GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 5 dak.

AKEL bazı güçlerle birlik olmayı arzuluyor

AKEL bazı güçlerle birlik olmayı arzuluyor

Sol parti AKEL'in, siyasi sahneden izole olmaktan kurtulduğu düşüncesiyle, Güney Kıbrıs siyasi sahnesinde oluşan koşulları değerlendirerek, bazı güçlerle birlik olma yönünde çaba gösterdiği haber verildi.

Yayın Tarihi: 21/09/14 14:22
okuma süresi: 5 dak.
AKEL bazı güçlerle birlik olmayı arzuluyor
A- A A+

Fileleftheros gazetesi "AKEL: Hedef Başarıldı-İzolasyon Dışında… Sol Parti DİKO ve EDEK ile Kıbrıs Sorunuyla İlgili Çalışma Grupları Oluşturmaya Gidiyor" başlıklarıyla verdiği haberinde, AKEL'in ilerdeki hedefleriyle ilgili, partiden gelen bilgiler de katılarak, bazı analizlerde bulundu.

İpotekli malların satışı ve ödeme güçlüğüyle ilgili tartışmaların siyasi sahneye damgasını vurduğuna işaret eden gazete, Meclis'in kararlarının yeni güçler yarattığını ve Rum Hükümeti ile memorandumun temel boyutları karşısında siyasi güçlerin aynı hizaya gelmesi yönünde yeni perspektifler açtığını belirtti.

AKEL'in de "ortaya attığı iddiayı kazanan" bir siyasi güç olarak göründüğüne işaret eden gazete, AKEL'in Hristofyas döneminde karşı karşıya kaldığı siyasi izolasyondan çıkmak üzere olduğunu belirterek, neredeyse diğer tüm güçlerin artık AKEL'in karşısında olmadığına işaret etti.

Sol partinin, Hükümet ve DİSİ karşısındaki tüm güçlerle birlikte olduğunu aktaran gazete, birlikteliğin oluşan yeni düzen üzerine kurulmak istendiğini kaydetti.

Siyasi izolasyondan çıkış konusunun, sol partinin, bu aşamada kazanmak istediği bir iddia olduğunu ve bunu kazandığını vurguladığını belirten gazete, DİKO'nun muhalefet cephesine kayışının, Hükümet edenlerin Meclis'te Hükümet yasa tasarılarının onaylanmasına yetecek çoğunluğu sağlamak için kaygılandığını gören AKEL için çok şey ifade ettiğini yazdı.

Gazete AKEL'in, EDEK ile de işbirliğini küçümsemediğini ve açık iletişim hattı ve uzlaşıdan söz ettiğini belirtti.

AKEL'in momentumun kaybedilmesini istemediğini ve muhalefetle işbirliğinin; ekonomi, memorandum, nüfusun hassas gruplarının korunması gibi konularda Meclis'te ortak tezler sağlanması için koşulları değerlendirmeye çalıştığını aktaran gazete, bu çabada istenenin, toplumun siyasi güçlere karşı yeniden değer biçmesini sağlamak, ilke ve değerlerin ortaya çıkarılması ve kaybedilmiş itibarın yeniden kazanılmasının sağlanması olduğunu yazdı.

Ancak AKEL'in bu adımlarla yetinmesinin beklenmediğine işaret eden gazete, kazanmak istediği bir sonraki iddianın da Kıbrıs sorununda uzlaşılara varmak olduğunu belirtti.

AKEL'in Kıbrıs sorunundaki icraatlarının Hükümet ortağı DİKO ile arasındaki köprülerin yıkılmasının bir nedeni olduğunu bilerek, yeni bir anlayış inşa etmeye çalıştığını aktaran gazete, bu anlayışın DİKO ve muhalefet cephesindeki diğer güçlerle geçmişin yaralarını sarabilecek şekilde olmasının istendiğini belirtti.

Gazete, AKEL'in önümüzdeki süre içerisinde DİKO ve EDEK ile Kıbrıs sorunuyla ilgili çalışma grupları oluşturmaya gideceğini de yazdı.

Konunun AKEL Sekreterliği'nde ele alındığını ve yeşil ışık yakıldığını kaydeden gazete, bu çalışma gruplarıyla, Kıbrıs sorunuyla ilgili cephe oluşturma imkanın olup olmadığının görüleceğini yazdı.

"YENİ BİR SİYASİ HAREKET DOĞUYOR"

Öte yandan Fileleftheros "Yeni Bir Siyasi Hareket Doğuyor" başlığıyla verdiği bir başka haberinde, geniş merkez sol alanda, önümüzdeki süre içerisinde yeni bir siyasi hareket oluşturulması hedefi taşıyan çalışmalar yürütüldüğünü belirtti.

Bir partinin söz konusu olmadığını kaydeden gazete, edindiği bilgilere göre bu hareket içerisinde DİKO eski Başkanı Marios Karoyan'ın eski çalışma arkadaşları olup ondan uzaklaşan kişilerin yer alacağından söz etti.

Bu kişilerin siyasi sisteme değişiklik, yeni bir hava getirmek isteyen kırklı yaşlarındaki siyasi şahsiyetlerden oluştuğunu belirten gazete, yeni hareketin DİSİ'nin faaliyet alanı bulmayan ya da söz sahibi olmayan ikinci sınıf üyeleriyle de "flört ettiğini" belirterek, iktidar yanında olacağını ve Anastasiadis ile Hükümeti destekleyeceğini yazdı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.