GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 6 dak.

Siyasi partiler Anastasiadis'e ateş püskürdü

Siyasi partiler Anastasiadis'e ateş püskürdü

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in dünkü görüşmesini değerlendiren Rum siyasi partileri müzakerelerde zorluklar göründüğünü, bu zorlukların11 Şubat 2014 tarihli ortak açıklamada belirlenen "sorunlu ve hatta olmayan müzakere zemininden kaynaklandığı" görüşünü ortaya koydular.

Yayın Tarihi: 01/04/14 13:07
okuma süresi: 6 dak.
Siyasi partiler Anastasiadis'e ateş püskürdü
A- A A+

Simerini "Sorun Zeminde... Partiler Ortak Açıklamadaki Müphemliğin Kıbrıs Türk Tarafını Cesaretlendirdiğini söylüyor" başlıklı haberinde DİSİ ve AKEL dışındaki Rum siyasi partilerinin, ortak açıklamaya ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiaidis'in politikasına ateş püskürdüğünü haber verdi.

Gazete, DİKO'nun Türk tarafına, istediği gibi öneri sunma olanağı veren "arka kapı/ sızma noktası"ndan söz ettiğini, EDEK'in ortak açıklamanın "konfederal oluşum" yolunu açtığını kaydederek, Ekologlar ve Vatandaşlar İttifakı'nın da aynı frekansta görüş belirttiğini yazdı.

DİKO: "ORTAK AÇIKLAMA TÜRK TARAFINA ARKA KAPI AÇTI"

Gazeteye göre, DİKO Basın Sözcüsü Hristiana Erotokritu dünkü görüşmenin gelişmelere yeni bir şey katmamış göründüğünü, aksine, DİKO'nun dile getirdiği korku ve endişeleri doğruladığını söyleyerek "Ortak açıklama mutabakatı, müzakereler için çok kötü bir zemin oldu ve Türk tarafı bu surette ezeli hedeflerini daha çok başardı" dedi.

Erotokritu "11 Şubat mutabakatının müphemlikler ve ikramlarla dolu maddeleri, müzakere masasına BM kararlarının hilafına, istediği gibi tezler koyması için Türk tarafına arka kapı/sızma noktası açtı" ifadesini kullandı.

EDEK: "TEK GERÇEK, ORTAK AÇIKLAMANIN KIBRIS CUMHURİYETİ'NİN KONFEDERAL OLUŞUMA DÖNÜŞMESİ YOLUNU AÇTIĞIDIR"

EDEK tarafından yayımlanan açıklamada Anastasiadis'in müphem, yapıcı olmayan belirsizlikler ve cömert ikramlar içeren bir ortak açıklamaya bağlandığı, şimdi de Eroğlu ile görüşmelerinde bunları düzeltmeye çalıştığı vurgulandı. Açıklamada özetle şu görüşler belirtildi:

"Başkan Anastasiadis'in en üst düzeyde olduğunu itiraf ettiği anlaşmadaki tek gerçek, bu ortak açıklamanın Kıbrıs Cumhuriyeti'nin bir konfederal oluşuma dönüşmesi yolunu açtığıdır. Kıbrıslı Rum müzakereci Andreas Mavroyannis'in dün söylediği gibi Türk tezleri aynı kaldığına göre müzakereler içeriksizdir, konusuzdur. Müzakerelerin gerçek mana taşıyabilmesi için Başkan'ın müzakerelerde Türk askerinin çekilmesini, yerleşiklerin gitmesini, v.b. açıkça ve öncelikle ortaya koyması gerekir."

EKOLOGLAR: "BİZİM İÇİN YEGÂNE İLERLEME İŞARETİ ASKERİN ÇEKİLMESİ, MAĞUSA'NIN İADESİ, SERBEST YERLEŞİM, V.B.'DİR"

Ekologlar ve Çevreciler Hareketi tarafından yapılan açıklamada, dünkü görüşmeden, müzakerelerde hiçbir ilerleme olmadığı sonucu çıktığı, iki taraf arasında, ilerleme olduğu düşünülecek safhaya gelene kadar çok mesafe bulunduğu belirtilerek şunlar eklendi:

"Buna rağmen bazıları Kıbrıs sorununu bir sonraki aşamaya, yani al-ver'e taşımakta acele ediyor. Biz tam olarak neyin konuşulduğu neyin konuşulmadığı konusunda Ulusal Konsey düzeyinde bilgilendirme istiyoruz. Türk tarafı ilerleme uğruna ilerleme görüntüsü vermeye çalışıyor. Bizim için yegâne ilerleme işareti Türk askerinin çekilmesi, Mağusa'nın iadesi, serbest yerleşim, v.b. olacak."

VATANDAŞLAR İTTİFAKI "MİLLİ DAVAMIZDA DAHA KÖTÜ MACERALARA SÜRÜKLENMEDEN ÖNCE ANASTASİADİS'İN ROTA DEĞİŞTİRECEĞİNİ UMUYOR, BEKLİYORUZ"

Vatandaşlar İttifakı, Anastasiadis'in, "Türkiye'nin gerçek hedef ve taleplerinin ne olduğunu anlayarak, ortak açıklamanın Kıbrıs sorununun çözüm çerçevesini ve ilkelerini belirlemediğini itiraf etmeye başladığını" savunarak özetle şunları ekledi:

"Anastasiadis'in açıklamalarından, Türk tarafının uzlaşmaz olmaya devam ettiği ve müzakere masasında malum aşırı ve tahrikkar taleplerini yinelediği anlaşılıyor. Türk uzlaşmazlığı bizi şaşırtmıyor. Bu şartlar altında Başkan Anastasiadis'in, milli davamızda çok daha kötü maceralara sürüklenmemizden önce derhal rota değiştireceğini umuyor ve bekliyoruz."

STİLİANİDİS: "TÜRK TARAFINI ÇERÇEVENİN İÇİNE GERİ GETİRECEĞİZ"

Rum Yönetimi Sözcüsü Hristos Stilianidis ise dün gece RİK'e, DİKO, EDEK ve Ekologların açıklamalarına cevap da verdiği açıklamasında, Anastasiadis hükümetinin muhalefet ile sürtüşmeye girmek istemediğini, müzakerelerin zemininin kötü olduğu argümanını da kabul etmediğini söyledi.

Dünkü görüşmede, ortak açıklamanın prosedürün devam etmesi için bir emniyet supabı olduğunun ispatlandığı görüşünü ortaya koyan Stilianidis özetle şunları söyledi:

"Bugün Başkan Anastasiadis ortak açıklamaya emniyet supabı olarak atıf yapabiliyor. Ortak açıklama Kıbrıs Rum tarafının perspektifi olmayan süratli bir prosedüre girmemesini güvence altına alıyor. Kıbrıs Rum tarafı çıkmaza girmemize müsaade etmeyecek, adım-adım olması gereken yere ulaşacağız. Kıbrıs Türk tarafı uzlaşılmış çerçeve dışında hareket ediyor olabilir ancak kendisini çerçevenin içine geri getireceğiz."

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.