GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 11 dak.

John Kerry, adayı ziyaret etmeyi planlıyor

John Kerry, adayı ziyaret etmeyi planlıyor

Washington'un Kıbrıs sorununa müdahiliyetini artıracağı, bu çerçevede ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Kıbrıs'ı ziyaret etmeyi planladığı ancak Kerry'nin şahsen müdahil olması için müzakerelerde ilerleme kaydedilmesinin şart olduğu, bunun için de BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide'ye yatırım yapıldığı haber verildi.

Yayın Tarihi: 23/09/14 11:52
okuma süresi: 11 dak.
John Kerry, adayı ziyaret etmeyi planlıyor
A- A A+

Fileleftheros "John Kerry Bavul Hazırlıyor" başlıklı haberinde 69'uncu BM Genel Kurul çalışmalarına katılmak üzere New York'a giden Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in (Kıbrıs saatiyle) Pazar gece yarısından sonra ABD Dışişleri Bakanı ile görüştüğünü kaydetti.

John Kerry'nin Türkiye ne söylüyorsa onu kastettiğine inanç belirttiği, Anastasiadis'in ise cevaben "bu, somut eylemlerinden ortaya çıkacak" dediği kaydedilen New York çıkışlı haberde Kerry'nin, önümüzdeki dönemde Ada'yı ziyaret etme ihtimalini yinelediği belirtildi.

Gazete Amerikalı bir yetkilinin "Kerry Kıbrıs sorununa şahsen müdahil olacak. Ziyaretinin faydalı olup olamayacağını görmek için müzakerelerin ve Genel Sekreter'in yeni Özel Danışmanı Espen Barth Eide'in Ada'daki temaslarının sonucunu bekleyecek. ABD olguların ilerlemesi için elinden geleni yapacak" dediğine işaret etti.

Gazetenin, adını vermediği Amerikalı yetkili, Kerry-Anastasiadis görüşmesine değinirken, ABD'nin Kıbrıs sorununun çözümüne olan ilgisini yineledi, BM himayesindeki müzakerelere ve yeni Özel Danışman'ın üstlendiği göreve verdiği desteğin altını çizdi. Devamla, Kerry-Anastasiadis görüşmesinin "yapıcı olduğunu" söyleyen yetkili "BM'nin yeni müzakerecisinin atanmasının ardından ilk müzakere turları, tarafların katılım şekilleri konusunda niyetlerinin çok ciddi olduğunu gösterdiğinden temkinli iyimserlik içerisindeyiz. Şu anda gerçek müzakerelerin başlangıcını görüyoruz" dedi.

Bunun, Kerry-Anastasiadis görüşmesinde de net olduğuna işaret eden Amerikalı yetkili "Kıbrıs Rum tarafı yeni müzakereci ile çalışma taahhüdündedir. Sayın Kerry Ankara ziyareti sırasında Türkiye'nin çabayı desteklediğini ve meselenin çözüldüğünü görmek istediğini hissetti. Hafta içerisinde Kıbrıslı Türklerle de görüşme fırsatımız olacak ve müdahil olacağız. Prosedürde yeni olduğumuzdan temkinli iyimseriz ve yardımcı olmak istiyoruz" ifadesini kullandı.

Habere göre Amerikalı yetkili Kerry'nin muhtemel Kıbrıs ziyaretine değinirken "planlarımızı netleştirdik. Sayın Eide Ada'ya iki ziyarette bulundu ve şimdi iki tarafla müzakerelerin ekim ayı boyunca devam etmesi çabalarını hızlandıracak. Eide ve tarafların, Dışişleri Bakanı'nın ziyaretinin yardımcı olabileceğine inandıkları anın ne zaman geleceğini göreceğiz" dedi.

Kerry-Anastasiadis görüşmesinde Ukrayna konusunun da ele alındığını belirten Amerikalı yetkili "Kıbrıs, Rusya'ya ödetmemiz gereken bedelin, özellikle de yaptırımların devamı konusunda AB içerisindeki kaya (sağlam durdu) idi ve (Güney Kıbrıs) ekonomik bedel ödüyor. Dışişleri Bakanı desteğinden dolayı Kıbrıs'a teşekkür etti" ifadelerini kullandı.

Gazete Güney Kıbrıs'ın BM'deki daimi temsilcisinin konutunda gerçekleşen Kerry-Anastasiadis görüşmesinde Kıbrıs sorunu dışında ikili ilişkiler, enerji, terör ve bölgedeki gelişmelerin de ele alındığını haberine ekledi.

