GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 7 dak.

Buttenheim, Anastasiadis ile biraraya geldi

Buttenheim, Anastasiadis ile biraraya geldi

BM'nin müzakereler sürecini kolaylaştıracak fikirleri taraflarla ele almaya başlaması çerçevesinde BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim'in dün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile bir araya geldiği belirtildi.

Yayın Tarihi: 31/07/14 13:24
okuma süresi: 7 dak.
Buttenheim, Anastasiadis ile biraraya geldi
A- A A+

Fileleftheros gazetesi, görüşmeyle ilgili haberi, "Fikirlerle Sürece Kan-BM, Sonucun Var Olması İçin Eylül Ayında Yeniden Başlangıç İstiyor" başlığıyla verdi.

Buttenheim'in muhataplarına, sürecin Eylül ayında başlamasıyla ileriye dönük adımların nasıl atılabileceği konusunu vurguladığını yazan gazete, görüşmeler sürecinde "bugüne kadar ileriye yönelik adımların atılmadığı, bunun aksine geriye gidişin bulunduğu ve sürecin çıkmazla flört ettiği" yorumunda bulundu.

Gazete, Türk tarafının, Kıbrıs sorununa ilişkin beşli konferans aracılığıyla referanduma neden olacak adımları tasvir eden bir yol haritasının belirlenmesinde ısrarlı olduğunu yazdı.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in ise, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile gerçekleştirdiği son görüşmede de sunduğu iki alternatif öneriye atıfta bulunduğunu yazan gazete, bunlardan bir tanesinin, bugüne kadar ortaya çıkan tüm görüş birliklerinin kaydedilmesi, ikincisinin ise 11 Şubat tarihinden beri olan görüş birliklerinin kaydedilmesi olduğunu belirtti.

Gazete, Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun, 24 Temmuz'daki görüşmede bu iki alternatif öneriyi ret ettiğini yazdı.

BM'nin, Eylül ayındaki görüşmeye, sürecin yeniden başlangıcı niteliğini kazandırmak istediğini yazan gazete, bunun şu ana kadar başarılamadığını zira "Türk tarafının uç ve maksimalist tezler ortaya koyduğunu" savundu.

Habere göre, Buttenheim, Anastasiadis ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından, metodoloji konusunda var olan engellerin aşılması için somut önerilerin ele alınıp alınmadığı şeklindeki bir soruya, "bunun için çalışıyoruz" yanıtını verdi.

Bazı fikirlere sahip olduklarını ve bunları iki tarafla ele aldıklarını belirten Buttenheim, önlerinde bir aranın olacağını ve bu düşünceleri paylaşacaklarını ifade etti.

Konunun, iki liderin anlaşmaya varması olduğunu ifade eden Buttenheim, 2 Eylül'deki görüşmenin iyi bir görüşme olmasını umut ettiklerini söyledi. Buttenheim, müzakerecilerin bir sonraki görüşmesinin 26 Ağustos'ta gerçekleştirileceğini anımsatarak, Özersay ve Mavroyannis ile temas halinde olacaklarını söyledi.

Tarafların, bir sonraki aşamaya geçmeye ne zaman hazır olacaklarına ilişkin bir soru üzerine, Buttenheim, tarihin bulunmadığını, bunu öngörmesinin mümkün olmadığını ancak uygun zaman geldiği zaman bunun gerçekleşmesini arzuladıklarını ifade etti.

Buttenheim dün Anastasiadis ile gerçekleştirdiği görüşmeyi, yaz tatili ve Ada'dan ayrılması ışığında yapılan ve Şubat ayından bugüne gerçekleştirilen sürece ilişkin iyi bir görüşme olarak nitelendirdi.
Buttenheim, Anastasiadis ile BM Barış Gücü'nün adadaki görev süresi konusunu da ele aldıklarını ifade etti.

Haberi "BM, İki Lideri Yakına Getirmeye Çalışıyor-Lisa Gidip Geliyor" başlığıyla veren Politis gazetesi, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim'in, şu anda sürece ilişkin var olan uçurumun aşılabilmesi çabası çerçevesinde, son günlerde, iki tarafla ikili görüşmelerde bulunduğunu yazdı.

