GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 11 dak.

Barbaros krizi: RMMO alarm seviyesini yükseltti

Barbaros krizi: RMMO alarm seviyesini yükseltti

Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisinin dün, Rusya'nın Gazimağusa-Suriye arasında deniz bölgesindeki tatbikatı başlamadan yarım saat önce NOTAM yayımladığı bölgeden geçerek Doğu Akdeniz'e inişi, bugünkü Rum gazetelerinde, canlı deniz haritasından alınmış görüntü desteğiyle genellikle manşet veya birinci sayfadan okurlara aktarıldı.

Yayın Tarihi: 21/10/14 13:56
okuma süresi: 11 dak.
Barbaros krizi: RMMO alarm seviyesini yükseltti
A- A A+
Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisinin dün, Rusya'nın Gazimağusa-Suriye arasında deniz bölgesindeki tatbikatı başlamadan yarım saat önce NOTAM yayımladığı bölgeden geçerek Doğu Akdeniz'e inişi, bugünkü Rum gazetelerinde, canlı deniz haritasından alınmış görüntü desteğiyle genellikle manşet veya birinci sayfadan okurlara aktarıldı.

Barbaros'un Doğu Akdeniz'e inişini "yeni istila" olarak niteleyen Fileleftheros, Rum Ulusal Konseyi'nin alarma geçerek, alacağı karşı tedbirleri görüştüğünü, Rum Milli Muhafız Ordusu'nun (RMMO) alarm düzeyinin de yükseltildiğini yazdı.

Barbaros Hayreddin Paşa için "korsan gemisi" yakıştırmasını yapan gazete, araştırma gemisinin önceki gece saat 21.00'de Mersin Limanı'ndan demir alarak, Doğu Akdeniz'e doğru seyretmeye başladığını; şafak vakti, Rusya'nın askeri tatbikat için bağladığı bölgeden geçip Greko Burnu'nu dolaştıktan sonra Türkiye'nin Navtex yayınlayarak araştırma için bağladığı bölgeye indiğini aktardı.

Gazete, 3'üncü parsele saat 09.00 sularında giren Barbaros'un, 11.00 sularında da denize kablo ve diğer teçhizatını atıp bunları uzun mesafeden çekerek, sismik araştırma yapmaya başladığını; dün akşam saatlerine kadar olduğu bölgeyi bu şekilde taramaya devam ettiğini belirtti.

BARBAROS DÜN "3'ÜNCÜ PARSEL SINIRLARI İÇİNDE KALDI, NE YAN PARSELE GİRDİ, NE DE LÜBNAN SINIRINA YAKLAŞTI"

Gazete, Barbaros'un sismik araştırmalarında, "3'üncü parselde Rum yönetiminin belirlediği sınırlara riayet ettiğinin, yani parselin batısından doğusuna ancak yandaki 2 numaralı parsele hiç girmeden hareket etmesinin ve MEB'in Lübnan'la kesişen doğu çizgisine şimdilik yanaşmamasının" dikkat çektiğini vurguladı.

Barbaros'un bütün davranışının, yani rotası, güzergâhı ve süratinin gerçekten de sismik araştırma yapmakta olduğunu gösterdiğine de işaret eden gazete, ENI-Kogas'ın 9'uncu parseldeki sondajlarının Barbaros'un dünkü faaliyetlerinden hiç etkilenmediğini yazdı. Haberde, sondaj çalışmalarının normal şekilde devam ettiği, sondaj gemisi Saipem 10000'in Larnaka Limanı'ndan kalkan destek gemilerinden ikmal yaptığı, helikopterlerin de gemiye rutin uçuşlarını gerçekleştirdiği belirtildi.

Gazete, Rusya'nın füze atışları da yaparak icra etmekte olduğu askeri tatbikatında, sinyal bozucu da kullanılıyor olmasına rağmen sivil uçakların "Lefkoşa FIR Hattı"ndan uçuşlarının da etkilenmediğini belirtti.

RMMO ALARM DURUMUNU YÜKSELTTİ, SUBAY-ASTSUBAYLARA EVLERİNDEN FAZLA UZAKLAŞMAMALARI EMRİ VERDİ

Fileleftheros "Milli Muhafız Ordusu Yüksek Alarm Durumunda... Ordu Kırmızı Alarmda" başlıklı haberinde ise Barbaros ve ona eşlik eden askeri gemilerin Doğu Andeniz'de olmaları nedeniyle RMMO'nun bugünden itibaren yüksek alarm durumuna girdiğini haber verdi.

Gazete edindiği bilgilere dayanarak, dün, RMMO'nun bütün subay ve astsubaylarına emirname gönderilerek, bu sabah itibarıyla ilgili alarm planının yürürlüğe gireceği bilgisi verildiğini yazdı.