Haberinin "Başkan Anastasiadis: Türkiye'den Eylem Bekliyoruz... Amerikalılar Ankara'nın Kastettiklerinin Söyledikleri Olduğunu İddia Ediyor" başlığıyla ayırdığı bölümünde ise Anastasiadis'in görüşme sonrasında basına yaptığı açıklamaya yer verdi.

KERRY: "TÜRKİYE'NİN KASTETTİKLERİ, SÖYLEDİKLERİDİR"... ANASTASİADİS: "BU SOMUT EYLEMLERDEN ORTAYA ÇIKACAK"

Habere göre Kerry ile görüşmesinin verimli ve faydalı geçtiğini söyleyen Anastasiadis "dikkatimiz Kıbrıs müzakere prosedürünün yeni aşaması, aktif müdahiliyet ve katalizör gelişmeler olabilmesine etki edebilecek ülkeye baskı yapılması gereği üzerinde yoğunlaştı" dedi.

John Kerry'nin Ankara'daki görüşmelerinden nasıl bir hava getirdiği sorusuna karşılık "Türkiye'nin kastettiğinin söyledikleri olduğu inancını getirdi. Elbette cevabımız, bunun somut eylemlerden ortaya çıkacağı idi. Bu nedenle, bu sefer sonuç alabileceğimiz tavır ve davranış olabilmesi için Birleşik Devletler'in rolü de artırılabilir" cevabını verdi.

ANASTASİADİS "KERRY, BEKLEDİĞİ GELİŞMELER OLURSA ÖNÜMÜZDEKİ HAFTALARDA VEYA BİRKAÇ AY İÇERİSİNDE KIBRIS'I ZİYARET EDEBİLİR"

John Kerry'nin Ada'yı ziyaret ihtimali de sorulan Anastasiadis "Kerry'nin, beklediği gelişmeler olursa önümüzdeki haftalarda veya önümüzdeki birkaç ay içerisinde Kıbrıs'ı ziyaret etme ihtimali var" dedi. Amerikan hükümetinin, Kıbrıs özel temsilcisi atama düşüncesi olup olmadığı sorulduğunda ise böyle bir konuyu görüşmediklerini belirterek "Birleşik Devletler en kısa zamanda çözüme ulaşılması için Kıbrıs sorununda ilerleme olmasına duyduğu büyük ilgiyi yineledi" dedi.

Rum Yönetimi Başkanı "Kıbrıs sorununun ötesinde -Birleşik Devletlerin taahhüt ettiği gibi- Kıbrıs'ın Münhasır Ekonomik Bölgesi'ndeki egemenlik haklarının korunması ve elbette Rusya'ya uygulanan ambargonun sonucu olarak ülkede şekillenen ekonomik durum ele alındı. Tezlere tam bir anlayış var ancak bu ilke konularının terk edilmesi gerektiği anlamına gelmiyor" ifadesini kullandı.

Gazete Kerry-Anastasiadis görüşmesine Rum tarafından Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Sözcü Nikos Hristodulidis ve bürokratlar katılırken, Amerikan tarafından Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Victoria Nuland, Müsteşar Yardımcısı Amanda Sloat, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jennifer Psaki ve diğer bürokratların katıldığını ekledi.

BAN ÖNCE ANASTASİADİS'LE ARDINDAN ERDOĞAN'LA GÖRÜŞME PLANLADI

Politis, Anastasiadis'in dün New York'ta BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile saat 23.50'da (Kıbrıs saati ile 16.50) gerçekleşmesi söz konusu olan görüşmeye büyük önem addedildiğini, Ban'ın, Anastasiadis'le görüşmesinin hemen ardından Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmeyi planladığına vurgu yaptı.

Gazete haberi "John Kerry'nin Zamanı... Ban'ın Programında Anastasiadis ve Hemen Ardından Erdoğan... Başkan Anastasiadis Kerry İle Görüşmeden ve İlerleme Olması Halinde Kıbrıs'ı Ziyaret Niyetinden Memnun... Venizelos Bugün Çavuşoğlu ve Eide İle Görüşecek" başlık ve spotlarıyla aktardı.

Müzakerelerde ilerleme olursa Ada'yı ziyaret etme ihtimali bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile yaptığı görüşmeden memnuniyet duyduğunu açıklayan Anastasiadis'in dün gece de Genel Sekreter Ban Ki Moon'la görüşerek Kıbrıs sorununda ortaya koyduğu inisiyatif ve önerileri hatırlatıp, Kıbrıs Özel Danışmanlığı'na Espen Barth Eide'yi atamasından Rum tarafının duyduğu memnuniyeti iletmesinin beklendiğini yazdı.

