GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 7 dak.

"Ekonomide bile büyük anlaşmazlık var"

"Ekonomide bile büyük anlaşmazlık var"

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in bugünkü görüşmesi Rum basınına, "ya usul veya çöküş kararının çıkacağı kritik görüşme" olarak yansıdı.

Yayın Tarihi: 24/07/14 11:15
okuma süresi: 7 dak.
"Ekonomide bile büyük anlaşmazlık var"
A- A A+

Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay ve Rum müzakereci Andreas Mavroyannis'in, Kıbrıs Türk tarafının bütün başlıklara ilişkin önerilerini sunduğu dünkü görüşmesinin ardından Rum Başkanlık Köşkü'nde, bugünkü liderler görüşmesi için hazırlık toplantısı yapıldığı haber verildi.

Simerini "Usul veya Çöküşle İlgili Karar... Müzakerelerin 'Yarını' Görüntüsü Önünde Kritik Eroğlu-Anastasiadis Görüşmesi" başlıklı haberinde bugünkü görüşmenin tek hedefinin, müzakere sürecinin üçüncü aşamasına, al-ver aşamasına geçmesi yolunu açmak olduğunu ancak müzakerecilerin dünkü görüşmesinde Türk tarafının sunduğu tezlerin, ilk bakışta, 11 Şubat Ortak Açıklaması'nın dışında göründüğünü" savundu.

MÜZAKERECİLER GÖRÜŞMESİNİN ARDINDAN BUGÜNKÜ LİDERLER GÖRÜŞMESİ İÇİN KÖŞK'TE HAZIRLIK TOPLANTISI YAPILDI

Köşk'teki toplantıda, müzakerecilerin dünkü görüşmesi ışığı altında cereyan eden gelişmelerle ilgili bilgilendirme yapıldığına işaret eden gazete edindiği bilgilere dayanarak Köşk'teki toplantıda, Kıbrıs Türk tarafının tezlerinin değişmediği ve Kıbrıs sorununun bütün yönlerinde tezlerini yazılı sunmalarının tek amacının, müzakere sürecinin al-ver aşamasına geçmesi olduğu ortak görüşüne varıldığını yazdı.

Habere göre Anastasiadis hükümetinden bir kaynak Kıbrıs Türk tarafının dün sunduğu tezlerin, Rum yönetiminin; al-ver aracılığıyla ya tezlerini güvence altına almak için "tezler arasındaki uçurumu büyütmek" veya KKTC'yi siyasi açıdan yükseltmekle ilgili "B planını yürürlüğe koymak için müzakereleri çıkmaza sürüklemek" istediği korkularını doğruladığını öne sürdü.

Özersay ve Mavroyannis'in dünkü görüşmesinde Ekonomi, Güvenlik ve Garantiler, Federal Hükümet ve Federal Eyaletler arasındaki ilişkiler, bağımsız yetkililer ile Federal hükümet arasındaki ilişkiler konularının ele alındığına işaret eden gazete devamla şunları yazdı:

"Edindiğimiz bilgilere göre yukarıda sıralanan konuların görüşülmesi sırasında, Kıbrıs sorununun kritik başlıklarında iki tarafı ayıran uçurum birçok kez saptandı. Türk müzakereci garantilerin devamında ısrar etti ve bu konuda, Filistin-İsrail örneğinde, diğer ülkelerin ihtilaflarıyla talihsiz bir paralellik kurdu.

"EKONOMİDE BİLE BÜYÜK ANLAŞMAZLIK VAR"

Ekonomi konusunda bile büyük anlaşmazlık var. Gazetemizin edindiği bilgilere göre Türk tarafı, daha önce birçok kez dile getirildiği üzere, federal hükümetin gelirlerinin oluşturucu eyaletlere nüfus oranına göre sabit paylaştırılması, Kıbrıs Rum tarafı ise gelir paylaşımının, her bir toplumun Federal Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Gayrı Safi Milli Hasılası'na (GSHM) katkısı oranında olması tezinde ısrar ediyor."