Habere göre, RMMO emirnamesi uyarınca subay ve astsubayların ikamet yerlerinden fazla uzaklaşmaları yasaklandı, olağanüstü hal durumunda çok kısa süre içerisinde görev yerlerinde olmaları istendi. Aynı emirnamede, alarm durumunun yeni bir emre kadar yürürlükte kalacağı da belirtildi.

Türkiye'nin yayımladığı Navtex'in 30 Aralık'a kadar yürürlükte olacağını dikkate alan RMMO'nun, olgularda bir değişiklik olmazsa alarm durumunun süreli olması gerektiğine hükmettiğini yazan gazete, RMMO'nun Doğu Akdeniz'deki bütün gelişmeleri yakından takip ederek, rutin aralıklarla Rum Savunma Bakanlığı'nı bilgilendirdiğini, Bakanlığın da bilgileri Rum Yönetimi Başkanı'na ilettiğini kaydetti.

RUM YÖNETİMİ "ACİZLİKLE TÜRKLERİ İZLİYOR"

Simerini "Sismik Araştırmalar İçin Kablo Döşüyorlar... Lefkoşa Etkili Tepki Gösteremeden Acizlikle Türkleri İzliyor" başlıklı manşet haberinde, Barbaros'un, sismik araştırmalarına bugün itibarıyla başlayacağını gösteren faaliyetleriyle (denize kablo ve diğer teçhizat atması) ilgili "çok endişe verici" bilgiler aldığını yazdı.

Türkiye'nin, kimseyi hesaba katmadan Rum yönetiminin sözde "egemenlik haklarını" ihlal ederek yeni oldubittiler yaratmakta ve Doğu Akdeniz'deki varlığını kalıcılaştırmakta olduğu görüşünü ortaya koyan gazete, "Türk planlarını bozma olanağına sahip olmadığı görünen Lefkoşa, girişimler yapmakla ve Türk akınlarını engelleme ve durumu göğüslemedeki kararlılığını beyan etmekle yetiniyor" ifadesini kullandı.

Gazeteye göre, Rum Savunma Bakanlığı'ndan bir kaynak, Rum makamlarının alarmda olduğunu, gelişmeleri takip ettiğini ve olası herhangi bir durumu göğüslemeye hazır olduğunu söyledi.

"TÜRKLER SUSKUNLUKLARINI KORUYARAK SİNİR HARBİ YAPIYOR"

Gazete "Türkler Suskunluklarını Koruyarak Sinir Harbi Yapıyor... NAVTEX'i Uyguluyorlar" başlığıyla iç sayfasından devam ettirdiği haberinde, şu detayları da verdi:

"Savunma Bakanlığı'ndan edindiğimiz bilgilere gör,e kriz yönetim grubunun faaliyetleri çerçevesinde Türk faaliyetleri dün sabahın erken saatlerinden itibaren takibe alındı. Bugün içerisinde Barbaros'un yasadışı sismolojik araştırmalarına başlaması bekleniyor.

Kaynağımız, Türk gemisinin hareketlerinden, dün ihtilaf konusu bölgenin ilk haritalarını çıkardığı ve bugün araştırma aşamasına geçebilmek için gerekli kablo döşemelerini yaptığı sonucunun çıkartıldığını söyledi. Kaynağımız 'İki destek gemisinin varlığı, bir iletişim oyunu oynandığı konusunda hiçbir yanlış anlaşılmaya mahal vermiyor. Aksine Navtex'i uyguluyorlar ve sonuna kadar yani Navtex'in sona ereceği 31 Aralık'a kadar susacak görünüyorlar' ifadesini kullandı."

Alithia "Ankara İpi Geriyor" başlıklı haberinde "Türkiye dediğini yaptı. Navtex'i dün uygulamaya koydu. Pazar gecesi Mersin Limanı'ndan hareket eden Barbaros Hayreddin Paşa isimli Türk araştırma gemisi, M/V Bravo ve M/V Deep Supporter isimli iki destek gemisi (Türkiye'nin yayımladığı Navtex'te bunlar da yer alıyor) ve Gelibolu isimli savaş gemisi eşliğinde 06.30'da Kıbrıs MEB'ine girdi" ifadelerine yer verdi.

Gazete, Rus Deniz Kuvvetleri'nin Gazimağusa-Suriye arasındaki deniz bölgesindeki tatbikatlarının dün başladığını, 23 Ekim'e kadar devam edeceğini, tatbikatların 07.00-19.00 saatleri arasında icra edildiğini belirtirken bugün de sözde "Lefkoşa FIR Hattı" içerisinde Rum-İsrail ortak tatbikatının başlayacağını hatırlattı.

