GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 10 dak.

Anastasiadis, birlik ve beraberlik mesajı gönderdi

Anastasiadis, birlik ve beraberlik mesajı gönderdi

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in, dün akşam Rum Başkanlık binası bahçesinde, tüm siyasi dinamiklerin katılımıyla düzenlenen Barış Harekatı'nı kınama etkinliğinde birlik ve mücadele mesajı gönderdiği belirtildi.

Yayın Tarihi: 21/07/14 13:28
okuma süresi: 10 dak.
Anastasiadis, birlik ve beraberlik mesajı gönderdi
A- A A+

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, 20 Temmuz Barış Harekatı'nın yıldönümünü kınamak amacıyla düzenlenen ortak "anti işgal" etkinliğinin yıllardan sonra herkesin katılmasıyla ilk olduğuna da dikkati çekti.

Habere göre, etkinliğin esas konuşmacısı olan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Türk tarafına, yurt dışına ve yurt içine mesajlar gönderdi.

Anastasiadis "Bizi, anti işgal mücadelesi birleştiriyor. Hiç kimse vatanseverlik tekeline sahip değildir. Hepimiz, Kıbrıs halkının ve ülkenin yeniden birleşmesine ve bağımsızlığına neden olacak yaşayabilir bir çözüm hedefine sahibiz. Bizi, geri dönüş özlemi birleştiriyor" şeklinde konuştu.

Kıbrıs sorunun çözüm çabalarına değinen Anastasiadis, Kıbrıs Rum tarafının, insan haklarına saygı duyacak, "Kıbrıs Cumhuriyeti" halkını oluşturan toplumlara ve tüm halka hizmet edecek bir çözüm bulunması amacıyla yıllardır samimi bir şekilde çaba sarf ettiğini söyledi.

Türk tarafının, "uç talepler ve olumsuz tavrıyla" anlaşma sağlanmasını mümkün kılmadığını ileri süren Anastasiadis, Türk tarafının "olumsuz tavrının", karşı karşıya kaldıkları sorunun özü olduğunu da iddia etti.

Anastasiadis, arzu ettikleri çözümün, Kıbrıslı Türklerin siyasi özgürlüklerini kısıtlamayacağını ve insan haklarından mahrum etmeyeceğini, arzu ettikleri şeyin, Kıbrıslı Rumların insan ve siyasi haklarına saygı duyulması olduğunu söyledi.

Anastasiadis konuşmasında ayrıca çözümün, uluslararası anlaşmalar, insan haklarına ilişkin koşullar, uluslararası hukuk, AB normlarıyla bağdaşması, çözümün ayrıca bir hukuk devletine yol açması gerektiğini ifade etti.

Çözümün, Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararlarında belirlendiği gibi siyasi eşitliğe dayalı iki bölgeli, iki toplumlu federasyon çerçevesinde olacağını belirten Anastasiadis, gerek dışa gerekse içe dönük gönderdiği mesajda "uluslararası anlaşmaları ve bildirileri ret etmediklerini bunun aksine Doruk Anlaşmaları, 8 Temmuz Anlaşması'na bağlı tutarlı ve inançlı olduklarını, aynısını diğer taraftan da istediklerini söyledi.

AB'ye yönelik olarak ise Anastasiadis, AB'nin, desteğini ve dayanışmasını arzuladıklarını belirtti.

Anastasiadis, Türk tarafında yönelik olarak, müdahil oldukları diyalogda, karşılıklı saygının olmasını istediklerini, karşılıklı saygının da, üzerinde anlaşmaya varılanlara saygı duyulmasından başladığını söyledi.

Anastasiadis ayrıca 11 Şubat 2014 tarihli ortak açıklamanın, AB normlarının "Kıbrıs Cumhuriyeti"nin tüm hükümranlığında hayata geçirilmesi gerektiğini içerdiğini, bununla birlikte çözümün, tek egemenlik, tek uluslararası temsiliyet ve tek vatandaşlığı garanti altına alması gerektiğini ifade etti.

Anastasiadis konuşmasında birlik mesajı da gönderdi.

ANASTASİADİS'TEN TÜRKİYE'YE MESAJ

Alithia gazetesine göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, dün Yunan Askeri Mezarlığı'nda düzenlenen anma töreninden sonra yaptığı açıklamada KKTC'ye ziyaret gerçekleştiren TC Cumhurbaşkanı

Anastasiadis açıklamasında ayrıca Kıbrıs sorununun çözümünün, Kıbrıs halkının bütününün çıkarına olduğunu herkesin anlaması gerektiğini belirterek "40 yıllık işgalin fazla olduğunu" savundu.

Yeni nesiller için açılacak perspektifler, geleceklerinin garanti altına alınmasından bahseden Anastasiadis, bugüne kadar bunu kabul etmeyi ret edenlerin-ki Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafından olan bazı kişileri kast ediyorum-olumlu düşünmesi zamanının geldiğini söyledi.

Ankara'nın rolünden de bahseden Anastasiadis, Kuzey'i elinde bulunduran Türkiye'nin özlü ve aktif şekilde müdahil olmasını istediklerini ifade etti.

Habere göre Yunanistan'ın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Vasilis Papayoannu ise aynı etkinlik çerçevesinde yaptığı açıklamada Yunanistan ve Güney Kıbrıs'ın, Türk "işgalinin" sonlandırılmasına ilişkin ortak mücadelesinin kararlılıkla süreceğini belirtti.

ANASTASİADİS TAŞTAN YAPILAN "KIBRIS CUMHURİYETİ" SİMGESİNİN AÇILIŞINI YAPTI

Alithia gazetesi bir başka haberinde ise Rum Başkanlık binasında dün akşam düzenlenen "anti işgal" etkinliği çerçevesinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in, Başkanlık binasının ön cephesine yaptırılan "Kıbrıs Cumhuriyeti"nin simgesinin taştan olan prototipinin açılışını da gerçekleştirdiğini yazdı.

