GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 9 dak.

TMK'ya başvurularla ilgili yasa değişikliğine tepki

TMK'ya başvurularla ilgili yasa değişikliğine tepki

Taşınmaz Mal Komisyonu'na (TMK) Kıbrıslı Türklerin, Güney'de bıraktığı mallarla bugün KKTC'de tasarruf ettikleri malları takas etmek maksadıyla başvuru yapabilmelerine olanak tanıyan yasa değişikliği, Rum tarafında büyük tepkiyle karşılandı.

Yayın Tarihi: 24/04/14 12:27
okuma süresi: 9 dak.
TMK'ya başvurularla ilgili yasa değişikliğine tepki
A- A A+

Haravgi "Mülkiyette De Tahrikler... Kıbrıs Türk Liderliğinin Sözleri ve İşleri Arasında Mesafe" başlığıyla manşete çektiği haberinde, Kıbrıs Türk tarafının, daha özlü görüşmeler başlamadan, toprağın çözümü hedefi ile Kıbrıs sorununun en önemli başlıklarından biri olan Mülkiyette yeni oldubittiler yaratmaya çalıştığını iddia etti.

AKEL: "MÜZAKERELERDEKİ ORTAMI ZEHYİRLEYEN, KINANMASI GEREKEN BİR HAREKET"

Gazeteye göre, AKEL, KKTC devletinin Kıbrıslı Türklere, Güney'deki mallarını KKTC'de tasarruf ettikleri mallarla takas maksadıyla TMK'ya başvurma hakkı tanımasını kınayarak "Bu hareket sadece müzakerelerdeki ortamı zehirlemekle kalmıyor, Kıbrıs Türk liderliğinin sözleri ve işleri arasındaki mesafeyi de ortaya koyuyor" iddiasında bulundu.

Habere göre, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun "bir yandan çözüm ister göründüğünü ancak öte yandan özlü müzakerelere günler kala yaptığı açıklamaları ve faaliyetlerinin istediğini söylediği çözüme katkı koymadığını" savundu. Kiprianu, Eroğlu'nun TC kökenli KKTC vatandaşlarıyla ilgili sözlerini "hayal kırıcı, kışkırtıcı ve kabul edilemez" bulduğunu açıkladı ve Cumhurbaşkanı'nı "etki yaratma oyunları yerine müzakerelere odaklanmaya" çağırdı.

Gazete "Mülkiyetle İlgili Nahoş Gelişme... Mal Mübadelesine Aracılık Edecek Sözde Tazminat Komisyonu'nun Şartlarında Değişiklik" başlığıyla iç sayfasında detaylandırdığı haberinde, Dışişleri Bakanı Özdil Nami tarafından açıklanan, Kıbrıslı Türklerin de Taşınmaz Mal Komisyonu'na başvurabilmesinin önünü açacak yasal düzenlemeyle ilgili bilgileri kısaca okurlarına aktardı, özetle şöyle devam etti:

"Bu, Kıbrıs Türk tarafının, kınanması gereken ve Kıbrıs sorununun çözümüne hiç yardımcı olmayan bir hareketidir. Ancak aynı zamanda Kıbrıs sorununa uzlaşı çözümünün gereği yeniden gündeme geliyor çünkü zaman çözümün aleyhine işliyor ve toprağa ilişkin yeni oldubittiler yaratıyor.

Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis bu nahoş gelişmeyi yorumlarken meselenin araştırılacağını ve ona göre tepki konulacağını söyledi.

YASA DEĞİŞİKLİĞİ "KIBRIS TÜRK MALLARI VASİLİĞİ YASASINI DA ŞAİBEYE SOKUYOR"

Bu arada özgür bölgelerdeki Kıbrıs Türk malları için sözde Tazminat Komisyonu'na başvurular, Kıbrıslı Türklerin kişisel haklarının korunması gerektiğinden, Kıbrıs Türk malları ile takas yapılamayacağını öngören Kıbrıs Türk Malları Vasiliği yasasını da şaibeye sokuyor.

Avukat Ahilleas Dimitriadis'e, Tazminat Komisyonu üzerinden tanınan bu yeni hak konusunda görüşünü sorduğumuzda 'Eylemsizlik olumsuz sonuçlar yapar. Halk, Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler gerek işgal altındaki gerek özgür bölgelerdeki mallarını, mallarını takas etme şahsi haklarına sahip olarak ellerine alıyorlar, bu da tartışılması ve cevaplar bulunması gereken birçok ikilem yaratıyor' dedi.

Bu arada, Kıbrıslı Rumların sözde Tazminat Komisyonu'na başvurularını caydırma yöntemlerini incelemek üzere Ulusal Konsey çerçevesinde kurulan partilerarası komite tarafından alınan kararlar, halen çeşitli bakanlıklar tarafından incelenmeyi bekliyor. Maalesef siyasi karar alma süreci, ekonomik maliyet nedeniyle ilerlemiyor."

AHİLLEAS DİMİTRİADİS: "VASİLİK TAKAS KABUL ETMEZ"

Alithia "Vasilik Takasları Kabul Etmez... Hukukçu Ahilleas Dimitriadis İşgal Bölgelerindeki Makamların Kıbrıslı Türklere Taşınmaz Mal Komisyonu'na Başvurma Hakkı Verme Niyetini Yorumladı" başlıklı haberinde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) Türkiye aleyhine sonuçlanan Titina Loizidu davasının avukatı Ahilleas Dimitriadis'in görüşlerini öne çıkardı.

