GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 3 dak.

Takis hacıdimitriu ile söyleşi

Takis hacıdimitriu ile söyleşi

Kültürel Miras Teknik Komitesi Kıbrıslı Rum Üyesi Takis Hacidimitriu, teknik komitenin çalışmalarının yanı sıra Kıbrıs sorununa değindi.

Yayın Tarihi: 20/07/14 12:49
okuma süresi: 3 dak.
Takis hacıdimitriu ile söyleşi
A- A A+

Fileleftheros gazetesinde yer alan söyleşisinde Kültürel Miras Teknik Komitesi Kıbrıslı Rum Üyesi Takis Hacıdimitriu, Kültürel Miras Teknik Komitesi'nin, "bölünmüş haldeyken yıkılanları birlikte kurtarma" şeklinde toplu olarak hizmet verdiğini söyledi.

Çalışmalarının sancılı olduğunu, zira tahribatın geride bıraktığı yıkım ile ilgili olduğunu söyleyen Hacıdimitriu ancak çatışma ortamının yerine işbirliği ruhunu koymayı başardıklarını, bunun sonucunda 20 çalışmanın ya tamamlandığını, ya da çalışmalarının gelişim halinde olduğunu ifade etti.

Hacıdimitriu, 900'u aşkın eserin yer aldığı listeden, 500 kadarının incelendiğini, 140 tanesi için ön çalışma yapıldığını ve eserin arkeolojik açıdan önemi ile yıkım tehlikesine ilişkin olarak 40 tanesinin seçildiğini söyledi.

"Kranidiotis Ödülü'"ne ilişkin bir soru üzerine Hacıdimitiru, ödülün öncü nitelikte olduğunu zira komitenin tüm üyelerine, Kıbrıslı Türklere ve Kıbrıslı Rumlara verildiğini ifade ederken gerek komitenin çalışmalarının tanınması, gerekse bu ödülün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis tarafından alınmasının da onur verici olduğunu söyledi.

Teknik Komitenin Kıbrıslı Türk üyelerinin de ödül almasına bazı tepkiler gösterilmesine ilişkin bir soru üzerine ise Hacıdimitriu, ortak amacı kültürel mirasın korunması olan Teknik Komite'nin tek ve birleşik olduğunu belirtti.

Hacıdimitriu, buna bağlı olarak Kıbrıslı Türk meslektaşlarıyla birlikte işbirliği yapılması ve yürünmesi gerektiğinin altını çizerek, komitenin tüm üyelerinin ödüle dahil edilmesinin doğru olduğunu söyledi.

Kıbrıs sorunu hakkında Hacıdimitriu, Kıbrıs sorununun, 40 yıl daha uzatılmasının mümkün olmadığını ifade etti.

Müzakereler konusunda neler hissettiği şeklindeki bir soru üzerine ise Hacıdimitriu, sadece basında yer alanları değerlendirdiği zaman kötümser olduğunu ancak müzakerelerin şu anda farklı koşullar altında yapılmakta olduğunu da belirtti.

Hidrokarbon varlığının Kıbrıs sorununun çözüm sürecini etkileyip etkilemeyeceği sorusu üzerine Hacıdimitriu, bölgedeki hidrokarbon varlığının, Orta Doğu'da ve Ukrayna'da büyük krizlerin olduğu bir döneme rastlandığını söyledi.

Levantin havzasında alternatif enerji kaynaklarının aranmasının, bölgede, Avrupa'da ve dünyada, yeni karşılıklı bağımlılık koşulları yarattığını söyleyen Hacıdimitiru, elbette ki Kıbrıs gelişmelerini de etkileyecek olan bu durum çerçevesinde Güney Kıbrıs'ın merkezi bir role sahip olduğunu ifade etti.

Hacıdimitriu söyleşisi sırasında, Teknik Komite'nin kimlerden oluştuğu, Komite'nin karşılaştığı sorunlar ve çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.