GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 3 dak.

Neofitu: "İyi niyet, işbirliği için yeterli değil"

Neofitu: "İyi niyet, işbirliği için yeterli değil"

DİSİ Başkanı Averof Neofitu, iyi niyet ifadelerinin, adadaki iki taraf arasındaki işbirliği için yeterli olmadığını ve yapılan açıklamaların, taraflar arasındaki işbirliğini başlatacak şekilde eylemlere dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.

Yayın Tarihi: 16/04/14 11:09
okuma süresi: 3 dak.
Neofitu: "İyi niyet, işbirliği için yeterli değil"
A- A A+

Fileleftheros gazetesinin haberine göre, Kıbrıs'ta barış çalışmalarının 50'nci yılı münasebetiyle Finlandiya, İsveç ve Norveç büyükelçilikleri ile birlikte Lefkoşa ara bölgedeki Dayanışma Evi'nde düzenlenen "Birleşik Kıbrıs İçin Güven Oluşturma" temalı etkinlikte konuşan Neofitu, iki toplum arasındaki güveni ve işbirliğini inşa edecek bir dizi faaliyetten bahsetti ve bu faaliyetlerin; Ankara Protokolü'nün uygulanması, Türkiye'nin AB'ye üyelik başlıklarının açılması, Mağusa Limanı'nın AB'nin gözetimi altında açılması ve Maraş'ın "yasal sahiplerine" iadesi olduğunu kaydetti.

Habere göre Neofitu, çözüm için, çözümden önce, tarafları birleşik bir Kıbrıs'ın yaratacağı perspektiflerle ilgili ikna edecek somut faaliyetler gerektiğini belirtti.

Neofitu, Güven Yaratıcı Önlemler'in (GYÖ) diyalog ve belirli faaliyetlerle sınırlandırılmasının iyi bir şey olduğunu, fakat yeterli olmadığını ifade etti.

Kıbrıs sorunundaki son gelişmelerle ilgili olarak ise Neofitu, liderler tarafından yapılan ortak açıklamayı , çözüme götürecek olan müzakere prosedürünün temel çerçevesini yaratması açısından önemli bir ilerleme olarak nitelendirdi.
Neofitu, ortak açıklamayı takip eden tarama (Screening) faaliyetleri kapsamında, tarafların tezleri arasında, özellikle nihai sonucu belirleyecek olan önemli meselelerde, büyük görüş ayrılıkları bulunduğunun ortaya çıktığını söyledi.

Haberde, aynı etkinlikte, Başbakan ve Cumhuriyetçi Türk Partisi – Birleşik Güçler (CTP-BG) Başkanı Özkan Yorgancıoğlu'nun da konuşma yaptığı ve "Kıbrıs'ımızın geleceğini koruyabilmek için kuvvet gerektiğini" söylediği kaydedildi.

Gazeteye göre, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün Misyon Şefi Lisa Buttenheim da, etkinlikte yaptığı konuşmada "her iki tarafın da kendini aşması gerektiği" mesajını verdi.
Finlandiya, İsveç ve Norveç Büyükelçileri de, diyaloğun ileriye götürülmesi ve iki toplum arasında işbirliği yapılması gerekliliğine dikkat çekti.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.