GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 5 dak.

Catherine Ashton'un Sözcüsü Fileleftheros'a yazılı açıklama yaptı

Catherine Ashton'un Sözcüsü Fileleftheros'a yazılı açıklama yaptı

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'un sözcüsü Maja Kocijancic'in, AB'nin adada uluslararası hukukun öznesi olarak yalnızca "Kıbrıs Cumhuriyeti'ni" tanıdığını söylediği haber verildi.

Yayın Tarihi: 20/07/14 12:39
okuma süresi: 5 dak.
Catherine Ashton'un Sözcüsü Fileleftheros'a yazılı açıklama yaptı
A- A A+

Ashton'un sözcüsünün, Rum Yönetimi için kullandığı "fonksiyonsuz" ifadesinden ötürü Ankara'yı eleştirmekten kaçındığını yazan Fileleftheros gazetesi, yukarıdaki başlıklarla yayımladığı haberinde, Komisyon'un "bütün bunların Kıbrıs sorununun ivedi bir şekilde çözülmesi gerektiğine gönderme yapmakta olduğunu belirttiğini" iletti.

Brüksel'in, Ankara'nın, kısa zaman önce gerçekleştirilen AB-Türkiye Ortaklık Konseyi toplantısında Rum Yönetimi'ni "fonksiyonsuz" olarak nitelendirmesi meselesinde "zayıf bir yaklaşım" benimsediğini yazan gazete, Brüksel'in "Lefkoşa'yı kısmen koruduğu, Türkiye'ye ise dokunmadığı" yorumunda bulundu.

Ashton'un sözcüsünün Fileleftheros'a yazılı bir açıklama yaptığını ifade eden gazete, Kocijancic'in kısaca şunları söylediğini yazdı:

"AB'nin, 21 Eylül 2005 açıklaması da dahil olmak üzere, birçok durumda ifade edilen bilindik görüşünü yineliyoruz. Şöyle ki, Kıbrıs Cumhuriyeti 1 Mayıs 2004 tarihinde AB üyesi olmuştur ve AB'nin bütün üye devletleri, adada uluslararası hukuk öznesi olarak yalnızca Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanımaktadır. Bütün bunlar, bir kez daha Kıbrıs sorununda kapsamlı bir çözüme varılmasının acil ihtiyaç olduğunu vurgulamaktadır."

Ashton'un sözcüsünün bu açıklamayla birlikte "Lefkoşa'ya minimum koruma sağladığını", aynı zamanda "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin AB üyesi olduğunu ve adada uluslararası olarak tanınmış tek devlet olduğunu anımsattığını" kaydeden gazete, bununla birlikte Ashton'un sözcüsünün gazetenin kendisine yönelttiği sorulara rağmen, Türkiye'nin ileri sürülen kışkırtıcı tavrı konusunda görüş belirtmekten ve Ankara'yı eleştirmekten özenle kaçındığını ileri sürdü.

Ashton'un sözcüsünün bu hususta, bütün bunların Kıbrıs sorununun çözümünün ne kadar ivedi olduğuna işaret ettiğini anımsattığını yazan gazete, Brüksel'in "Türkiye'nin Kıbrıs sorununun varlığı bahanesini kullanarak, AB'de ve üye devletlere paşalar gibi davranmaya hakkı olduğunu düşündüğü izlenimi yaratmakta olduğunu" belirtti.

Gazeteye göre Kocijancic, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı da olan Catherine Ashton'un, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis'in, Ankara'nın Rum Yönetimi için kullandığı "fonksiyonsuz" ifadesi hakkında kendilerine gönderdiği mektubu aldıklarını da doğruladı.

Haberinin devamında Kasulidis'in gönderdiği mektubun içeriğini de yayımlayan gazete, Kasulidis'in mektupta "Ankara'nın bu eşi benzeri görülmemiş tavrına müsamaha gösterilemeyeceği gibi, bunun yanıtsız da bırakılamayacağına değindiğini" anımsattı.

Gazeteye göre Kasulidis mektubunda, Rum Yönetiminin, "toplantından önce Türkiye'nin yapacağı açıklama ile ilgili yazılı metnin AB-Türkiye Ortaklık Konseyinin önünde olmaması halinde; Ortaklık Konseyi toplantılarının yapılmasını kabul etmeyeceğine dair görüşünü" de anımsattı.

"TOP BİR SONRAKİ YÜKSEK TEMSİLCİDE"

Gazete yukarıdaki ara başlıkla yayımladığı haberinde ise, elindeki bilgilere dayanarak, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'un, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis'in kendisinin gündemine getirdiği konuya çözüm getirmek için "yanıp tutuşmadığı" yorumunda da bulundu.

Aynı bilgilerin, Ashton'un görev süresinin önümüzdeki Ekim ayı sonunda bitecek olması, aynı zamanda başlayan yaz tatili yüzünden, Ashton'un Kasulidis'e yanıt vereceği; ancak konuyu ele alacak olan kişinin muhtemelen Ashton'un halefi olacağı yönünde olduğunu kaydeden gazete, öte yandan "AB'den güvenilir bir kaynağın" bir sonraki AB-Türkiye Ortaklık Konseyi toplantısının önümüzdeki Mayıs ayında yapılacağını ve bundan dolayı da kimsenin acelesi olmadığını söylediğini ekledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.