GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 4 dak.

Talat: "Maraş bütünlüklü çözümün bir parçası"

Talat: "Maraş bütünlüklü çözümün bir parçası"

KKTC 2.Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, "Sigma" kanalına verdiği söyleşide, Maraş'ın güven yaratıcı önlemlerin değil, Kıbrıs sorununun bütünlüklü çözümün parçası olduğunu ifade etti.

Yayın Tarihi: 15/04/14 12:44
okuma süresi: 4 dak.
Talat: "Maraş bütünlüklü çözümün bir parçası"
A- A A+

Simerini gazetesine göre, Talat söyleşisi sırasında genel olarak Kıbrıs sorununa değinirken ELAM'ın kendisine yönelik suçlamalarına da yanıt verdi.

2.Cumhurbaşkanı Talat, ELAM'ın kendisine yönelik, 1974'teki Barış Harekatı sırasında Kıbrıslı Rumlar aleyhine suçlar işlediğine dair suçlamaları "gülünç" olarak nitelendirerek o dönemde Kıbrıs'ta bulunmadığını ifade etti.

Talat bir başka soru üzerine, ELAM'ın Limasol'daki saldırısının ardından, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in hemen kendisini aradığını, üzüntüsünü dile getirdiğini ve tüm gerekli tedbirleri alacağını söylediğini ifade etti.

Rum Kilisesi Başpiskoposu 2.Hrisostomos'un da kendisi ile iletişime geçtiğini belirten Talat, Kuzey'deki imajın, Başpiskopos'un, ELAM'a yakın olduğu ve işbirliği yaptığı şeklinde olduğunu ancak Başpiskopos'un telefonu ve olay sonrasındaki tavrının çok önemli ve farklı olduğunu söyledi.

Talat, Başpiskopos'un kendisini aradığını, mektup göndererek bu tür davranışları kınadığını dile getirdiğini ifade etti.

MÜZAKERELER

Talat, bir başka soru üzerine, müzakerelerin akıbetinden endişe duyduğunu; müzakerelerin, ilke olarak değerinin düşürüldüğünü ve liderlerin temsilcileri arasında yapılmaya başlandığını belirtti.

Müzakerelerin, hemen liderler düzeyine yükseltilmesi gerektiğini söyleyen Talat, bunun ön şart olduğunu aksi halde çözümün, imkansız değil ama, çok zor olacağını ifade etti

Talat, kendi şahsi fikrinin, yapılan yöntemin yanlış olduğu şeklinde olduğunu söyledi.

Ortak açıklama konusunda ise Talat, ortak açıklamanın çözüm için iyi bir zemin olduğunu ancak bu zeminin daha önce, kendisi ve Hristofyas'ın da belirlediği gibi, bir çok kez belirlendiğini söyledi.

Ortak açıklamanın iyi bir zemin olduğunu, bir şey hariç bu konuda herhangi bir sorunun bulunmadığını söyleyen Talat, hakemlik konusunun, bundan çıkarıldığını, şimdi olmasa bile, gelecekte buna gereksinim duyulacağını, bu nedenle, şimdiden bunun dışarıda bırakılmasının iyi bir fikir olmadığını düşündüğünü belirtti.

Talat, bir başka soru üzerine, Dimitris Hristofyas ile Kıbrıs sorununu çözemediklerini söylemelerinin doğru olmadığını; sonuca varmayı başaramadıklarını, zira (aralarındaki)müzakerelerin çok iyi gittiğini ve ilerlemeler sağladıklarını, ancak tamamlayamadıklarını, zamanın kendileri için yeterli olmadığını söyledi.

Çözümün, misyonu olduğunun herkes tarafından bilinmekte olduğunu söyleyen Talat, karşısında aynı taahhüde sahip bir lider olması halinde o zaman sonucun olumlu olacağını belirtti.

Talat, "eğer şu an Anastasiadis ile müzakere etseydim Kıbrıs sorununun çözümlenip çözümlenemeyeceğini söylemem mümkün değildi" ifadesini de kullandı.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.