GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 3 dak.

KKTC'de Arkeolojik Araştırmalar konulu iki toplumlu atölye çalışması

KKTC'de Arkeolojik Araştırmalar konulu iki toplumlu atölye çalışması

ABD'nin KKTC'de arkeolojik araştırma konulu iki toplumlu atölye çalışması ve seminer düzenleme önerisinin Rum Arkeoloji Dairesi'ni alarma geçirdiği bildirildi.

Yayın Tarihi: 17/04/14 14:51
okuma süresi: 3 dak.
KKTC'de Arkeolojik Araştırmalar konulu iki toplumlu atölye çalışması
A- A A+

Fileleftheros "Lahey Sözleşmesi Hilafına Metotlamalar... İşgal Bölgelerinde Arkeolojik Araştırma Konulu İki Toplumlu Atölye Çalışması Kotarıyorlar" başlıklı Brüksel çıkışlı haberinde, ABD'nin planladığı iki toplumlu atölye çalışmasının Lahey Sözleşmesi'nin ruhuna aykırı olduğunu iddia etti.

"Cyprus American Archaeological Research Institute" Müdürü Andrew McCarthy'in ABD Büyükelçisi John Koenig ile görüştüğü, Koenig'in KKTC'de arkeolojik araştırma konulu iki toplumlu bir çalışma önerisi yaptığı ve bu öneriyi Rum Arkeoloji Dairesi'ne bildirdiği kaydedildi.

Haber, şöyle devam etti:?"Fikir babasının düşüncesine göre Kıbrıs'ın işgal altındaki bölgesinde araştırmanın yasaklanmasının sonucu olarak dengesiz bir görüntü yaratıldı ve bu görüntünün, Amerikalı profesörlerin de davet edileceği iki toplumlu atölye aracılığıyla düzeltilmesi isteniyor. Arkeoloji Dairesi'ne ayrıca Amerikan Büyükelçi'nin, bu atölye çalışmasının yaz veya en geç sonbaharda gerçekleştirilmesini önerdiği de aktarıldı.

Bu olgular Arkeoloji Dairesi'ni telaşlandırdı çünkü Lahey Sözleşmesi işgal altındaki bölgede araştırmaları yasak tayin ediyor. Bu da Kıbrıs sorunun olası bir çözümünden önce ilgili atölye çalışması ve seminerin konusuyla ilgili soru işaretleri yaratıyor.

Gazetemiz Büyükelçi John Koenig'in iki toplumlu seminer önerisinin ileri götürülmesi konusunu ABD Büyükelçiliği'ne sordu. Bu çabanın hedefinin ne olduğunu, Amerikan Büyükelçi'nin, bu hareketin Lahey Sözleşmesi'nin ruhuna uygun olmadığını bilip bilmediğini öğrenmek istedik. ABD Büyükelçiliği sözcüsü bize 'tek bildiğim, Cyprus American Archaeological Research Institute'ün önerisi olduğu ve halen öneri aşamasında bulunduğudur' dedi. Bütün bu çabanın, çözüm sonrası kültürel mirasın korunması kapsamında olduğunu saptadık.

Arkeoloji Dairesi'ne Cyprus American Archaelolgical Research Institute Müdürü tarafından yapılan bilgilendirmeden direkt ortaya çıktığı üzere öneri doğrudan Amerikan Büyükelçi tarafından yapıldı ve büyükelçi iki toplumlu atölye çalışmasının en geç sonbaharda yapılmasını istiyor."

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.