Politis "Liderler Bugün Muhtemel Güven Yaratıcı Önlemleri ve Usulü Görüşüyor" başlıklı haberinde, dünkü müzakereciler görüşmesinden sonra artık, bütün konularda bütün tezlerin sunulduğunu ancak Rum tarafının, Türk tarafınca "toprak" konusunda sunulan önerilerin içeriğini inceleyip özlü görüşme yapılmak üzere bugünkü liderler görüşmesi hakkını saklı tuttuğunu yazdı.

Gazete bugünkü görüşmede müzakerelerin usulü ve iki taraf arasındaki yakınlaşmalarla ilgili üç yönlü (görüş birlikleri, görüş birliğine yakın olanlar ve anlaşmazlıklar) belge oluşturulması ihtimali ile sınır noktalarında mayın temizleme veya Lefkoşa'nın her iki tarafında da turistik otobüs seferleri gibi –en azından küçük ölçekli- muhtemel GYÖ'lerin görüşüleceğini yazdı.

Her iki tarafın da dünkü görüşmenin en azından gerekçeyi kurtaracak bir sonuç olmadan tamamlanmasını istemediğine işaret eden gazete, özetle şöyle devam etti:

"Kıbrıs Türk tarafının kapsamlı öneri sunmaktan kaçındığı başlıklardan biri olan 'toprak' ile ilgili öneri (sunuldu) özet olmasına ve alışılagelmiş Kıbrıs Türk önerisi olmamasına karşın Rum tarafınca inceleniyor.

Edindiğimiz bilgilere göre iki tarafın, ikinci aşamanın tamamlandığını ilan edip edemeyeceği bugünkü liderler görüşmesi sırasında ortaya çıkacak. Kıbrıs Türk tarafı, dün sunulan ancak Rum tarafının inceleme hakkını saklı tuttuğu önerilerle, Derviş Eroğlu'nun Anastasiadis'le bir önceki görüşmesi sırasında verdiği sözü tutmuş kabul ediyor.

Dünkü görüşmede iki tarafın Anastasiadis ve Eroğlu'nun Kayıp Şahısları Araştırma Komitesi'nin laboratuvarına sabah 09.00'da yapacağı ortak ziyareti takip edecek ortak açıklama üzerinde mutabakat da sağlanmaya çalışıldı. Rum tarafı, muhtemel açıklama çerçevesinde, Kuzey'deki askeri bölgelerin Kayıp Şahısları Araştırma Komitesi'ne açılması gereğine ilişkin ifade de yer almasını istedi.

Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis'in dün KİPE'ye (Rum Haber Ajansı) yaptığı açıklamada iki tarafın Kıbrıs sorununun bugüne kadar belge sunulmamış yönleriyle ilgili belge sunduklarını söyledi. Alışılageldiği gibi Kudret Özersay Kıbrıs Türk medyasına daha çok detay verdi ve toprak ayarlamalarıyla ilgili belge sunduğunu ancak belgenin harita ve oran içermediğini söyledi."

Fileleftheros da haberini "Müzakerelerdeki Sahne Netleşiyor... Eroğlu-Anastasiadis Görüşmesi Müzakerelerin Gidişatı Açısından Belirleyici... Kıbrıs Türk Tarafı Güvenlik Konseyi'nin Garantilerini Reddediyor" başlık ve spotlarıyla aktardı.

Gazeteye göre BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs'taki Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim Güvenlik Konseyi'ni bilgilendirmeden önce bugünkü liderler görüşmesinden çıkacak sonucu bekleyecek. Buttenheim'in Güvenlik Konseyi'nde yapacağı bilgilendirmenin önümüzdeki hafta başlarında olacağı kaydedildi.

Gazete devamla Kıbrıslı Türk Müzakereci'nin dünkü açıklamasının satır başlarını okurlarına aktardı.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.