GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 4 dak.

TC Cumhurbaşkanı Gül'ün KKTC ziyaretini "Şikayet ettiler"

TC Cumhurbaşkanı Gül'ün KKTC ziyaretini "Şikayet ettiler"

Rum Avrupa Milletvekili Eleni Theoharus TC Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı nedeniyle KKTC'ye gerçekleştirdiği ziyareti AB'ye "şikâyet etti".

Yayın Tarihi: 24/07/14 12:00
okuma süresi: 4 dak.
TC Cumhurbaşkanı Gül'ün KKTC ziyaretini "Şikayet ettiler"
A- A A+

Fileleftheros'un haberine göre Theoharus şikayet mektuplarını Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Sculz, Konsey Başkanı Herman Van Rompuy ve Avrupa Konseyi eski ve yeni başkanları Jose Manouel Barroso ve Jean Claude Juncker'e ve AB'nin genişlemeden sorumlu komiseri Stefan Füle'ye gönderdi.

Türkiye'yi "Kıbrıs'ı istila ve işgal etmekle" suçlayan ve bu durumun " AB üyelik başlıklarının açılıp kapanmasına ilişkin bütün ümitleri söndürdüğünü" iddia eden Theoharus Türkiye'nin 23 Haziran 2014 tarihli Katılım Konseyi çerçevesinde Güney Kıbrıs'ı fonksiyonsuz diye nitelediği bir belge sunduğunu da hatırlattı.

LİLLİKAS "TÜRKİYE MASAYA OTURTULMALI, KIBRISLI TÜRKLERLE ÇÖZÜMÜN SADECE KENDİ HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİNİ SAĞLAYACAK YÖNLERİ GÖRÜŞÜLMELİ"

Aynı gazete "Müzakerelerin Oluşumu ve Niteliğinde Değişiklik Öneriyor" başlıklı haberinde ise Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas'ın, Barış Harekâtı'nın 40'ıncı yıldönümü nedeniyle dün akşam "Ay Kasiano"da (Okullar Bölgesi) partisi tarafından düzenlenen "kınama" etkinliğinde yaptığı konuşmaya yer verdi.

Gazeteye göre "Müzakerelerin oluşumunu ve niteliğini değiştirmek istiyoruz" diyen Lillikas Kıbrıs Türk tarafı ile çözümün "Kıbrıslı Türklerin hak ve özgürlüklerini tesis edecek yönlerinin" müzakere edilmesi, eşzamanlı ve paralel olarak Türkiye'yi, "askeri ve TC kökenlileri geri çekmek ve garantileri ortadan kaldırmak için müzakere masasına oturmak zorunda bırakma" talebini ortaya koydu.

Türkiye'nin masaya ancak, reddetmesi halinde büyük bedel ödeyeceğini bilirse oturacağı görüşünü savunan Lillikas rota değiştirilmesi ve çözüm yolunu açabilecek talepkar stratejiyi bu nedenle istediklerini söyledi.

Lillikas Vatandaşlar İttifakı olarak iki bölgeli iki toplumlu federasyonu istememelerinin nedenini "çünkü böyle bir federasyon örtülü taksime sürükleyecek, serbest yerleşim, mülk edinme haklarını, demokratik seçme ve seçilme haklarını etnik köken temelinde kısıtlayacak" diyerek açıkladı.

Gazete haberine, Vatandaşlar İttifakı tarafından dün gece gerçekleştirilen meşaleli yürüyüşü yansıtan bir de fotoğraf ekledi.

AKEL'DEN ULUSLARARASI DESTEK SEFERBERLİĞİ

Fileleftheros "AKEL Dayanışma Seferberliği Başlattı" başlıklı haberinde ise AKEL'in Barış Harekâtı'nın yıldönümü dolayısıyla uluslararası çapta bir seferberlik başlattığını yazdı ve bu kapsamda hazırladığı Rum halkı ile dayanışma belgesini 37 komünist, işçi ve ilerici partisine imzalattığını yazdı.

Gazeteye göre Kıbrıs sorununa iki bölgeli iki toplumlu, Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararlarında belirtildiği şekliyle siyasi eşitliği olan bir federasyon çözümüne ve "Kıbrıs'taki gayrı meşruluğun ortadan kaldırılması" talep edilen belgeye Almanya, Finandiya, Lüksemburg, Fransa, Danimarka, Avusturya, Yunanistan, ABD, Rusya ve İtalya da dahil 40 ülkeden komünist partiler imza koydu.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.