EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 6 dak.

Güney Kıbrıs sistemik banka CEO'ları, bankacılık sektörü için sorunlar listesini açıkladılar

Güney Kıbrıs sistemik banka CEO'ları, bankacılık sektörü için sorunlar listesini açıkladılar

Güney Kıbrıs`ta üç sistemik banka yönetim kurulu başkanları, aşırı düzenlemeler ve çok sayıda banka varlığının, banka sistemlerinin karşı karşıya bulundukları zorluklardan bazıları olduğunu açıkladılar.

Yayın Tarihi: 26/04/17 16:57
okuma süresi: 6 dak.
Güney Kıbrıs sistemik banka CEO'ları, bankacılık sektörü için sorunlar listesini açıkladılar
A- A A+
Güney Kıbrıs`ta üç sistemik banka yönetim kurulu başkanları, aşırı düzenlemeler ve çok sayıda banka varlığının, banka sistemlerinin karşı karşıya bulundukları zorluklardan bazıları olduğunu açıkladılar.

Dün akşam, Kıbrıs Üniversitesi'nde bir konferansta konuşan, Kıbrıs Bankasından John Patrick Hourican, Kooperatif Merkez Bankasından Nicholas Hadjiyiannis ve Hellenic Bankasından Ioannis Matsis, Kıbrıs bankacılık sistemindeki zorluklar ve fırsatlardan söz ettiler.

Hourican konuşmasında, kriz öncesi, bankaların mükemmel bir şekilde çalıştığını düşünmenin yanlış olduğunu, takipteki kredilerle ilgili sorunların, 20 yıl öncesinde başladığını söyledi. Bugün, Kıbrıs bankasında takipteki kredilerin %50 dolayında olduğunu ve bankanın GSYİH`nın %22`sine denk gelen bir miktarı, takipteki krediler kategorisi dışına taşıdığını belirtti.

"Henüz çözemediğimiz bir sorumluluk sorunumuz var ve bir de, çözümünün yedinci çeyreğinde bulunan varlıklar sorunumuz var ve bu bilançolarda başarıya ulaştığımızı söyleyebilmek için, 10-12 çeyreğe daha ihtiyacımız olacağına inanıyoruz".

Hourican, aynı anda, banka sisteminin, yeniden yapılandırılmış, daha şeffaf, "aşırı düzenlenmiş" olmasına rağmen, varoluşsal bir tehditle karşı karşıya olduğunu ve bunun da sayısallaştırma olduğunu söyledi.

Hourican sözlerine devamla, Kıbrıs Bankasının, şimdi sadece, Kıbrıs ekonomisiyle "aşırı yoğun" olduğunu ve ekonominin iyi gitmesi durumunda, bankanın da iyi gittiğini vurguladı.

John Patrick Hourican, "aşırı ayarlar getirilmesinden" dolayı, küçük bankaların hayatta kalmakta zorluk çektiklerine dikkat çekerek, "banka yöneticilerinin bugün zaman harcadıkları ve evrensel olarak tüm Avro bölgesine konulan bir başka kanun da iyi bir yönetim uygulanması ve gelecek için iyi bir strateji oluşturmasıdır" dedi.

Kıbrıs Bankası CEO`su Kıbrıs`ta çok sayıda banka (overbanked) olduğunu ve zaman içinde, pazarda, konsolidasyonun teşvik edilmesi gerekeceğini dile getirdi.

Kooperatif Merkez Bankası CEO`su Nicholas Hadjiyiannis, banka sisteminde fırsatlar olduğundan söz etti.

Kooperatif Bankasının bugün, Avrupa Merkez Bankası tarafından düzenlenen ve denetlenen bir banka olduğunu ve Kıbrıs borsasına katılma yolunda ilerlediğini kaydetti.

Nicholas Hadjiyiannis, bankacılık sisteminde, takipteki krediler gibi sorunlar olduğunu açıkladı. Geçen yıl Bankanın, GSYİH`sı 17 trilyon olan bir ülkede, 90 günden geç kredileri 1,2 milyar avro düşürdüğünü, bunun yüksek bir rakam olduğunu, ancak, takipteki kredi oranlarına yansımadığını çünkü ekonominin düşük kaldıraçlı olduğunu vurguladı.

Hadjiyiannis devamla, "bütünsel planlar ve stratejiler, araçlar ve zaman gerekir ama bunu kazanabilmek için güvenilir olmamız gerekir ve bize güvenin arttığını söyleyebilirim ancak bankacılık sorunları için en önemli faktör ekonomidir. Ekonomimizi büyümektedir, olumlu göstergeler ve güvende artış görmekteyiz " diye konuştu.

"Aynı zamanda, Avro bölgesinin bir parçasıyız ve ne yazık ki Avrupa banka sisteminin zayıf yönleriyle yaşamalıyız" diyen Hadjiyiannis, örnek olarak, AMB`nın olumsuz faizlerine de değinerek, üç sistemik bankanın, - Kıbrıs, Hellenic ve Kooperatif bankalarının - birlikte 10 milyar avroya ulaşan bir likiteye sahip olduklarını açıkladı.

Hadjiyiannis, aynı zamanda, "iş modelini, ortakların değil, Avrupa Merkez Bankasının tanımladığını, bunun, bankaların farklı bir yöne doğru hareket edemeyecekleri için, bir noktada, finansal istikrar için ciddi bir tehdit oluşturabileceğini vurguladı.

Hadjiyiannis, yapısal reformlar için olanaklardan dolayı, Kıbrıs bankacılık sisteminde fırsatlar olduğunu söyledi.

Hellenic Bankası CEO`su İoannis Matsis, Yönetmelik sorunu üzerinde durarak çok cezalandırıcı ve orantılı olmadığını ve Avro bölgesinde küçük bankaların büyük bankalarla aynı yasaları göğüslediğini dile getirdi. Düzenlemelerin sürekli değiştiğini ve tahminler yapmak isteyen yatırımcılar için caydırıcı olduğunu vurguladı.

"Düzenlemelerin çok yüzü var. Bazıları iyidir ve disiplinli olmamızı gerektirmektedir. Kendi kendini düzenleme bir dereceye kadar çalışır ve kriz, daha çok şeye ihtiyacımız olduğunu gösterdi ancak düzenlemelerle gelen tuzaklar da var".

Matsis, düzenleme referanslarının kurum için artan bir maliyet oluşturduğuna ve rekabet karşıtı sorunlara değinerek, bazı bankaların Avrupa ve yerel düzenlemeleri uygulaması gerekirken bazılarının bunu yapmadığına dikkat çekti.

Kıbrıs`ta çok sayıda banka olduğunu ve bunun konsolidasyon için fırsatlar yarattığını, ama, AMB tarafından düzenlen bir bankanın, yerel Düzenleme Kurumu tarafından düzenlenen bir bankayı almak istediğinde, onu AMB düzenine sokmak için maliyetin çok yüksek olduğuna dikkat çekti.

Matsis, Kıbrıs ekonomisinin "konsantrasyon" olarak karakterize edildiğini ve bankaların bu "konsantrasyondan" yara almamalarını sağlama ihtiyacı duyduklarını söyledi.

Aynı anda, bunun bir rekabete neden olduğunu ve bunun sonucunda kredi verme kriterlerinde hafif bir gevşeme görüldüğünü belirterek, bunun hafife alınmaması gerektiğini, çünkü bundan önce bir krize neden olduğunu anımsattı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.