GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 6 dak.

"Kıbrıs Cumhuriyeti"nin bağımsızlığı kutlanıyor

"Kıbrıs Cumhuriyeti"nin bağımsızlığı kutlanıyor

Güney Kıbrıs'ta, sözde "Kıbrıs Cumhuriyeti'"nin bağımsızlık günü olarak kutlanan 1 Ekim nedeniyle başta Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Rum siyasiler çeşitli mesajlar yayımladılar.

Yayın Tarihi: 01/10/14 10:53
okuma süresi: 6 dak.
"Kıbrıs Cumhuriyeti"nin bağımsızlığı kutlanıyor
A- A A+

Fileleftheros gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in, "Kıbrıs Cumhuriyeti'"nin 54. bağımsızlık yıldönümü gerekçesiyle yaptığı açıklamada çifte mesaj gönderdiğini belirtti.

Habere göre Anastasiadis, mesajında, ilk olarak ekonomik krize değindi.

Anastasiadis, ülkeyi refahtan, iflasa sürükleyen yanlışların bilinmesi ve ülkenin krizden çıkmasına ilişkin perspektiflerden bahsederken Kıbrıs sorununda gelişmeler yaşanmasına ilişkin temennisini de dile getirdi.

Kıbrıs sorununa ilişkin olarak Anastasiadis, bu yöndeki çabalarının temel eksenlerine değindi ve amacın, "işgali" sonlandıracak, tüm yasal sakinlerin insan haklarını ve temel özgürlükleri garanti altına alacak bir çözümün sağlanması olduğunu yineledi.

Anastasiadis, Kıbrıs sorununun çözümünün yaşayabilir, işlevsel olması, halkı, ülkeyi ve kurumları, BM kararlarının, AB ilkelerinin ve 11 Şubat ortak açıklamanın öngördüğü şekilde iki kesimli ve iki toplumlu federasyon zemininde birleştirmesi gerektiğini ifade etti.

Anastasiadis, kısıtlayıcı zaman takvimleri ve hakemlik olmaksızın sürecin yapılmasına ilişkin koşulların da yaratıldığını söyledi.

Türkiye'ye de çağrı yapan Anastasiadis, Türkiye'nin, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin sarf edilen çabalara faaliyetlerle ve uygulamalarla yanıt vermesini talep etti.

Anastasiadis Kıbrıslı Türklere yönelik olarak ise, çözüme ilişkin isteğin kesin olduğunu, Kıbrıslı Rumların beklentilerine yanıt vermeyecek bir çözümün kabul edileceği beklentisinde olmamaları gerektiğini de söyledi.

Anastasiadis, Hükümet'in, koordineli faaliyetler ve somut bir strateji ile birlikte, Doğu Akdeniz'de belirleyici bir rol oynadığını ve barış, istikrar ve işbirliğine yönelik çabalara liderlik eden bir ülkeye dönüştüğünü ifade etti.

1 Ekim mesajında ekonomik krize de geniş olarak yer veren Anastasiadis, kritik bir dönem yaşadıklarını kabul etti ve ülkeyi bugünkü felakete sürükleyen etkenler arasında, yanlış stratejik tercihlerin, siyasi zafiyetlerin, sorumluluk fobisi ve önyargıların bulunduğunu belirtti.

Refah bir ülkeden, iflasa sürüklenmelerinin nedenlerinin herkes tarafından bilinmesi gerektiğine de dikkati çeken Anastasiadis, olumsuz olguların ötesinde gelecek perspektiflere yönelik iyimserliğini ifade etti.

RUM MECLİS BAŞKANI VE PARTİLERİN MESAJLARI

Fileleftheros gazetesine göre Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru ve siyasi partiler, 1 Ekim dolayısıyla yayımladıkları mesajlarda, Türk "komplolarına" karşı kararlılıklarını ifade etti.

Rum Meclis Başkanı Omiru, "Kıbrıs Cumhuriyeti'"nin, "işgalin" sona erdirilmesine ilişkin mücadelede kalkan ve zırhı teşkil ettiğini söyledi.

DİSİ mesajında, Rumların vatanseverliği ve ilkelere bağlılıkları sayesinde "Kıbrıs Cumhuriyeti'"nin, "Türk işgalinin, istilasının ve iki devlet ortaklığı mantığındaki taksim planlamaları" karşısında dayanıklılık gösterdiğini savundu.

AKEL, halkın kazanımlarının savunulması için yorulmak bilmeksizin mücadele etmeye devam etme taahhüdünü yineledi.

DİKO ise mesajında, "işgal ve Türkiye'nin, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ayağını kaydırmasına ilişkin sürekli çabalarının ve ekonomik krizin" kendilerini yıldırmaması gerektiğini ifade etti.

EVRO.KO açıklamasında, "Kıbrıs Cumhuriyeti'"nin devlet varlığının, Rum halkının aleyhine sürmekte olan uygulamaların bertaraf edilmesi için güçlü bir savunma olduğunu ileri sürdü.

Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, "Kıbrıs Cumhuriyeti'"nin fonksiyonsuz olmadığının gösterilmesinin herkesin meselesi olduğunu ifade etti.

Rum Vatandaşlar İttifakı ise açıklamasında Kıbrıs helenizminin geleceğinin ve yaşamasının "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin güçlendirilmesi ve korunmasıyla eş değer olduğunu belirtti.

YUNANİSTAN'IN GÜNEY KIBRIS BÜYÜKELÇİSİ

Yunanistan'ın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Vasilis Papayoannu da bir mesaj yayımlayarak "Kıbrıs Cumhuriyeti'"nin bağımsızlığının 54. yıldönümünün, "Türk işgalinin ve 40 yıldır sürmekte olan istilanın oldu bittilerinin sabitleşmesine izin vermemekteki" kararlılıklarını gözler önüne serdiğini ifade etti.

Papayoannu, Yunanistan ve Güney Kıbrıs'ın, Kıbrıs'ı, yeniden birleşmiş ve bağımsız olarak görmek için koordineli faaliyetler ve işbirliğiyle, ortak mücadeleyi sürdüreceğini söyledi.

OBAMA'DAN KUTLAMA MESAJI

Fileleftheros gazetesi, ABD Başkanı Barack Obama'nın, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'e kutlama mesajı gönderdiğini yazdı.

Habere göre Obama, kutlama mesajında, Güney Kıbrıs'ın ABD'nin değerli dostu ve ortağı olduğunu belirtti.

Sürmekte olan işbirliklerinin, bölgesel güvenliğin ve refahın ileriye götürülmesinde öneme sahip olduğunu ifade eden Obama Kıbrıs sorununa bütünlüklü çözüm sağlanması çabalarına yönelik güçlü desteğini de dile getirdi.

ASKERİ GEÇİT TÖRENİ

Fileleftheros gazetesi bir başka haberinde ise "Kıbrıs Cumhuriyeti'"nin bağımsızlığının kutlandığı bugün, askeri bir geçit töreninin de yapılacağını anımsattı.

Gazete askeri geçit töreninin, her yıl olduğu gibi Güney Lefkoşa'daki "Strovolo" bölgesindeki, "İosif HacıYosif" Caddesi'nde saat 11:00'de gerçekleştirileceğini yazdı.

Askeri geçit töreninde yeni silah sistemlerinin yer almayacağını yazan gazete geçit töreninin selamının Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis tarafından kabul edileceğini de anımsattı.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.