Habere göre BM Genel Kurulu için New York'ta bulunan Yunanistan Dışişleri Evangelos Venizelos da Kıbrıs sorunuyla ilgili paralel temaslarda bulunuyor. Venizelos bugün TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Espen Barth Eide ile görüşecek. Venizelos Pazar günü öğleden sonra Genel Sekreter Ban ile bir araya gelmiş ve "yardımcı olabilecek çok iyi bir seçim" diyerek Eide'nin atanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirmişti.

Anastasiadis'in dün BM Güvenlik Konseyi 5 daimi üyesi ülkenin daimi temsilcileriyle yemekte bir araya geldiğini, ardından da Yunan Dışişleri Bakanı ile görüştüğünü belirten gazete bugün ise Mısır Devlet Başkanı Abdel Fatal Al Sisi ve Lübnan Başbakanı Tamam Salam ile görüşeceğini hatırlattı, devamla Kerry ile görüşmesinin ardından basına yaptığı açıklamaya yer verdi.

Alithia Kerry-Anastasiadis görüşmesiyle ilgili üst düzeyli Amerikalı yetkilinin açıklamalarını okurlarına manşetten "ABD Kerry Marifetiyle Müdahil Oluyor... Gelişme Olursa Kıbrıs'a Gelecek... Anastasiadis: 'Görüşme Verimli ve Faydalı" başlık ve spotlarıyla aktardı.

Simerini ise "Anastasiadis ABD Dışişleri Bakanı İle Görüşmesinden Memnun... Kerry'nin Kıbrıs Sorununa Şahsen Müdahiliyeti" başlıklı haberinde üst düzeyli Amerikalı yetkilinin Rum medyasına yansıyan açıklamalarını "Amerikan kaynakları müzakerelerde 'yeni enerji'den söz ediyor ve Türk liderliğinin tavrı konusunda temkinli iyimserlik belirtiyor" yorumuyla aktardı.

KASULİDİS NULAND'LA, HRİSTODULİDİS SLOAT'LA GÖRÜŞECEK

Gazete Anastasiadis'le birlikte New York'a giden Rum Dışişleri Bakanı Kasulidis'in bugün Victoria Nuland'la, Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis'in de yarın Amanda Sloat ile görüşeceğine işaret ettiği haberinde Anastasiadis'in de dün Venizelos'la görüştüğünü yazdı.

Habere göre Anastasiadis görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, önceki gün kendisinin Kerry, Venizelos'un da Genel Sekreter Ban ile yaptığı görüşme ve önümüzdeki günlerde yapacakları temaslar hakkında birbirlerine bilgi verdiklerini söyledi.

NEW YORK'TA RUM-YUNAN EŞGÜDÜMÜ

Venizelos ise Anastasiadis ve beraberindekilerle bilgi ve görüş teatisinde bulunduklarını, "milli dava" dediği Kıbrıs sorununda yapılacak görüşmeler açısından bu kritik Genel Kurul haftasında tam bir eşgüdüm içerisinde olduklarını anlattı.

Gazeteye göre Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis, New York'a varışının hemen ardından (temaslarına başlamadan önce) Yunan gazetecilere açıklamalarda bulundu. Anastasiadis "Kimden gelirse gelsin, özellikle Kıbrıs sorununun çözüm sorumluluğunu taşıyanlara nüfuz kullanabilecek merkezlerden gelecek, hakemlik ve takvim dışındaki, yardımcı nitelikli ancak bağlayıcı olmayacak gayrı resmi ve sözlü fikirler kabulümüzdür" dedi.

RUM BASINI CUMHURBAŞKANI EROĞLU'NUN NEW YORK TEMASLARINI DA İZLİYOR

Gazeteler New York'a giden ve 27 Eylül'de BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'la görüşecek olan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun temaslarını da okurlarına çeşitli başlıklarla aktardılar.

Fileleftheros "Eroğlu Yol Haritasının Belirlenmesini İstiyor... Ekimde Sert Müzakereler İlan Etti", Politis "Derviş Eroğlu da Temaslarda Bulunmak Üzere New York'ta... Cumartesi Günü Ban'la görüşecek" ve Simerini "Eroğlu'nun Temasları" başlığını kullandı.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.