EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 6 dak.

GİAD Başkanı Gülercan: "KKTC olarak dövize müdahale edecek gücümüz yok"

GİAD Başkanı Gülercan: "KKTC olarak dövize müdahale edecek gücümüz yok"

KKTC Genç İş adamları Derneği Başkanı Cemal Gülercan, 2016 yılının hem ülkemizde hem de dünyada yaşanan birçok olumsuz gelişmeler ile geride bırakıldığını söyleyerek, "Geçmiş yılın verdiği psikolojik olumsuzluklar yüzünden daha geniş açıdan bakmamız ve ülkemiz ekonomisini farklı bakış açılarından değerlendirmemiz gerekiyor" dedi.

Yayın Tarihi: 20/01/17 07:45
okuma süresi: 6 dak.
GİAD Başkanı Gülercan: "KKTC olarak dövize müdahale edecek gücümüz yok"
A- A A+
Kıbrıs Postası - Rüstem Tüccar

KKTC Genç İş adamları Derneği Başkanı Cemal Gülercan, 2016 yılının hem ülkemizde hem de dünyada yaşanan birçok olumsuz gelişmeler ile geride bırakıldığını söyleyerek, "Geçmiş yılın verdiği psikolojik olumsuzluklar yüzünden daha geniş açıdan bakmamız ve ülkemiz ekonomisini farklı bakış açılarından değerlendirmemiz gerekiyor" dedi.

Gülercan, "Ülkemizin bir an önce sağlam temeller üzerine kurulacak bir çözüme ihtiyacı vardır. Kıbrıs konusundaki bu çözümsüz yıllar, ülkemiz içerisinde birçok sorunu da beraberinde getirmektedir" diyerek, bir çözüm olması halinde, ülke ekonomisinin daha iyi bir hale geleceğini ifade etti.

2017 yılına girdiğimiz şu günlerde gerek dövizin yükselişi gerekse müzakere sürecindeki belirsizlikler, ülke ekonomisini olumsuz etkiliyor. 2017 yılında bir çözüme ulaşılmazsa durumun daha kötü olacağını ifade eden Genç İş adamları Derneği (GİAD) Başkanı Cemal Gülercan, konuyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu.

"DÜNYA EKONOMİSİ BU YIL DAHA KÖTÜYE GİDECEK"

Dünyada ve ülkemizde yaşanan ekonomik krizin domino etkisi ile bu yıl daha da kötüye gideceğini ve bu konuda hükümetin, sivil toplum örgütleri ile istişare içinde olarak çeşitli önlemler alması gerektiğini düşündüklerini ifade eden Gülercan, "Ne yazık ki üzülerek belirtmek gerekirse Türk lirasındaki değer kaybı, yabacı para birimleri karşısında değer kaybetmeye, tabiri yerindeyse erimeye devam edecektir. Bunun yanında ekonomist arkadaşlara göre 2016'nın aralık ayında FED'in 25 baz puanlık faiz artışını gerçekleştirmesi ve içerisinde bulunduğumuz yılda ise 3 faiz artışında daha bulunabileceğini ima etmesi beraberinde paranın rotasını da çizmiş oldu" diye konuştu.

"TÜRK LİRASININ DEĞER KAYBINA ÖNLEM ALINMAMASI TÜM SEKTÖRLER İÇİN KABUS DEMEKTİR"

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak dövize müdahale edebilecek herhangi bir ekonomik güce ve politikaya sahip olmadığımızın altını çizen Gülercan, ancak bu durumun hem ülkedeki iş dünyasına hem de hane halkına etkilerinin çeşitli önlemler ile azaltılabileceğini düşündüğünü ifade etti.

Gülercan, aksi takdirde Türk lirasının değer kaybının başta ithalat işiyle uğraşan iş insanları olmak üzere neredeyse tüm sektörler için adeta bir kâbus haline dönüşeceğini ve ithal ürünlerde pahalılaşmaya, aynı zamanda istikrarsızlığa neden olacağını vurguladı.

Aynı durumun ülkede üretilen ürünler için de geçerli olduğunu söyleyen Gülercan, "Ne yazık ki daha önce birçok açıklamamızda belirttiğimiz gibi ülkemizde ürettiğimiz birçok ürünün ham maddesi yine yabancı ülkelerden döviz bazlı ithal ediliyor. Bu durum da ister istemez girdi maliyetlerinize yansıyıp hayatı pahalılaştırıyor" dedi.

"GÖRÜŞMELERDE OLUMLU SONUÇ ALINMASI, EKONOMİK AÇIDAN DA GÜZEL BİR ATILIM OLACAK"

Gülercan, "Sizin de Kıbrıs Postası olarak çok yakından takip ettiğiniz Kıbrıs konusundaki yoğun görüşmeler devam etmektedir" diyerek, temennilerinin bu görüşmelerin neticesinde ülke ve gelecek için olumlu sonuçların alınması olduğunu vurguladı.

"Yıllarca sürüncemede devam eden bu görüşmelerin bir an önce sağlıklı bir temelde sonuca varması ekonomik bir sivil toplum örgütü olan derneğimiz ve ülkemiz için çok ciddi önem arz etmektedir. Bizler iş insanları olarak görüşmelerde yaşanan gelişmeleri takip ederek kendimizi olası bir çözüme nasıl daha iyi adapte olunabilir konusunda sürekli hazırlamaya ve yaşanabilecek her türlü zorluklara karşı önlemlerimizi almaya devam etmemiz gerekmektedir" diyen Gülercan, şu an için görüşmelerin devam etmesinin ekonomide herhangi bir olumlu veya olumsuz hissedilebilen ciddi bir gelişmeye sebep olmadığını ifade etti.

"DAHA NET BİR TABLO İLE EKONOMİMİZ İYİYE GİDECEKTİR"

Görüşmelerin olumlu veya olumsuz, 2017 yılında bir sonuca varması durumunda gerek ülkedeki iş insanlarının gerekse dış yatırımcıların ortaya çıkacağını söyleyen Gülercan, "Daha net bir tablo ile ekonomimizin iyiye gideceğini gayet rahat söyleyebilirim çünkü ekonomiler için en büyük tehlike belirsizliktir ve yarım asırdır devam eden bu mesele, bir an önce bir çözüme kavuşturulmalıdır" şeklinde konuştu.

"İÇ SORUNLARIMIZ BİLE SİYASİLERİMİZ TARAFINDAN KIBRIS KONUSUNDAKİ BELİRSİZLİKLERE DAYATILMAKTADIR"

Tedbirlerin alınmaması durumunda ülke ekonomisinin 2017 yılında çok daha kötüye gideceğini belirten Gülercan, "Ülkemizin, bir an önce sağlam temeller üzerine kurulacak bir çözüme ihtiyacı vardır. Kıbrıs konusundaki bu çözümsüz yıllar, ülkemiz içerisinde birçok sorunu da beraberinde getirmektedir" diyerek, ülke içi sorunların bile siyasiler tarafından Kıbrıs konusundaki belirsizliklere dayatıldığını ifade etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.