Gazeteye göre, Rum İçişleri Bakanlığı bünyesindeki "Kıbrıs Türk Malları Vasiliği"nin tutumunun değişmez olduğunu, yani, Kıbrıslı Rumlar ile Kıbrıslı Türkler arasındaki mal takası işlemlerini kabul etmediğini söyleyen Dimitriadis, TMK'ya başvurularla ilgili söz konusu yasal değişikliği görmediğini, konudan, basında yer aldığı kadarıyla haberdar olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Bu hareket, işgal bölgelerindeki Kıbrıs Rum mallarıyla takas maksadıyla Taşınmaz Mal Komisyonu'nun kontrolü altındaki mülk havuzunu büyütmek için yapılmış görünüyor.

Örneğin Limasol Kalesi yakınında malı olan bir Kıbrıslı Türk, işgal bölgelerindeki eş değerdeki bir Kıbrıs Rum malı ile takas yapabilecek. Bunun paralelinde özgür bölgelerde kendisine Vasilik tarafından verilen Kıbrıs Türk malı tasarruf etmekte olan bir Kıbrıslı Rum, işgal bölgelerindeki kendi malını takas ederek bu Kıbrıs Türk malını tasarrufunda bulundurmaya devam edebilecek. Kıbrıs sorununa çözüm bulunursa, bu mal tasarrufumdadır diyebilecek.

İşgal bölgelerindeki mallarını, Kıbrıslı Türklerin özgür bölgelerde bulunan ancak kendilerinin (Rum) tasarrufunda bulunmayan mallarıyla takas edecek Kıbrıslı Rumların durumu daha da karmaşıktır.

İki temel soru vardır. Kıbrıslı Rum bu takası yapmak istiyor mu? Cevap 'evet' ise o zaman bunu başarmak için Komisyon'a gidebilecek. Peki, bu takas yapılırsa hükümet bu işlemi Kıbrıs Türk Malları Vasiliği aracılığıyla tanıyacak mı? Cevap 'hayır' gibi görünüyor çünkü Vasilik bu işlemlere rıza göstermez. Vasiliğin kararları doğal olarak yargı önünde değerlendirilebilir.

Özgür bölgelerdeki Kıbrıs Türk malları 400 bin dönüm olarak tahmin ediliyor, işgal bölgelerindeki Kıbrıs Rum malları ise 1 milyon 300 bin dönümdür.

Diğer bir soru da, Vasilik bunca yıl Kıbrıs Türk mallarını doğru mu yönettiği yoksa Vasilik aracılığıyla büyük bir yeme-içme mi yapıldığıdır."

Gazete devamla, Rum Meclis (ve EDEK) Başkanı Yannakis Omiru'nun, TMK'ya başvurularla ilgili yasada yapılan ve Cumhuriyet Meclisi'nin onayına sunulacak olan değişikliği yorumlarken "Kıbrıs sorununun toprak açısından çözümünü veya meseleye daha net bakacak olursak, 1974 oldubittileri temelinde çözümünü hedefliyor" dediğini yazdı.

Gazeteye göre, Omiru devamla "Türk hükümeti tarafından Avrupa Konseyi'ne sunulan belgede Karpaz sakinleri, taşınmaz mallarının miras kalması ve taşınmaz mal devirleri açısından yabancı uyruklu addediliyorlar" dedi.

AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis, TMK'ya başvurularla ilgili yapılmak istenen söz konusu yasal değişikliği "bir oldubitti daha yaratma çabası" ve "kışkırtıcı" diye niteledi ve AKEL'in, müzakerelerin sıfırdan değil kaldığı yerden başlaması gerektiği tezinin haklılığını gösterdiğini söyledi.

Fileleftheros, Rum yönetiminin, KKTC devletinin Kıbrıslı Türklerin Güney'de bıraktıkları mallarla bugün KKTC'de tasarruf ettikleri malları takas etmek maksadıyla Taşınmaz Mal Komisyonu'na (TMK) başvuru yapabilmeleri için yasal değişiklik yapmasından endişe duyduğuna dikkat çekerek, Rum Dışişleri Bakanı'nın bu konudaki açıklamasına yer verdi.

Gazete, Kasulidis'in "hükümet, işgal rejiminin mülkiyet konusunda yarattığı konuyu inceleyecek. Şu ana kadar tam bir bilgi edinemedik, konu incelenecek" sözlerini okurlarına aktardı.

Alithia ve diğer gazeteler, Rum Bakanlar Kurulu'nun, değeri 200 bin Euro'nun üzerindeki gayrı menkullerle ilgili istimlâk kararlarının Bakanlar Kurulu tarafından alınması yönündeki İçişleri Bakanlığı önerisini onayladığını yazdı.

Gazete bu kararın, Rum yönetimi tarafından daha önce istimlâk edilmiş ancak istimlâk edildiği maksatla kullanılmamış araziler konusunda birçok sorun yaşanan, Rum resmi hizmet araçlarının mahkeme kararıyla haczedildiği bir dönemde alındığına dikkat çekti.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.