GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 5 dak.

Delek - Avner'den ara çözüm konusunda sürpriz

Delek - Avner'den ara çözüm konusunda sürpriz

İsrail Delek-Avner şirketlerinin, Güney Kıbrıs'ın kendi doğalgazını çıkarana kadar ucuz elektrik üretimi için doğalgaz tedarik edeceği "ara çözüm" olarak adlandırılan prosedür için Rum Devlet Doğal Gaz İşletmesi (DEFA) tarafından açılan ihaleye teklif sunduğunu ve bunun sürpriz olarak nitelendirildiği belirtildi.

Yayın Tarihi: 16/04/14 12:12
okuma süresi: 5 dak.
Delek - Avner'den ara çözüm konusunda sürpriz
A- A A+

Fileleftheros gazetesi, Delek-Avner şirketlerinin sunduğu teklifte, ara çözümün, ya "Afrodit" ya da "Tamar" parselinden boru hattı aracılığıyla Vasiliko'ya direkt olarak götürülmesini önerdiğini yazdı.

Delek-Avner şirketlerinin, ilgili teklifi geçtiğimiz Pazartesi günü sunduğunu yazan gazete bu teklifin ayrıca ara çözüm konusunda teklif sunan diğer şirketlerde büyük sürpriz yarattığını belirtti.

Gazete ara çözüm konusunda teklif sunan toplam 4 şirketin isimlerine de yer verdi.

Habere göre başvuruda bulunan şirketler şöyle sıralandı: " Hollanda "Vitol" şirketi, C Gas(Cyprus Gas) ile Azerbaycan devlet şirketi SOKAR konsorsiyumu, Mitilianos(METKA aracılığıyla)
ile Motor Oil konsorsiyumu ve Delek-Avner şirketi".

Hollanda Vitol şirketinin, Vasiliko'daki VTTI akar yakıt terminalinin esas hissedarlarından biri olduğuna dikkati çeken gazete Vitol şirketinin bir önceki ara çözüm ihalesine katıldığını ve ikinci sırada yer aldığını da anımsattı.

Gazete Vitol şirketinin, akar yakıt terminalinin bir bölümü olarak, ara çözüm için gerekli olacak alt yapının bir kısmına da sahip olmasının avantaj olarak addedildiğini yazdı.

LAKKOTRİPİS

Fileleftheros gazetesine göre Rum Enerji, Ticaret ve Sanayi Bakanı Yorgos Lakkotripis, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile birlikte gittiği Abu Dabi'de, yaptığı açıklamada, Hükümet'in, hidrokarbon yataklarının değerlendirilmesine yönelik planlamalar konusunda ortaya koyduğu zaman takvimlerinin içinde bulunduğunu söyledi.

Reuters haber ajansının, İsrail'in hidrokarbon yataklarına ilişkin planlarını değiştirdiğine yönelik haberini yorumlaması istenen Lakkotripis, İsrail'in Münhasır Ekonomik Bölgesi'nde faaliyet gösteren konsorsiyumların seçeneklerinin ezelden beridir bilinmekte olduğunu ve geçtiğimiz hafta bu konuda, Meclis'te temsili bulunan partileri bilgilendirdiğini ifade etti.

Lakkotripis bu seçeneklerin, dört tane olduğunu, bunlardan birinin, Güney Kıbrıs'ta kara terminali, ikincisinin yüzer doğal gaz sıvılaştırma tesisi, üçüncüsünün Mısır'a yönelik boru hattı, dördüncüsünün ise Türkiye'ye yönelik boru hattı olduğunu söyledi.

Güney Kıbrıs'ın, 12.parselde faaliyet gösteren konsorsiyumla (Noble şirketi) yaptığı görüşmelerin sürdüğünü ifade eden Lakkotripis, bu görüşmelerin yoğunlaştırıldığını ve doğal gaz sıvılaştırma terminaline ilişkin anlaşmayı umut ettiklerini belirtti.

SİLİKİOTİS

Rum eski Enerji Bakanı Neoklis Silikiotis ise konu hakkında yaptığı açıklamada, AKEL'in, Hükümet'in durgunluğunun, planlarını ileriye götürmek için durumları başka tercihlere itmek isteyenlere meydan bıraktığı konusunda daha önce uyarıda bulunduğunu söyledi.

Silikitois, Hükümetin stratejik planları hayata geçirmediği sürece, gerek İsrail'de doğal gaz çıkarma hakkına sahip şirketler gerekse kendi "MEB'"i içerisinde hakka sahip şirketlerin ikinci bir düşünce içerisine girdiğini ifade etti.

PARTİLERDEN AÇIKLAMA

Politis gazetesi, Reuters'in, İsrail'in Güney Kıbrıs'a yönelik planlarını alaşağı ettiğine ilişkin haberinin, "ateşler yaktığını" belirterek partilerin konu hakkındaki açıklamalarına yer verdi.

Habere göre KS EDEK yaptığı açıklamada Reuters'in haberinin geçerli olması halinde bunların oldukça endişe verici gelişmeler olduğunu ifade etti.

KS EDEK gelişmelerin, Reuters'in yazdıkları gibi gerçekleşmesi durumunda sadece enerji planlarının alaşağı edilmeyeceğini aynı zamanda "doğal gaz sadece çözümle" şeklinde şantajları da mümkün kılacağını belirtti.

Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi ise açıklamasında ortaya çıkan gecikmelerin ve bilindik Türk diplomasisinin, İsrail'in komşu ülkelerle flört etmesine neden olduğunu ifade etti.

NOBLE ŞİRKETİ'NDE YENİ LİDERLİK

Politis gazetesi, Noble Energy CEO'su Charles Davidson'un 1 Mayıs itibarıyla emekliye ayrılacağını ve yerine David Stover'in atanacağını yazdı.

Gazete söz konusu açıklamanın Noble şirketi tarafından yapıldığını da belirtti.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.