Habere göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anasatasiadis, bu binanın, tarihi, demokrasiyi ve kültürü simgelediğini ifade etti.

AYİN DÜZENLENDİ

Alithia gazetesi, 1974 yılında hayatını kaybedenlerin anılması amacıyla "Panayias Faneromenis" Kilisesi'nde Rum Kilisesi Başpiskoposu II.Hrisostomos tarafından yönetilen bir ayinin gerçekleştirildiğini yazdı.

Habere göre ayine, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Meclis Başkanı Yannakis Omiru, parti başkanları ve temsilcilerinin yanı sıra Yunanistan Meclis Başkan Yardımcısı Maria Kollia-Tsaruha da katıldı.

Yunanistan Meclis Başkan Yardımcısı Maria Kollia-Tsaruha yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın, her zaman için Güney Kıbrıs ve halkının yanında olduğunu söyledi.

Kollia-Tsaruha ayrıca Ada'nın yeniden birleşmesi ve Rum halkının çözüm çabalarının tamamlanmasına yönelik kararlarına da saygı duyduklarını belirtti.

Alithia gazetesine göre ayinde konuşan Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis, uluslararası topluma, AB'ye ve diğer güçlü devletlere, Türkiye'nin BM kararlarını uygulaması zamanının geldiği konusunda nüfuzlarını kullanma çağrısında bulundu.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in çözüm çabalarına değinen Fokaidis, Anastasiadis'in uluslararası ilgiyi harekete geçirdiğini ve de jeopolitik değişikliklerin yarattığı yeni olanakları değerlendirdiğini ifade etti.

Fokaidis, herkesin çözüm için ortaklaşa mücadele etmesi gerektiğini de söyledi.

BAŞPİSKOPOS II.HRİSOSTOMOS

Alithia gazetesi bir başka haberinde Rum Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos, Rum Kayıp Yakınları Komitesi'nin düzenlediği etkinliğinde yaptığı konuşmada "eğer Türkiye, Kıbrıs'ı, bir Türk devleti yapacağını sanıyorsa bunu unutsun" ifadesini kullandığını yazdı.

Habere göre Başpiskopos II.Hrisostomos, herhangi bir "Kıbrıs" elinin böyle bir anlaşma imzalamasının söz konusu olmadığını söyledi.

Türkiye'nin, iki devlete dair gerçeklerden söz etmeyi sonlandırması gerektiğini savunan Hrisostomos, Türkiye'nin ayrıca hayatta kalanlar ve ölenlere ilişkin tüm verileri de vermesinde yarar bulunduğunu ileri sürdü.

Hrisostomos, kendilerinden hiç kimsenin, "işgalin" gerçeklerini kabul etmesinin mümkün olmadığını, Türkiye'nin, eğer gerçekten çözüm istiyorsa bu mesajı alması gerektiğini savundu.

Simerini gazetesine göre Baf Metropoliti Yeorgios bir etkinlikte yaptığı konuşmada, müzakerelere karşı olduğunu ve Kıbrıs sorununun çözümünün aranmasında rota değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Baf Metropoliti açıklamasında, yıllardır sürdürülen müzakereler çerçevesinde Türklerin tüm taleplerinin herhangi bir sonuca varmaksızın, aşamalı olarak kabul edildiğini savundu.

DİĞER SİYASİLERİN AÇIKLAMALARI

Simerini gazetesine göre Rum Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Marios Dimitriadis, Dillirga bölgesindeki bir kilisede düzenlenen ayin sonrasında yaptığı açıklamada Kıbrıs'ın yeniden birleşmesi mesajı verdi.

Dimitiriadis, "Kıbrıs'ın, AB'deki tek yarı işgal atındaki ülke" olduğunu söyledi.

Fileleftheros gazetesine göre AKEL Avrupa Parlamentosu üyesi Neoklis Silikiotis, katıldığı bir anma etkinliğinde yaptığı konuşmada, Kıbrıs sorununda, enerji konusundaki rollerinin yükselmesine bağlı olarak uluslararası unsurun gösterdiği ilgi çerçevesinde müzakere masasına, ilkelere bağlı olarak gitmeleri gerektiğini ifade etti.

Silikiotis, BM ve özellikle AB'den, anlaşmalardan doğan yükümlülüklerini yerine getirmesi ve çözüm konusunda yapıcı bir tavır sergilemesi için Türkiye'ye yönelik baskı yapmasını beklediklerini söyledi.

Fileleftheros gazetesi bir başka haberinde partilerin ve gençlik örgütlerinin Barış Harekatı'nı kınayan açıklamalarına yer verdi.

Habere göre DİKO açıklamasında, 40 yılın ardından trajedinin, ders çıkarmalara dönüştürülemediğini belirtti.

DİKO açıklamasında Rum tarafının tavizci tavrının ve sürmekte olan tavizlerin, Türk "uzlaşmazlığını" kırmak yerine yoğunlaştırdığını söyledi.

Rum Çevreciler ise yaptığı açıklamada, TC Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün KKTC ziyaretini yorumlayarak, Türkiye tarafından gösterilen iyi niyetten bahsedenlerin, iki devletin ortaklığı olan Türklerin net niyetlerini duyması gerektiğini belirtti.

DİSİ gençlik kolları yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununa bütünlüklü çözüm bulunması çabalarının daha yoğun devam etmesi gerektiğini ifade etti.

EDEK gençli kolları ise Rum tarafının, halkı bölen, "işgal oldu bittilerini, Türkiye'nin bölücü planlarını" yasallaştıran çözümleri kabul etmesinin mümkün olmadığını belirtti.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.