GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 5 dak.

Dimitrios, Antropoloji laboratuvarını ziyaret etti

Dimitrios, Antropoloji laboratuvarını ziyaret etti

Güney Kıbrıs'ı ziyaret eden ABD Başpiskoposu Dimitrios'un Kayıp Şahıslar Komitesi'nin Antropoloji laboratuarında yaptığı ziyarette sarsıcı bir deneyim yaşadığı belirtildi.

Yayın Tarihi: 23/10/14 12:32
okuma süresi: 5 dak.
Dimitrios, Antropoloji laboratuvarını ziyaret etti
A- A A+

Fileleftheros gazetesi "Kayıpların Kemiklerinden Sarsıldı" başlığıyla verdiği haberinde Kayıp Şahıslar Komitesi'nin Kıbrıslı Türk ve Rum üyeleri Gülden Plümer Küçük ile Nestoras Nestoros'un Dimitrios ve beraberindekilere Komite'nin çalışmalarıyla ilgili bilgi verdiğini yazdı.

Gazete Dimitrios'un Kıbrıslı Türk ve Rum bilim insanlarıyla da konuştuğunu belirtti.

Habere göre, Komite'nin çalışmasının çok büyük ve etkileyici olduğunu söyleyen Dimitrios, yapılan işin zaman ve büyük sorumluluk gerektirdiğini, çünkü bilim insanlarının kemikleri, kime ait olduğuna emin olmadan teslim edemeyeceğine değindi.

Dimitrios, kemiklerin ailelere tesliminin mümkün olduğunca acısız olmasına özen gösterildiğini de belirtti.

Dimitrios, çalışmanın Kıbrıslı Türkler ve Rumlar tarafından yapıldığına işaret ederek, Komite'nin çalışmalarının iki toplumu bağladığı değerlendirmesinde bulundu.

YUNAN BÜYÜKELÇİ DİMİTRİOS ONURUNA YEMEK VERDİ

Gazete, Yunanistan'ın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Vasilis Papayoannu'nun dün Dimitrios onuruna yemek verdiğini de yazdı.

Habere göre Papayoannu, Dimitrios'un önemli bir "ulusal" ve manevi iş yaptığını belirtti.

Büyükelçiliğin Yeşil Hat üzerinde bulunduğuna işaret eden Papayoannu, Yunanistan'ın, kalıcı ve işlevsel bir çözüm bulunması için mümkün olduğunca en etkili şekilde çalıştığını söyledi.

Dimitrios da ABD'nin Güney Kıbrıs Büyükelçisi John Koenig ve BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim'ın da huzurunda "Kıbrıs'ın 40 yıl işgalinin çok uzun bir süre olduğunu" savundu.

ABD'deki Rumların konuyu gündemde tutmak için mücadele ettiğini söyleyen Dimitrios, "adalet, gerçeklik, özgürlük ve barış Tanrısının adanın tüm sakinleri kurtarılması için kalıcı bir çözüm vermesi" dileğinde bulundu.

FOTİU DİMİTRİOS'TAN KAYIPLAR KONUSUNDA BASKI YAPMASINI İSTEDİ

Politis gazetesi Dimitrios'un dün Rum İnsani Konulardan Sorumlu Komiser Fotis Fotiu ile görüştüğünü yazdı.

Amerikan Başpiskoposluğunun Kıbrıs'ın yeniden birleşmesine yönelik Kıbrıslı Rumların gösterdiği mücadeleye verdiği desteklerden ötürü Dimitrios'a teşekkürlerini sunan Fotiu, ise Dimitrios'a KKTC'de yaşayan Kıbrıslı Rumlar ve Maronitlerin yaşadığı sorunlar, kayıpların akıbetlerinin beli olmasıyla ilgili prosedürdeki meseleler hakkında bilgiler verdi.

Habere göre Dimitrios ise kayıpların akıbetlerinin belli olması konusunda ilerleme olması için katkı koyma arzusunu dile getirerek, KKTC'deki Kıbrıslı Rumlar ve Maronitlerin atalarından kalma evlerde kalmalarının önemine işaret etti.

"Kimlik tespit sürecinin hızlanmasına yönelik Türk tarafının 'olumsuz tutumundan'" da bahseden Fotiu, Amerikan faktörlerin arabuluculuğuyla kayıpların akıbetlerinin belli olması konusunda Türkiye'ye baskı uygulaması için Dimitrios'tan destek istedi.

Öte yandan Alithia gazetesine göre Fotiu 1963-64 Kıbrıslı Rum Kayıp Yakınları Komitesi ile yaptığı görüşmede ise Rum Hükümetinin kayıpların akıbetlerini hızlıca belli olması konusundaki iradesinin net olduğunu vurguladı.

Görüşmede 1963-64 dönemi kayıplarıyla akıbetlerinin belli olması konusunda karşılaşılan sorunların da ele alındığını söyleyen Fotiu, 1963-64 dönemi Kıbrıslı Rum kayıplar konusunun Kayıp Şahıslar Komitesi'nin programı içine alındığını belirtti.

Bu konuda daha çok araştırma yapılması gerektiğine, bu nedenle de uzman araştırmacı ve bilim insanların alınması yollarının görüşüldüğüne değinen Fotiu, 52-53 yıl geçtiğine ve 44 kayıptan sadece 9'unun akıbetinin belli olduğuna dikkat çekti.

Fotiu, ayrıca Türkiye'nin uygulamayı reddettiği Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarını uygulaması yönünde adımlar atılması için en kısa sürede Hukuk Dairesi'yle işbirliği içerisinde Dışişleri Bakanlığında bir toplantı gerçekleştirileceğini belirtti.

DİMİTRİOS-KADİS GÖRÜŞMESİ

Haberlerde Dimitrios'un Koenig ve Rum Eğitim Bakanı Kostas Kadis ile de bir araya geldiği belirtildi.

Alithia gazetesine göre Dimitrios-Kadis görüşmesinde Bakanlık ile Başpiskoposluk arasındaki ilişkilerin güçlenmesi, yurtdışında yaşayan Rumların eğitimi gibi konular ele alındı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.