GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 3 dak.

Rum siyasi partiler Barış Harekatı'nı kınadı

Rum siyasi partiler Barış Harekatı'nı kınadı

Rum siyasi partiler, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 40'ıncı yıldönümünü kınayan mesajlar yayımladılar.

Yayın Tarihi: 20/07/14 08:30
okuma süresi: 3 dak.
Rum siyasi partiler Barış Harekatı'nı kınadı
A- A A+

Fileleftheros ve diğer gazeteler, Rum siyasilerin açıklamalarının yanı sıra yapılan anma törenlerine de yer verdiler.

Habere göre DİSİ yaptığı açıklamada, "işgal" olarak nitelendirdikleri Barış Harekatı'nı kınadı ve "Türkiye'nin, iç çatışma ve sadece birkaç gün süren anayasal düzensizliği bahane olarak kullanarak Ada'nın bir bölümünü ele geçirmek ve bunu, Türk devleti uzantısına dönüştürmek için uzun zaman hazırladığı planlamaları hayata geçirdiğini" iddia etti.

KS EDEK açıklamasında, 20 Temmuz 1974 Barış Harekatı'nı kınayarak, "Türkiye'nin işlediği suçun bugüne kadar sürmeye davam ettiğini" ileri sürdü.

EVRO.KO ise, "Türk askerinin barbar ve cezai işgalini kınadıklarını" kaydetti, "yarı işgal altında olsa bile yarı işgal bir ülkede bugün özgür yaşamaları için savaşanları" andı.

Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi ise, bu yılki yıldönümünün "çifte şekilde" ağır olduğunu, çünkü Kıbrıs sorununa adil ve yaşayabilir bir çözüm bulunmasına çok yakın olunmadığını, müzakereler içinde 40 yıl geçtiğini, ayrıca ülkenin şu anda yeni bir felaketle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Öte yandan Alithia gazetesine göre, AKEL yaptığı açıklamada, parti olarak kendilerinin, bağımsız, özgür ve askersiz bir Kıbrıs vizyonu ve perspektifine yönelik inançlarını, isteklerini ve faaliyetlerini her şeyin önüne ortaya koyduklarını belirtti.

AKEL açıklamasında ayrıca, "Kıbrıs'ın aynı mahallelerinde yeniden birlikte yaşamak için Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar arasında yeniden yakınlaşma ve dostluğun sağlanmasına ilişkin mücadeleden" de bahsetti.

ANMA ETKİNLİKLERİ

Bu arada Fileleftheros gazetesi, 1974 yılında ölenlerin anılması amacıyla dün Malunda'daki "Sotiriu Stavrianoku" kışlasında, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Yunanistan Meclis Başkan Yardımcısı Marias Kolia Tsaruha'nın da hazır bulunduğu bir anma töreni düzenlendiğini yazdı.

Habere göre, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis etkinliğin ardından ELDİK kayıpları ve ölüleri anıtına çelenk koyarken, 1974'te Kıbrıs'ta savaşan Yunanlılara ya da yakınlarına da anı plaketi verdi.

Gazete törende, 1974 yılında ELDİK Komutan Yardımcısı olan emekli Tuğgeneral Panayiotis Stavrulopulos'un da yer aldığını yazdı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.