GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 8 dak.

Kıbrıs sorununda sahne değişiyor

Kıbrıs sorununda sahne değişiyor

Kıbrıs sorununda, Eylül ayında hareketliliğin beklenmesiyle birlikte, "sahnenin" değişeceğinden bahsedildi.

Yayın Tarihi: 31/08/14 10:35
okuma süresi: 8 dak.
Kıbrıs sorununda sahne değişiyor
A- A A+

Alithia gazetesi "Kıbrıs Sorununun Sahnesi Değişiyor" başlıklı haberinde Eylül ayı içerisinde Kıbrıs sorununda bir takım hareketliliğin beklendiğini ve tüm tarafların bunu bildiğini yazdı.

Tüm tarafların ayrıca müzakerelerin bugün yapıldığı şekliyle hiçbir yere götürmeyeceğini, çok iyi bildiğini yazan gazete BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un, bu nedenden dolayı, Kıbrıs sorununda özel danışman atanmasına karar verdiğini belirtti.

Gazete Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in, Eylül ayında, BM Genel Kurul toplantısı için gideceği New York'ta yapacağı temasların da önemli olduğuna dikkati çekti.

LİDERLER GÖRÜŞMESİ ERTELENDİ

Gazete aynı haberinin içerisinde, BM'nin, Kıbrıs'taki iki toplum lideri Derviş Eroğlu ve Nikos Anastasiadis arasında 2 Eylül'de yapılacak olan görüşmenin, ertelenmesini talep ettiğini ve bu konuda geçtiğimiz Cuma akşamı açıklama yaptığını yazdı.

Gazete yapılan açıklamaya dayanarak, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'in 5-8 Eylül tarihlerinde Ada'ya geleceğini, Eide'in liderler ve liderlerin müzakere gruplarıyla görüşeceğini belirtti.

Habere göre BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, BM Genel Sekreteri Ban ve BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim da dahil olmak üzere BM'nin üst düzey yetkilileriyle istişarelerde bulunmak için 2-4 Eylül tarihlerinde ise New York'ta bulunacak.

Gazete yine BM'nin açıklamasına dayanarak Eide'in, Eylül ayı içerisinde uygun bir tarihte görüşmeleri için liderlerle istişarelerde bulunacağını yazdı.

Haravgi gazetesi bilgilere atıfta bulunarak Kıbrıs Rum tarafının, BM'nin liderlere görüşmesinin ertelenmesi talebine olumlu yanıt verdiğini belirtti.

Öte yandan Fileleftheros gazetesi "BM ve Kıbrıs Sorunu Ayı-Eylül Ayı Müzakere Sürecine İlişkin olarak Belirleyici Olarak Değerlendiriliyor" başlıklı haberinde, Kıbrıs sorununa ilişkin olarak Eylül ayının, gayri resmi olarak BM ayı olarak yerleştiğini, ancak bunun sadece BM Genel Kurulu çalışmaları için değil, bu çerçevede yapılacak temaslardan kaynaklandığını belirtti.

Diplomatik kaynakların, gelecek ayın, Eylül'ün, Kıbrıs sorunundaki müzakereler süreci açısından belirleyici olacağına dikkati çektiklerini belirten gazete aynı kaynakların ayrıca, Ada'daki iki tarafın, "gevşek federasyona" varıp varmayacaklarının veya olayların sonunun "ayrı yollara" gitmelerine neden olup olmayacağının büyük ölçüde ortaya çıkacağına atıfta bulunduklarını yazdı.

Habere göre diplomatik bir kaynak, Kıbrıs sorununa ilgi duyan tarafların, BM Genel Kurul çalışmaları çerçevesinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'ın TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan veya TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile(Türkiye'yi kimin temsil edeceğine bağlı olarak), "rastgele kısa bir görüşme(sohbet)" gerçekleştirmesi hazırlığında bulunmalarının ihtimal dışı olmadığını ifade etti.

Politis gazetesi, liderler görüşmesinin ertelenmesine bağlı olarak, Kıbrıslı Türk müzakereci Kudret Özersay ve Rum müzakereci Andreas Mavroyannis'in 26 Ağustos tarihindeki görüşmesi sonrasında, liderlerin (2 Eylül Salı günü)görüşecek bir şeye sahip olmadığının net olduğunu ancak Kıbrıs Türk tarafının bunun gerçekleştirilmesinde ısrar ettiğini savundu.

