini kullandı.

Ekonominin içine girdiği bu krizden dolayı devlet bütçesinin gelirler kaleminin çok olumsuz etkileneceğini düşündüklerini de söyleyen Toros, "Devlet de harcamalarında çok dikkatli olmalı, gerekirse bunları gözden geçirmelidir. Özel sektörün yapması gerekeni devlet de yapmalı" dedi.

"BİR AN ÖNCE ÇÖZÜM OLSUN, EURO BÖLGESİ'NE GİRİLSİN ANCAK ÇÖZÜM OLMAMA OLASILIĞI DA VAR"

Toros, sözlerini şöyle tamamladı: "Bir an önce çözüm olsun, Kıbrıs Türk toplumu Euro Bölgesi'ne girsin. AB hukukuna dâhil olmamız gerekiyor. Ama ön hazırlıklarımızı yapmamız lazım, yapmaktayız. Bunun hızlanması gerekir. Her şeyi çözüme endeksliyoruz ama endekslememek lazım. Çözüm olmama olasılığı vardır. AB normlarına haiz olmamız şart. Aksi halde, gerek üretim gerek finans gerekse kamu yönetiminde Güney Kıbrıs ile Türkiye arasında sıkışmış bir ekonomi devam eder. Ekonomi, Güney'e kaymaya devam eder. Belki AB süreci, çözüm süreci vesilesiyle gündemimize geldi. Bu fırsatı değerlendirmemiz gerekir. Müzakere sürecinin sonucundan bağımsız olarak devlet politikalarımızı tutarlı ve kararlı bir şekilde devam ettirmeliyiz."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.