Politis "Barbaros MEB'e Girdi, Lefkoşa da Soğukkanlılıkla İzliyor" başlıklı haberinde "Türkiye'nin, görmezden gelemeyeceği Doğu Akdeniz'deki çıkarlarıyla ilgili mesajlar veriyor olsa da, ne Rus tatbikatının ne de İsraillilerin tatbikatının MEB'deki Türk varlığıyla alakası var" ifadesini kullandı.

RUM ASKERİ KAYNAKLARI: "RUSYA'NIN TEPKİSİ OLARAK GÖSTERİLMEYE ÇALIŞILSA DA RUS TATBİKATININ ADA'DAKİ GELİŞMELERLE ALAKASI YOK"

Rum yönetiminin, Barbaros araştırma gemisinin Doğu Akdeniz'deki varlığına yönelik tavrının "soğukkanlılık" sözüyle ifade edilebileceğine vurgu yapan gazeteye göre, dün başlayan ve 23 Ekim'e kadar devam edecek Rus tatbikatının planlarını bilen Rum askeri kaynakları, Rum tarafınca Rus tepkisi olarak gösterilmeye çalışılmasına karşın Rus tatbikatının, Ada'daki gelişmelerle hiçbir alakası olmadığını söyledi.

Gazete, Moskova'nın özellikle Suriye'deki durumla ilgilendiğini ve Esad rejimini desteklediğini, bunun paralelinde Akdeniz'deki varlığını kaydederek Suriye'deki deniz üssünü terk etmek niyetinde olmadığını da yazdı.

İSRAİL'LE ORTAK TATBİKATTA RMMO PERSONELİ, HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİ GERÇEK KOŞULLAR ALTINDA KULLANARAK EĞİTİLECEK

Haberde, Türkiye'nin Navtex'ini yayımlamasından önce planlanan Rum-İsrail ortak tatbikatının da bugün başlayacağı; iptal edilebilecek olmasına karşın normal şekilde icra edileceği, bu çerçevede F 15 ve F 16 tipi savaş uçaklarının Ada üzerinde uçuş yaprak hedefe kilitleme (sanal atış) ve dalışlar icra edeceği kaydedildi.

Tatbikatın, gerek İsrail Hava Kuvvetleri personelinin gerekse RMMO personelinin, RMMO'nun elindeki BUK, TOR, v.b. hava savunma sistemlerini 'gerçek' koşullar altında kullanarak eğitilmesini hedeflediği kaydedilen haberde, şu detaylara da yer verildi:

RMMO'DA "HİÇBİR HAREKETLİLİK VEYA OLAĞANÜSTÜ TEDBİR ALINDIĞI İZLENİMİ YARATACAK BİR TEYAKKUZ DURUMU YOK"

"Milli Muhafız Ordusu gelişmeleri takip ediyor ancak hiçbir hareketlilik veya olağanüstü tedbir alındığı izlenimi yaratacak bir teyakkuz durumu bulunmuyor.

Askeri bir kaynağın gazetemize söylediğine göre, gerilimin tırmanması beklenmiyor, zaten Kıbrıslı Türkler hesabına hareket ettiği iddiasıyla kabul edilemez ve tahrikkar şekilde olsa da sadece taleplerini ortaya koyan Türkiye de böyle bir şey istemiyor görünüyor. Buna paralel olarak askeri düzeyde gerilim olması için bizim tarafta da imkanlar olması gerekir ki böyle bir şey yoktur.

'SİLAH ÇEKERSEN YA KULLANACAKSIN VEYA....'

Yunanistan'ın gemi ve uçaklarıyla varlık göstermemesi de iki hükümetin (Rum-Yunan) siyasi tercihidir. İki hükümet tedbirlerin siyasi, diplomatik ve hukuki nitelikte olmasına karar verdi. Kaynağımız 'Silah çekersen ya kullanacaksın veya ..... sokacaksın' ifadesini kullandı. Bu durumda askeri tedbirleri kullanmak söz konusu değil, dolayısıyla Yunanistan'dan askeri kuvvetler gönderilmesi kötü olur, Türkiye teşhir eder.

Gazetemizin önceki gün yayınladığı üzere CIA'dan 20 kişilik bir heyet önceki gün itibarıyla Kıbrıs'ta bulunuyor. Bugün heyet başkanı, Başkan Nikos Anastasiadsi'le, MEB'deki gelişmelerle de alakası olan, bölge güvenliği konularını görüşecek.

Yine CIA üyeleri KİP (Rum İstihbarat Teşkilatı) ile Suriye ve Irak'taki olağanüstü durum nedeniyle terör ve asimetrik tehditlerle mücadelede ortak faaliyet konularında işbirliği yapacak. Türkiye'nin MEB'de yarattığı anomalinin birkaç hafta süreceği, ENI'nin 9'uncu parselde yürüttüğü sondajları ve bölgedeki doğal zenginliğin değerlendirilmesi planlarını etkilemeyeceği farz ediliyor."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.