EİDE'NİN AMACI VE ROLÜ

Gazete BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide'in amacının, müzakerelerdeki çıkmazı kıracak yöntemi bulmak, müzakerelerdeki ikinci aşamanın tamamlanması ve üçüncü aşamaya geçilmesini sağlamak olduğunu belirtti.

Habere göre diplomatik kaynaklar, Eide'in rolünün, sadece gidip-gelme ve müzakerelerde bitmeyen diyaloglarla sınırlı kalmayacağını, bilgilendirileceği, dinleyeceğini ve durumların daha hızlı ilerlemesi için fikirler hazırlayacağını belirttiler.

TC CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN'IN KKTC'YE YARIN YAPACAĞI ZİYARET

Alithia gazetesi "Büyük Pazartesi" başlıklı haberinde TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın KKTC'ye yarın yapacağı ziyarete değindi.

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, KKTC'de yarın yapacağı ziyaretin ve de Kıbrıs sorununa ilişkin olarak söyleyeceklerinin, Kıbrıs sorunundaki müzakerelerin akıbeti açısından "barometreyi" teşkil edeceğini savunan gazete Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis'in dün bir açıklama yaparak, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in bir hafta önce gazeteye(Alithia) vermiş olduğu söyleşide sarf ettiği sözleri yinelediğini yazdı.

Habere göre Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, yarın ki KKTC ziyareti sırasındaki düşünceleri ve görüşlerinin Kıbrıs sorunundaki müzakereler süreci açısından belirleyici olacağını ileri sürdü.

Gazete Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in, TC Cumhurbaşkanı/ Başbakanı'na tebrik mesajı gönderen ilk Rum Yönetimi Başkanı olduğuna da dikkati çekti.

Fileleftheros gazetesi " Recep Tayyip Erdoğan'ın Adımlarını İzleyerek" başlıklı haberinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, KKTC'deki adımlarını birçok kişinin izleyeceğini yazdı.

Erdoğan'ın, Cumhurbaşkanlığı görevini resmen devralmasının ardından ilk yurt dışı ziyaretini KKTC'ye gerçekleştireceğini anımsatan gazete, Erdoğan'ın, KKTC ziyareti sırasında nasıl hareket edeceği konusunda herhangi bir belirtinin bulunmadığını belirtti.

Öte yandan Kathimerini gazetesi de "Lefkoşa'yı Meşgul Eden Soru: "Erdoğan KKTC'de Barışçıl Mı Sultan mı Olacak" başlıklı haberinde TC Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın KKTC ziyaretine değindi.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 1 Eylül'de KKTC'de, Kıbrıs sorununa ilişkin olarak "vuracağı damgayı" görmeyi beklediğini belirten gazete ABD'nin, Güney Kıbrıs'a yönelik olarak, bir kaç aydan beridir, Erdoğan'ın ilk önce Cumhurbaşkanlığı görevini garantiye almak istediği ve bunun akabinde Kıbrıs sorununda inisiyatif üstleneceği şeklinde değerlendirmelerde bulunduğunu yazdı.

Gazete ayrıca Amerikalıların, Erdoğan'ın kendisinden böyle somut bir teyit almadığını da belirtti.

Politis gazetesi de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın KKTC'ye yarın yapacağı ziyarete değindi.

Haberi "Küçük veya Büyük Sepetle Hareketlilik" başlığıyla aktaran gazete gerek Kıbrıs Türk tarafı gerekse Kıbrıs Rum tarafındaki kaynakların gazeteye yapmış oldukları açıklamalara atıfta bulunarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gerçek tutumunun, sadece KKTC ziyareti sırasındaki açıklamalarda ima edilebileceğini, konuşmasının ayrıca Türkiye'nin KKTC'ye yönelik desteğiyle dolu olmasının beklendiğini yazdı.

Habere göre bir Kıbrıslı Türk kaynak, gazeteye yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın yarınki konuşmasından ne beklediği tasvirinde bulunarak, bunun "Türk hükümetinin müzakerelere verdiği destekle birlikte, KKTC'yi destekleyen 70 milyon Türk'e, anavatan ile olan güçlü bağlara 'atıfta bulunacağını belirtti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.