Gazete, Buttenheim'in dün Anastasiadis ile bir araya geldiğini; benzer bir görüşmenin, liderlerin sonuç vermeyen görüşmesinden bir gün sonra Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile de yaptığını anımsattı.

Gazete, BM'nin, "en azından metodolojiye ilişkin olarak iki tarafın ileriki adımlarda şimdiye kadar olan görüş birliklerinin listelenmesinde anlaşmaya varabileceğini" ve "sorunun, iki taraf arasındaki güven eksikliğine ve her toplumun iç siyaset gereksinimlerine dayandığına" inanmış göründüğünü yazdı.

Buttenheim ile Anastasiadis'in görüşme haberini, Alithia gazetesi "BM, İleriki Adımları Hazırlıyor", Simerini gazetesi "BM Fikirleri İnceliyor", Haravgi gazetesi ise "Müzakerelerde Engellerin Aşılması İçin Fikirler" başlığıyla aktardı.

UNFICYP RAPORU ONAYLANDI

Politis gazetesi ve diğer gazeteler, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün (UNFICYP) görev süresinin altı ay uzatmasına ilişkin 2168 sayılı kararın oybirliğiyle onaylanması haberine de yer verdi.

Politis, Kıbrıs sorunundaki temel ilkelerin yeniden teyit edildiği raporda, Kıbrıs sorununa ilişkin gelişmelerde güven yaratıcı önlemlerde ve kayıplara ilişkin paragraflarda daha fazla dengeli ifadenin bulunduğunu yazdı.

Gazete, rapora dayanarak, Güvenlik Konseyi üyelerinin, müzakerelerin yeniden başlamasını,11 Şubat ortak açıklamasını ve müzakerecilerin Ankara ve Atina'ya yönelik çapraz ziyaretlerini memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Her iki tarafın da, çözümlenemeyen konulara ilişkin özlü müzakerelerin yoğunlaştırılması konusunda cesaretlendirilmesi gereğine vurgu yapılan raporda, statükonun uzatılmasının da mümkün olmadığına yer verildiğini belirten gazete, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un, yakın gelecekte özel temsilci ataması konusunda Güvenlik Konseyi üyeleri tarafından cesaretlendirildiğini yazdı.

Fileleftheros gazetesi, "UNFICYP Raporu Dengeli" başlıklı haberinde, BM Güvenlik Konseyi'nin, UNFICYP'in görev süresini uzatan rapor onaylaması haberine yer verdi.

Güvenlik Konseyi beş daimi üye ve genel kurul arasındaki rapor taslağına ilişkin görüşmelerin, diğer zamanlardaki görüşmelere göre daha kısa olduğunu yazan gazete, "Türkiye'nin Pakistan ve Azarbaycan gibi yakın müttefiklerinin yokluğunun, Ankara'nın, Kıbrıs Rum tarafının daha ileri iyileştirme için sarf ettiği çabalara karşılık olarak ortaya koyduğu uç görüşlerin konmamasına yardımcı olduğunu" ileri sürdü.

Gazete, İngiltere'nin ilk başta ortaya koyduğu ve olumlu olarak nitelendirilen taslağın, Kıbrıs Rum temsilciliğinin ve Güney Kıbrıs'ın dostlarının müdahalelerinin ardından diplomatik kaynaklar tarafından oldukça olumlu olarak nitelendirildiğini belirtti.

ŞİLLURİS AVRUPAİ ÇÖZÜMDEN BAHSETTİ

Politis gazetesine göre EVRO.KO Başkanı Dimitris Şilluris, Kıbrıs sorununun çözümünün, AB kuralları ve normlarına uyması gerektiğini söyledi.

Şilluris, Türk tarafı gerçekten çözüm istiyorsa ve uluslararası toplum doğru çözüme odaklanıyorsa, bunun Avrupa ilkeleri, değerleri ve normlarını da içermesi gerektiğini belirtti.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.